Ompelimo oman kodin alakerrassa

Teadora-ompelimo toimii Tea Vasströmin kodin alakerrassa Halikon asemalla. Meneillään oleva vanhojentanssipukujen sesonki näkyy myös Tean ompelimossa.

Salolaiselle Tea Vasströmille oli peruskoulusta saakka selvillä ammatti, joka kiinnosti häntä kaikkein eniten.
-Ompeluala veti puoleensa. Meillä on suvussa käsityöläisyyttä ja yrittäjähenkeä, Tea sanoo.

Tea valmistui vuonna 1997 ompelijaksi. Ompelualalta ei kuitenkaan löytynyt työpaikkoja ja Tea päätyi töihin Nokialle.
-Pidin silti ompelutaitoa yllä ja sysäys yrittäjyyteen tuli vuonna 2012. Otin irtisanoutumispaketin Nokialta oltuani siellä töissä miltei 15 vuotta. Samana vuonna käynnistin oman firman, Teadoran, Tea kertoo.

Tea vuokrasi Halikon keskustasta liiketilan. Hän aloitti työskentelemään yhdessä anoppinsa, Tuula Vasströmin kanssa, jolla on myös ompelualan yritys.
-Kaikilla ompelijoilla on erilaiset mielenkiinnot ja vahvuudet. Tuula hallitsee varsinkin mittatilauspuolen ja sarjatuotannon. Korjausompelu on puolestaan enemmän minun alaani. Työskentelimme samassa liiketilassa vuoden 2015 loppuun saakka. Tuulalla on ompelimo edelleen samassa paikassa.

Teadora-ompelimo muutti omaa toimintaansa vuoden 2016 alussa, kun Tea jatkoi töiden tekemistä oman kotinsa alakerrassa. Halikon asemalla sijaitsevan rintamamiestalon varastotila muutettiin ompelijan työtilaksi. Tea ei pidä työtilassaan suurta kangas- tai tarvikevarastoa jo ihan säilytyksellisistä syistä.
-Täältä löytyy kaikki korjausompelun perustarvikkeet kuten langat, vetoketjut ja paikkauskankaat. Salon Nappi ja Eurokangas ovat minun mielestäni paikallisesti hyvät hankintapaikat, josta saan kaikki tarvittavat materiaalit. Teadora on pieni firma, mutta siinä on minun omaa näkemystäni. Liikkuvuus on minun etuni, sillä monilta asiakkailta tuli kyselyitä, voinko tulla käymään heidän kotonaan. Otan asiakkaita vastaan myös ompelimossa. Korjausompelun avulla voidaan muokata esimerkiksi asiakkaan lempivaate vartalolle sopivaksi joko korjaamalla, tai käyttämällä vaatetta mallina. Näin tehtiin erään asiakkaan lempimekolle, josta otettiin malli kolmelle uudelle mekolle.

Meneillään oleva vanhojentanssipukujen sesonki näkyy myös Tean ompelimossa.
-Yleensä niitä lyhennetään ja kavennetaan. En ompele myöskään uusia juhlapukuja, vaan muokkaan niitä käyttäjilleen sopiviksi. Mittatilaustöitä tehdään vain, jos ompelimon aikataulu sen sallii.

Tea huolehtii myös Halikon Prismassa sijaitsevan sisustusliike Pentikin ompelupalvelusta viimeisten neljän vuoden ajan. Hänen asiakkaanaan on myös Adi Kalusteet, joka tilaa häneltä muun muassa tehdasverhoilutöitä.

Tea on lisäkouluttanut itseään vuosien varrella.
-Olen halunnut vahvistaa omaa osaamistani ja täydentää ammattitutkintoani. Sain vaatetusalan erikoisammattitutkinnon valmistumispaperit Forssan ammatti-instituutista vuonna 2016, opiskelu tapahtui Raisiossa. Tutkinnon osa-alueet olivat vaatetusalan erikoisammattitutkinnon yhteinen ammattitaito, pukeutumisneuvoja ja yrittäjyys. Kehon mittasuhteet ovat ompelijan työssä hyvin tärkeitä. Pukeutumisneuvonnan lisäksi teen värianalyysejä. Värikonsulttina pystyn kertomaan analyysin kautta, mitkä värit sopivat asiakkaalle parhaiten. Analyysi perustuu ihon pigmenttiväriin. Oikeat värit löytyvät 18 testivärikankaan avulla, jotka tuodaan asiakkaan kasvojen lähelle. Kankaan väri antaa iholle joko sopusointuisen tai ristiriitaisen vaikutelman. Vääränlaiset värit korostavat kaikkea, muun muassa iholla esiintyviä ryppyjä ja tummia silmänalusia. Kun asiakkaan vaatteissa on oikeat, omalle keholle sopivat mittasuhteet ja värianalyysi on karsinut väärän väriset vaatteet pois, niin harhaostokset vähenevät minimiin. Nämä asiat ovat mielestäni asiakkaalle niitä hyvän mielen buustauksia ja tuovat samalla tuntuvia säästöjä tuleviin hankintoihin, Tea hymyilee.

Tean työpäivät ja asiakaskäynnit muokkautuvat vuorotyötä tekevän aviomiehen Jukan työvuorojen, sekä 11-vuotiaan Emma-tyttären koulupäivien mukaan.
-Itselleni tulee harvemmin ommeltua uutta vaatetta. Ennemmin korjaan perheen vaatteita, kuin ostaisin aina uutta.

Tealle paikallisten yritysten välinen yhteistyö on hieno ja tarpeellinen asia.
-Olen ollut Halikon Yrittäjät ry:n tiedottajana useamman vuoden ajan ja tänä vuonna olen jälleen myös sen hallituksessa. Yhdistyksen kautta näkee laajalti eri yrittäjien toimintaa ja heidän yritysten toiminnan tarpeita.

Tean elämä sai uuden käänteen viime marraskuussa, kun hän yllättäen sairastui.
-Minulla oli aivoinfarkti pikkuaivoissa. Olin viikon verran Tyksissä hoidossa. Neljän viikon kuluttua pahoinvointi ja oksentelu loppuivat ja jalat alkoivat ”löytymään”. Minulla on helmikuun loppuun asti ajokielto, joten en pääse liikkeelle ilman kuskia. Esimerkiksi yrityksen kotikäyntejä ei voida vielä hoitaa. Tällä hetkellä ainoastaan nopeat niskaliikkeet tekevät huonoa. Aivoinfarktin ainoa hyvä puoli oli se, että minulle tuli pakollinen pysäytys. Haen jatkossa enemmän säännöllisyyttä elämääni. Sairastumiseni on tietenkin vaikuttanut myös firman asioihin. Vaikka teen töitä kotona, pienet muutokset ovat olleet tarpeen. Teen jatkossa vähän selkeämmin pesäeroa työajan ja vapaa-ajan välillä, kotona työskentelyn miinuspuoli on, että työt ovat aina lähellä. Olen lisäksi alkanut miettimään omia palveluitani uudelta kantilta. Kysyntä varsinkin pukeutumisneuvonnasta verkkokurssina on noussut korona-aikana, kun koulutuksia ei ole voinut järjestää livenä, Tea pohtii.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: