Omakotitalkkareilla riittää lumihommia

Salon Omakotiyhdistyksen omakotitalkkari Heikki Tuominiemi saapuu Palometsässä asuvan Laila Vähälän pihamaalle. Siistiksi kolattu etupiha ei tarvitse toimenpiteitä. Vähälä keskustelee Tuominiemen kanssa autokatoksen katolla olevan lumen pudottamisesta. Tilannetta tarkasteltuaan Tuominiemi sopii tulevansa uudelleen seuraavana päivänä ja tuovansa mukanaan pitkävartisen lumenpudottimen, jolla lumet saadaan turvallisesti katolta alas. Hän tarttuu kuitenkin lumikolaan ja kolaa asukkaan toiveesta kulkuväylän myös talon päädyssä olevalle mattotelineelle. Lausuntataiteilijalle ja viime vuoden ylioppilaalle, 81-vuotiaalle Vähälälle omakotitalkkareiden toiminta on tullut tutuksi vuosien varrelta. Vähälä on ollut Salon Omakotiyhdistyksen jäsenenä 20 vuotta.
-Ellei poikani olisi kolannut pihaa, niin lumihommia olisi riittänyt tänä talvena. Viime kesänä omakotitalkkari kävi leikkaamassa pensasaidan sekä kaikki muutkin pensaat ja myös lipputanko pestiin. Asun yksin ja minulla on selkä huonona, joten olen tyytyväinen avusta. Suosittelen omakotitalkkareita kaikille niille, jotka eivät pysty tai jaksa tehdä esimerkiksi raskaita pihatöitä, Vähälä kannustaa.

Tuominiemi on aloittanut omakotitalkkarina helmikuun alussa, mutta talonmiehen työtehtävät ovat hänelle entuudestaan varsin tuttuja.
-Olen maalta kotoisin ja tottunut tekemään kaikenlaisia pihahommia. Olin talonmiehenä eri firmoissa yli 40 vuoden ajan. Jäin työttömäksi ja tämän omakotitalkkarityön sain työllistämistuen kautta. Työ sopii minulle, tulen mielestäni hyvin toimeen ihmisten kanssa ja haluan auttaa heitä, Tuominiemi kertoo.

Tuominiemi ja muut yhdistyksen omakotitalkkarit työskentelevät arkipäivisin. Työnkuvaan kuuluvat talviaikaan tapahtuvien lumitöiden lisäksi monet muut pihatyöt, kuten nurmikoiden leikkaaminen ja haravointi, omenapuiden ja pensaiden leikkaukset sekä pihojen siivoukset. Kiinteistön väliaikaisesta, asutun näköisenä pitämisestä on mahdollista sopia omistajan, omakotitalkkarin ja omakotivastaavan kanssa. Asiakkaan on mahdollista saada apua myös kodin sisällä tapahtuvaan siivoukseen, ikkunoiden pesuun tai vaikkapa kauppa-asioilla käymiseen. Töitä on siis monipuolisesti ja ne tehdään niin sanotulla jokamiesosaamisella. Salon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja John Kallonen kertoo omakotitalkkareiden palveluiden olevan tarjolla ainoastaan yhdistyksen jäsenille. Työtilaukset tehdään suoraan talkkareille heidän työaikanaan kello 9 ja 15 välillä.
-Tällä hetkellä yhdistyksessämme on noin 1 800 jäsentaloutta. Se on ollut toiminnassa jo yli 40 vuotta. Monet ihmiset ovat yksinäisiä ja heillä ei ole ketään, joka tulisi edes käymään, Kallonen sanoo.

Työ tehdään yleensä asiakkaan omilla työkaluilla ja tarvikkeilla. Talkkarin mukana voi tilata myös vuokrattavan laitteen, kuten akkukäyttöisen ketjusahan tai pensasleikkurin.
-Olisi tärkeää, että uusia omakotitalkkariehdokkaita löytyisi. Voimme palkata työhön pitkäaikaistyöttömiä, jotka ovat oikeutettuja korkeimpaan palkkatukeen. Työllistymisjakso on 8-12 kuukautta, Kallonen sanoo.

Kallonen kehottaa ottamaan TE-toimistoon tai paikalliseen omakotiyhdistykseen yhteyttä, mikäli määräaikainen työllistyminen kiinnostaa.
-Omakotiyhdistyksellämme on ohjaaja, joka toimii myös Halikon, Perniön-Särkisalon, Suomusjärven ja Someron yhdistysten omakotitalkkareiden rekrytointiin ja perehdytykseen sekä viranomaisyhteyksiin liittyvien asioiden parissa. Ohjaaja työskentelee todella pienellä tuntimäärällä, sillä Salon kaupungilta aiemmin saatua avustusta ohjaajan palkkaamiselle omakotitalkkarihankkeelle ei enää ole haettavissa. Someron kaupunki on ollut asialle myötämielisempi, Kallonen toteaa.

Omakotiyhdistykseen voi liittyä jäseneksi jokainen, jolla on oma tai vuokrattu koti kerros-, rivi- tai pientalossa. Salon Omakotiyhdistys on yksi 250 paikallisesta omakotiyhdistyksestä, jotka ovat Omakotiliiton jäseniä.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: