Uuden vuoden käynnistyminen on taas saanut työnantajat sekä kesätöitä etsivät koululaiset ja opiskelijat suuntaamaan katseensa kohti tulevaa kesää. Työnantajat ovat joko jo aloittaneet hakuprosessit tai vähintäänkin suunnittelevat niitä.
Innokas kesätöiden etsijä voi löytää hakuilmoituksia sosiaalisen median kanavista, lehdistä ja erilaisten puskaradioiden kautta. Tieto avoinna olevista paikoista siirtyy myös kaverilta toiselle. Jos nuorella on mieluisa kesätyöpaikka mielessä, sinne kannattaa soittaa tai käydä paikan päällä ilmoittamassa kiinnostuksensa työntekoon. Näin erottuu paremmin pelkkien sähköpostien joukosta. Haku onkin syytä aloittaa hyvissä ajoin, jos ei halua työpaikkojen lipuvan ohi.
Tarjolla on sekä erityisesti alle 18-vuotiaille suunnattuja töitä että laajemminkin kaiken ikäisille opiskelijoille kohdennettuja hakuja. Kesätyöntekijöille tarjottavien pestien pituus vaihtelee parista viikosta jopa huhtikuusta lokakuuhun kestäviin työsuhteisiin.
Lyhyemmät, lähinnä alle 18-vuotiaille suunnatut työt, tarjoavat nuorille mahdollisuuden saada tärkeää tuntumaa työelämään ja oppia työnhakua sekä ansaita omaa rahaa. Vanhemmille opiskelijoille kesätyö saattaa olla tulevaisuuden kannalta merkityksellinen mahdollisuus kerryttää oman alan työkokemusta ja lihottaa lompakkoa opiskelukuukausien varalle.
Yhdeksäsluokkalaiset Jore Lundèn ja Henri Hanhimäki ovat jo konkareita kesätöissä. Kokemus kertoo, että kannattaa hakea useaan paikkaan, vaikka työnhaku voikin olla raskasta. Henri muistuttaa, että kesätyökokemuksen lisäksi yhdeksäsluokkalaisten TET-harjoittelu voi poikia työpaikkoja. Monilla saattaa olla nuorista sellainen kuva, etteivät he viitsi tehdä töitä, mutta useat nuoret ovat oikeasti innokkaita saamaan puuhaa kesälomalle.
-Toivon, että nuorille annettaisiin enemmän vastuuta. Meistä on muuhunkin kuin vain ylijäämähommiin. Moni työnantaja saattaa aliarvioida nuorten kyvyn tehdä vaativampiakin tehtäviä, Henri sanoo.
-Sääli, että työpaikkoja on koronan takia vähemmän tänä kesänä. Sama haaste oli viime vuonna, Jore harmittelee.
-Haen kesätöitä, koska haluan saada työkokemusta ja ideaa siitä, mitä kenties tahdon tehdä tulevaisuudessa, Jore kertoo.
Henri taas mainitsee kaipaavansa järkevää puuhaa kesäpäiviinsä. Pelkkä raha ei siis ole se, mitä nuoret lähtevät kesätöistä hakemaan.
-Työnhaku voi olla monille hyvinkin jännittävää, etenkin työhaastattelut ovat mielestäni pelottavia, Henri myöntää.
Enni Paananen
SSO:n kesätyöpaikat haettavana
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO työllistää ensi kesänä noin 350 nuorta.
Kaksi kolmannesta SSO:n kesäpesteistä on tarjolla yli 18-vuotiaille. Tämän lisäksi haettavana on noin sata 15-17-vuotiaille suunnattua S-Kesis-paikkaa, joissa nuoret tutustuvat työelämään vähintään 2–4 viikon mittaisella jaksolla.
Haku kesätöihin on käynnissä nyt.
Henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo kertoo, että SSO on yksi toimialueensa suurimmista työllistäjistä.
-Erityisen paljon työllistämme nuoria ja tälläkin hetkellä palveluksessamme on yli 250 alle 25-vuotiasta. Myös ensi kesänä tarjoamme monipuolisia palvelualan tehtäviä SSO:ssa ja tuemme nuorten mahdollisuuksia kartuttaa työkokemusta ja päästä myöhemmin kiinni työelämään.
Monet SSO:lla työskentelevistä ovat hyvän kesätyökokemuksen myötä saaneet kipinän lähteä opiskelemaan alaa ja hakeutuneet myöhemmin takaisin yritykseen töihin.
– Olemme herkällä korvalla kuunnelleet kesätyöntekijöiden kokemuksia, ja saamiemme palautteiden perusteella panostamme nyt erityisesti työntekijöidemme perehdyttämiseen. Huolehdimme, että kaikki perehdytetään huolella yritykseen, työympäristöön sekä työtehtäviin ja he pääsevät nopeasti osaksi toimipaikan hyvää työporukkaa, Somersalo kertoo.
Jore kehottaa valmistautumaan haastatteluihin hyvin ja näkemään vaivaa hakuprosessissa. Moniin paikkoihin voi olla todella paljon hakijoita, joten porukasta on erotuttava.
SSO:n marketkauppaan ja liikennemyymälöihin on palkattu kolme valmentajaa, joiden päätyönä on perehdyttää uudet työntekijät tehtäviinsä. Nämä valmentajat toimivat yksiköiden esimiesten tukena myös kesätyöntekijöiden perehdytyksissä.
– Ykköstavoitteemme on tarjota nuorille myönteisiä työkokemuksia. Työelämään siirtyminen on herkkä vaihe, jolla on tutkitusti vaikutusta koko työuran onnistumiseen. Puhumme esimiestemme kanssa esimerkiksi nuoren kohtaamisen tärkeydestä, Somersalo kertoo.
– Meille kesätöihin hakiessa ei tarvitse arkailla sitä, ettei osaa, sillä me varmasti autamme alkuun, eikä meillä kenenkään tarvitse pärjätä yksin, Somersalo jatkaa.
– Kaupan ala on silta työelämään. Haastan kaikki palvelualoilla työskentelevät esimiehet ja kesätyöntekijöitä kohtaavat työkaverit mukaan kannustamisen ja palautteen antamisen positiivisuustalkoisiin, hän lisää.
Salonjokilaakso
Tervetuloa Töihin Saloon -rekrytapahtuma verkossa
Tervetuloa Töihin Saloon –rekrytointitapahtuma järjestetään 8. helmikuuta verkossa.
Etätapahtumassa on esillä ensi kesän kesäduunipaikkoja ja opiskelijoiden harjoittelupaikkoa ja alueen avoimet työpaikat laajasti.
Järjestäjät innostavat sekä yrityksiä että työnhakijoita ilmoittautumaan mukaan verkon kautta järjestettävään tapahtumaan.
-Rekisteröidy mukaan suureen rekrytapahtumaamme, jossa tutustut työnantajiin ja uusiin työmahdollisuuksiin. Saatat löytää myös kiinnostavan työpaikan rekrytointiyrityksen kautta. Vinkkejä työnhakuun saat inspiroivista puheenvuoroista. Osallistuminen on maksutonta ja avoin kaikille työnhakijoille.
Työantajille on tarjolla tapahtuman tietoiskuissa vinkkejä siitä, miten parantaa työnantajakuvaa ja miten tehdä yrityksestä entistä houkuttelevampi työpaikka.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen osoitteessa toihinsaloon.fi.
Salonjokilaakso