Opettajien Ammattijärjestö OAJ on palkinnut Uskelan koulun kunniamaininnalla kehittämismyönteisyydestä ja muun muassa yksilöllisten oppimispolkujen luomisesta.
OAJ palkitsi tänä keväänä kaksi suomalaiskoulua; vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta.
Uskelan koulun Kavilankadun yksikössä toimivassa alakoulussa ja erityisopetuksen yhtenäiskoulussa kantavana teemana on oppilaiden yksilöllinen kohtaaminen.
OAJ:n järjestö- ja viestintätoimikunnan puheenjohtaja Kirsi Vuori vieraili Uskelan koulussa viime perjantaina ja pääsi mukaan koulun Unelmien harrastepäivän tunnelmaan.
– Tämä päivä on hyvä esimerkki siitä, miten omistautuminen, innovaatio ja yhteistyö voivat muokata koulun sellaiseksi, että jokainen oppija voi kukoistaa.
Vuori kiitti uskelalaisia pyrkimyksestä löytää jokaiselle oppilaalle paras mahdollinen tapa kulkea koulupolkua.
– Haluan nostaa esille koulunne roolin yhteisönä ja toimijana. Henkilöstön ilo työtä kohtaan välittyy koko kouluyhteisöön ja luo vahvan perustan oppilaiden kasvulle ja oppimiselle.
Vuori näkee Uskelan koulun hyväksi esikuvaksi siitä, miten koulu voi olla paikka, jossa jokainen oppilas voi loistaa omalla tavallaan.
Kunniamaininnan perusteiden mukaan Uskelan koulussa toimintaa kehitetään aktiivisesti.
Uskela on toiminut muun muassa pilottikouluna Turun Yliopiston ViLLE -oppimisjärjestelmän kehittämisessä ja FUNA-oppimisanalytiikka- sekä tietojohtamishankkeissa.
Kehittymisen pohjaksi kysytään säännöllisesti palautetta oppilailta, huoltajilta ja henkilöstöltä.
Erilaisuus on otettu positiivisesti huomioon koko kouluyhteisössä. Yhteistyössä psykiatrian ammattilaisten kanssa on järjestetty ”nepsy-iltoja”, jossa henkilöstö ja huoltajat ovat ohjatusti vaihtaneet ajatuksia.
Uskelan koulun rehtori Pasi Björk kertoo, että koulu haluaa tarjota oppilaille erilaisia väyliä oppimiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on kummimetsä. Siellä on esimerkiksi rakennettu frisbeegolfrataa ja luotu metsälaboratoriota lähialueen kouluille. Matematiikkaa voi oppia vaikka puutavaran menekkiä laskemalla tai heittoalustojen kulmia mittaamalla.
Koulussa panostetaan myös kansainvälisyyteen. Osaamista jaetaan sekä viemällä oppia muihin maihin että ottamalla vastaan kansainvälisiä vieraita.
– Se, että koulumme on monessa mukana, perustuu siihen, että henkilöstö on innokasta ja innovatiivista. Roolini on lähinnä mahdollistaa ideointia ja luovuutta, yhtään projektia ei aloiteta ylhäältä alaspäin. Tempauksia ja projekteja tehdään omien voimavarojen mukaan ja voimavaroja on tällä työyhteisöllä ollut.
Rehtorin mukaan koulun henkilökunta ja oppilaat ovat tehneet erinomaista työtä haastavissa olosuhteissa. Tiensä päässä olevan koulurakennuksen alakerta on ollut kevään ajan sisäilmaongelmien takia kokonaan poissa opetuskäytöstä.
– Vuoden vaihteessa menetimme viimeisenkin opetustilan kellarista. Henkilökunta on joustanut ja keskittynyt tekemiseen, tilanahtaudesta huolimatta.
– En malta odottaa miten uusi koulurakennus vielä lisää ennestään henkilöstön intoa ja innovatiivisuutta, kun opetushenkilöstön tekemisen taso näissä haastavissa olosuhteissa on jo nyt näin laadukasta, Björk kiittää.
Salonjokilaakso