Vaskion kirkossa on järjestetty kymmenen vuoden ajan Ilon ja valon iltoja, joiden toteuttamisesta ovat vastanneet vapaaehtoisista koostuvan lauluryhmän jäsenet.
Ryhmän vetäjänä toimiva Raimo Kakko kertoo, että Vaskion Kirkkoyhdistyksen tuella ja kirkon emäntien järjestämillä tarjoiluilla illoista on muodostunut lämminhenkisiä ja yhteisöllisiä tapahtumia.
-Vapaaehtoisporukassamme on mukana toistakymmentä ihmistä ja useimmat ovat olleet mukana aivan alusta asti. Ilon ja valon iltojen järjestämisessä on mielestäni ollut parasta yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys kyläyhteisön kanssa sekä kristillisen uskon tuoma toivo ihmisten arkeen. Olemme pieni joukko maallikoita ja teemme illat oman toimemme ohella, haluten tuoda ”yhteiseen pöytään” ne lahjat, mitä meillä on. Ensisijaisena ajatuksena on ollut tavoittaa työikäisiä ihmisiä, jotka eivät muuten käy kirkossa, Kakko kertoo.
Ilon ja valon illat koostuvat kirkossa pidettävästä tilaisuudesta ja sen jälkeen viereisessä seurakuntakodissa tarjolla olevasta iltapalasta.
-Kannatusyhdistyksen mielestä kaikki toiminta on ollut hyvää ja tervetullutta. Vaskiolaiset ovat aktiivista väkeä ja esimerkiksi kirkon emännät toimivat vapaaehtoistyön periaatteella.
Kakko kertoo laulaja Nina Åströmin olleen ensimmäisen vierailijan Ilon ja valon illassa. Vuosien varrella tilaisuuksissa ovat vierailleet muun muassa Jukka Leppilampi, Salme Blomster, Jaana Pöllänen sekä Lasse Heikkilä yhdessä Saila Seurujärven ja Karri Perälän kanssa.
-Muita mainitsemisen arvoisia tapahtumia ovat olleet Ilkka Syrenin ”Pääsiäismonologi” sekä kaksi kirkkonäytelmää “Kolkuttaja” ja ”Kolme Puuta”, jotka toteutti Tarvasjoen kirkkodraamaryhmä. Salon oma poika, Ville Witka & Co esitti Tuhlaajapoika-näytelmän, joka veti yli 200 vierasta, Kakko kertoo.
Musiikki liittyy oleellisena osana Ilon ja valon teemallisiin iltoihin.
-Laulettavat laulut nivoutuvat aina yhteen juontojen ja puheiden kanssa. Lauluryhmämme on laulanut paljon Pekka Simojoen lauluja ja olemme iloisia saadessamme hänet sunnuntaina vieraaksemme.
Pekka Simojoki on yksi tämän hetken tuotteliaimpia ja tunnetuimpia suomalaisia gospelmuusikoita ja hengellisten laulujen tekijöitä. Hän on kirjoittanut lukuisia rakastettuja lauluja, messuja ja musikaaleja. Yhteensä Simojoen lauluja on kertynyt yli 800.
Simojoki kertoo viime vuosina saaneensa yhä ilahduttavan ja yllättävänkin paljon keikkakutsuja ympäri maata.
-Eniten kuljen kitaran kanssa yksin, mutta myös välillä kitaristi Sami Aspin kanssa kahdestaan. Kierrämme paljon myös EtCetera- kuoron ja bändin kanssa pitämässä suosittuja Majataloiltoja, joista viimeisin oli joulukuussa Köyliön kirkossa.
Lisäksi legendaarinen Exit-yhtye tekee yhä 36 vuoden jälkeen tusinan verran keikkoja vuosittain.
-Olen ollut vierailuilla myös Salossa ja Halikossa vuosien varrella. Niistä vierailuista on jäänyt hyvä maku ja sieltä löytyy yhä monta hyvää ystävää. Olen aloittamassa innolla tätä vuotta Vaskion kirkossa.
Simojoki lupaa esittää monia tuttuja lauluja, mutta myös uusia ja eiköhän jotain lauleta yhdessäkin.
-Ja aika monta tarinaakin on luvassa ympäri maailmaa. Uskon, että saamme aikaan hienon yhteisen illan, Simojoki sanoo.
Simojoki on kiertänyt Suomea jo yli 40 vuoden ajan ja nähnyt, kuinka maa ja aika on monessa suhteessa muuttunut.
-Päällimmäisenä nousee mieleen maailman ja Suomen tilanne, joka aiheuttaa pelkoa ja huolta. Tarvitsemme tulevaisuuden toivoa ja rohkeutta elää. Tarvitsemme yhteen hiileen puhaltamista ja toisista huolen pitämistä. Itse haluaisin muistuttaa suomalaisia myös siitä, että Jumala pitää kiinni yhä ja antaa meille sitä toivoa ja tulevaisuutta. Sen suhteen minun lauluni aiheet ei ole muuttuneet ja innolla olen kitaran kanssa yhä liikkeellä. Kaksi laulua, jotka ovat ajankohtaisia ja jotka laulan varmaan konsertissakin, ovat ’Särkyneiden majatalo’ sekä ’Näitä aikoja varten’. Ehkä en niiden tekstiä vielä paljasta. Tervetuloa kuulemaan, Simojoki kutsuu.
Ilon ja valon ilta Vaskion kirkossa 14.1. klo 19.
Maritta Määttänen