Keskellä varsinaissuomalaista perämetsää kiemurtelee tuskin metsäautotietä leveämpi hiekkatie. Ilman erinomaisia opastuksia uskoisi eksyneensä. Kun sitten eteen avautuu pysäköityjen autojen meri ja alue, joka muistuttaa telttoineen keskiaikaisia turnajaisia, voi vain tuijottaa suu auki ihmetyksestä.
Okra-näyttely Oripään lentokentällä on massiivinen näky sellaiselle, joka ei aiemmin ole tapahtumassa vieraillut.
Farmit Website Oy:n osastolta löytyy firman toimitusjohtaja, suomusjärveläinen Mikko Mielikäinen.
-Farmit Website on mediayhtiö, maa- ja metsätalouden ammattilaisille suunnattu verkkopalvelu. Toimintamme on B2B-markkinointia: asiakkaamme saavat portaalista tilaa esimerkiksi kampanjoita, artikkeleja ja blogeja varten. Meillä on alusta lähtien ollut myös tapahtumatuotantoa: 120 neliön osastollamme on esillä kahdeksan eri yritystä omilla palveluillaan.
Halikkolaiset maatalousyrittäjät Aki ja Johanna Riski ovat olivat Okrassa yrityksensä Tilasiemenen osastolla yhdessä muiden ketjun pakkaamoiden kanssa. Okra on heille tärkeä tapahtuma asiakas- ja muiden yhteistyöverkostojen kannalta.
-Viljelijöiden ajatukset ovat jo sadonkorjuussa ja syksyn kylvöissä, joten osastollamme kävijöiden mielenkiinto kohdistui syysviljoihin ja niistä etenkin syysruisvehnä herätti paljon kiinnostusta.
Vaikeasta kasvukaudesta johtuen myös ensi kevään siemenille oli jo kysyntää. Uutuuslajikkeet herättävät aina kiinnostusta eikä tämän vuotinen Okra tehnyt siihen poikkeusta.
Vallitsevista olosuhteista johtuen peltojen kastelu ja kosteudenhallintamahdollisuudet olivat myös luonnollisesti keskusteluiden keskiössä.
-Selkeästi viljelijät pyrkivät sopeuttamaan kasvivalikoimaansa säiden osalta vaihteleviin olosuhteisiin. Pidämme tärkeänä, että siementuotannossa kyetään vastaamaan tähän tarpeeseen.
Messuilla on tietysti myös monenlaisia tuotteita myynnissä, varsinkin erilaisia leipiä, jauhoja ja muita viljatuotteita on runsaasti tarjolla.
Messutuliaisen käsite ei kuitenkaan kaikille avaudu.
-Mitä ihmeen tuliaisia maatalousnäyttelystä voi tuoda? Tunkea lehmän takakonttiin?!
Okra on yksi Suomen suurimmista maatalousalan näyttelyistä. Tuotto käytetään Lions Club -aatteen mukaisesti hyväntekeväisyyteen: oripääläisten terveyskeskusmaksuihin ja ainakin jonain vuonna myös avustuksiin uusille, syntyneille kuntalaisille.
Näytteilleasettajia on yli 500, ja kun esillä on puimureitten ja traktorien lisäksi muun muassa todella isoja ammattikäyttöön tarkoitettuja istutuskoneita, niin valtavaa aluetta vaaditaankin. Kuvaavaa on, että alueella kiertää myös näyttelyjuna, jonka kyytiin voi hypätä, jos jalat väsyvät.
Maa- ja metsätalouskonemyyjien ohella osastoja on elintarvikealan yrittäjillä, kunnilla, yhdistyksillä ja monilla muilla. Myös naapurikunta Säkylän varuskunta esittäytyy ja sen lähistöllä on Suomen Poliisilla osasto. Monille salolaisille tutun Sucroksen tontilla saa tuhdin tietopaketin sokerijuurikkaan viljelystä toimitusjohtaja Tero Tannerilta.
-Sokerijuurikkaan viljely on Suomessa sopimusviljelyä. Huoltovarmuuden vuoksi on tärkeää, että edellytykset sokerijuurikkaan viljelylle maassamme säilyvät. Kotimainen tuotanto kattaa noin puolet kulutuksesta, joten viljelijöitä toivotaan lisää. Sokerijuurikas on syväjuurinen kasvi, joten se ei ole kärsinyt kuivuudesta. Energiahintojen nousu on tuonut kuitenkin isoja haasteita.
MÖÖ!! kuuluu jostain näyttelyalueen laitamilta. Lehmät, sonnit, hevoset ja muut eläimet kuuluvat luonnollisesti kuvioihin, kun maatalousnäyttelyssä ollaan.
-Kato, tolla lehmällä on irokeesi. Hienoilla Holstein-rotuisilla lehmillä on samettimainen, lyhyt karva mutta selkäpiitä peittää pitemmät tupsut.
Okran etu vaikkapa Korkeasaareen verrattuna on se, että täällä pääsee niin lähelle eläimiä kuin vain haluaa, ihan kosketus- ja ruokintaetäisyydelle.
Tietoakin on tarjolla: heinän laatu on kärsinyt kesäkuussa olleitten peräkkäisten hallaöiden vuoksi. Eri rotuiset lehmät suhtautuvat rauhallisesti yleisöön. Alueella on myös ”Jos lehmät puhuisivat” -näyttely. Aitauksessaan yksin tallusteleva, huikean iso sonni tuntuu ainakin tuumivan, että ihanko te kaikki olette tulleet minua töllistelemään!
Kuntapuolen osastoista laajimpia on Oripään naapurikunnan Loimaan räsymatoilla kodikkaasti sisustettu tila. Loimaan kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Heidi Cavén ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teija Ek-Marjamäki esittelevät osastoa ja Loimaan uutta logoa.
-Olemme erityisen iloisia ja ylpeitä siitä yhteistyöstä, jota yrittäjät, yhdistykset ja kaupunki ovat osoittaneet tämän 60 metriä pitkän osastomme, Loimaa-korttelin, rakentamisessa. Okran aiempien vuosien kävijämäärä on ollut 80 000 henkeä ja ylikin, suurin piirtein sama määrä kuin Sarka-maatalousmuseossa Loimaalla käy vuosittain väkeä. On jännä nähdä, palaavatko ihmiset pandemian aiheuttaman tauon jälkeen.
Elina Koskinen