”Olemme molemmat käsityöläisiä”

Leanika Korn ompelee nahkatuotteita, kuten laukkuja Leanika ja Knivo -liikkeen yhteydessä olevassa työtilassa.

Leanika ja Knivo -liikkeen omistajat Leanika Korn ja Pasi Suominen ovat avanneet liikkeensä Vilhonkadulla. Myyntitilassa on esillä Leanikan suunnittelemia ja valmistamia nahkatuotteita, kuten laukkuja ja koruja sekä Pasin hiiliteräksestä valmistamia veitsiä. Samassa tilassa, matalan seinämän takana on Leanikan työtila työvälineineen ja ompelukoneineen. Liiketilan takaosan peittämän verhon takana sijaitsee Pasin työpaja monine laitteineen. Aiemmin Fiskarsissa toiminut myymälä muutti Saloon syyskuun puolessa välissä.
-Asuimme ennen Saloon muuttoa Pohjankurussa. Tämän vuoden kesä meni niin, että minä työskentelin vielä Fiskarsissa ja Pasi oli jo täällä Salossa. Vilhonkadun liikkeen lisäksi Leanikan tuotteita on edelleen myös Fiskarsissa myynnissä ONOMA-osuuskunnan liiketilassa. Olemme molemmat käsityöläisiä. Omien asiakkaiden näkeminen ja heidän kanssaan keskusteleminen on antoisaa. Heiltä saa palautetta ja usein myös hyviä ideoita. Toivon, että ihmiset tulevat täällä Salossakin rohkeasti meitä katsomaan, Leanika sanoo.

Leanika on ammatiltaan nahkataiteilija-suunittelija. Hän kertoo lähteneensä 19-vuotiaana opiskelemaan Tallinnan taidekorkeakouluun, joka tunnetaan nykyisin nimellä Taideakatemia. Nahka valikoitui hänen erityisalakseen käytännön syistä, mutta osoittautui vuosien saatossa juuri oikeaksi materiaalivalinnaksi.
-Valitsin nahan, joka oli yksi erityisala muiden joukossa. Meillä oli aivan mahtava opettaja ja nahka alkoi tuntumaan materiaalina mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Nahan pinta, sen tuntuma on miellyttävä. Nahka on luonnonmateriaali, jota voi muokata ja värjätä, Leanika kuvailee.

Viiden opiskeluvuoden jälkeen Leanika valmistui maisteriksi (MA) nimikkeellä nahkataitelija ja ryhtyi valmistamaan nahkatuotteita, varsinkin laukkuja. Hän oli lisäksi aktiivinen näyttelyissä, joihin hän toi esille nahasta valmistamiaan taide-esineitä ja seinävaatteita.
-Minulla oli kova hinku valmistaa kaikenlaisia nahkatöitä. Ompelin aluksi isoäitini vanhalla ompelukoneella, kunnes hankin oman, vahvemman koneen. Työskentelin laukkutehtaassa suunnittelijana ja mallintekijänä 12 vuotta, jonka jälkeen perustin oman yrityksen. Olen luonteeltani hidas perfektionisti. Taiteilija asuu minussa vahvana ja tulee esiin päällimmäisenä. Olen yrittäjä ikään kuin pakotettuna, sillä siihen ei ole oikein muita vaihtoehtoja, Leanika kertoo.

Salo on Pasille tuttu paikkakunta, jonne hän kertoo muuttaneensa ensimmäisen kerran jo 60-luvulla.
-Asuin täällä vuoteen 1973 saakka, jolloin muutin Teijolle laitossähkömieheksi. Sieltä menin Finnairille 1974 lentokonesähköasentajaksi ja olin niissä hommissa 16 vuotta. Asuin Nurmijärven Klaukkalassa ja vuodesta 1990 tein muovikonehuoltoja Salossa toimivan yrityksen palveluksessa, ympäri Etelä-Suomea. Perustin oman yrityksen vuonna 1993. Vietimme Särkisalossa, äitini omistamassa paikassa kesät ja myöhemmin myös asuin siellä useamman vuoden, Pasi kertoo.

Leanika ja Pasi tapasivat toisensa vuonna 1998. Parin vuoden kuluttua he asettuivat asumaan yhdessä Tallinnaan, kunnes muutto Suomeen tuli ajankohtaiseksi. Syksyllä 2008 Pasi kutsuttiin konsultiksi Fiskarsissa toimineeseen yritykseen, joka valmisti Knivo-hiiliteräsveitsiä.
-Tilauksia oli tullut todella paljon ja myös Leanika pyydettiin teroittamaan veitsiä ja auttamaan muun muassa niiden teroittamisessa ja pakkaamisessa. Ostin Knivon koko liiketoiminnan vuonna 2009, Pasi muistelee.

Suomeen muutettuaan Leanika vuokrasi Fiskarsista oman työhuoneen. Hänen käsissään oli alkanut syntymään laukkujen lisäksi erilaisia nahkakoruja. Vuokrattu tila mahdollisti nahkatuotteiden lisäksi myös Pasin veitsien myynnin. Pasi kertoo veitsien valmistuksessa olevan monia työvaiheita, joista osa teetetään alihankintana.
-Hiiliteräslevystä leikataan laserin avulla veitsen terä, joka karkaistaan. Sivut hiotaan, jotta saadaan aikaiseksi veitsen sivun paksuus siten että terän selkä on 2 mm – 0.1 mm ja teränsuu on koko terän pituudelta 0,1 mm. Tämän jälkeen terä pinnoitetaan, joka estää veitsen ruostumisen. Veitsen logo merkitään ja teroitetaan, jonka jälkeen siihen kiinnitetään kahva ja hela. Lopuksi veitsi tarvittaessa nimikoidaan tai logo-merkataan laserilla asiakkaan toiveiden mukaan, puhdistetaan ja pakataan.
-Knivo on ainoa yritys Suomessa, joka valmistaa pelkästään hiiliteräskeittiöveitsiä. Veitsivalikoima on laajentunut vuosien varrella. Nykyisin malleja on 19 ja lisäksi meillä on lihahaarukoita, kalapiikki, maustekasvisilppuri ja sallatti- eli rosollipetkele ja siihen kuuluva kaukalo. Olemme myös hankkineet myyntiin taottuja puukkoja ja leikkuulautoja sekä hiomakiviä teroitukseen . Hiiliteräksestä tehtyjä veitsiä voivat käyttää kaikki, jotka tekevät ruokaa. Ennen ei ollut muita, kun hiiliteräsveitsiä, siitähän on tehty miekat ja partaveitsetkin. Kotikokkien lisäksi ne ovat käytössä ammattikokeilla, kalastajilla ja metsästäjillä. Hiiliteräsveitset ovat kevyitä ja ne ovat helposti teroitettavia, Pasi kuvailee.

Maritta Määttänen

Pasi Suominen kertoo Knivon olevan ainoa yritys Suomessa, joka valmistaa pelkästään hiiliteräskeittiöveitsiä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: