Salolaisen perheyritys Sammutinhuolto Ketosen Antti Ketosella on tärkeää sanottavaa kotien paloturvallisuudesta.
– Jokaisessa kodissa pitää olla palovaroittimet ja sammutuspeitot, lisäksi olisi hyvä olla häkävaroittimet, jos on tulisijoja. Sammutuspeitto kannattaa kiinnittää seinään, josta se on helposti saatavissa, jos syttyy esimerkiksi rasvapalo keittiössä. Iso sammutuspeitto, 120×180 cm, on parempi, siitä saa kunnolla kiinni ja sillä pystyy tarvittaessa peittämään myös telkkarin.
Ketosen mukaan yhä useammat vakuutusyhtiöt vaativat vakuutusehdoissaan, että kotoa pitää löytyä lisäksi sammutin. Omakotitaloissa on edelleen vähän sammuttimia. Autossa olisi hyvä olla pieni kahden kilon jauhesammutin.
– Halvemmilla palovaroittimilla pärjää patterin puolesta vuoden verran. Laadukkaammat optiset palovaroittimet ovat kalliimpia, mutta niissä akku kestää jopa kymmenen vuotta. Ne ovat turvallisempi vaihtoehto esimerkiksi vanhusten asuntoihin, koska tällöin ei tarvitse kiivetä tuolille vaihtamaan patteria. Optinen palovaroitin ei ole niin herkkä kuin tavallinen varoitin, eli se sopii myös keittiöön, koska se ei piippaa ihan heti, jos ruoka pääsee kärähtämään.
Ketonen muistuttaa, että astianpesukone kannattaa sammuttaa, kun sitä ei käytetä.
– Se on luultua paloherkempi. Pesu- ja tiskikoneita ei kannata jättää päälle yöksi ja käyntiin valvomatta. Myös kodinhoitohuoneessa tulisi olla palovaroitin.
Myös laturit on syytä ottaa aina pois pistorasiasta, kun niitä ei tarvita. Uudempi asia on sähköpotkulautojen latauksen paloturvallisuus, sillä ne ovat herkkiä syttymään. Riski piilee myös sähköauton lataamisessa.
– Huoneistossa on tärkeää huolehtia palo-ovien kunnosta, että ne ovat tiiviitä. Jos rappukäytävässä on usein haistettavissa, mitä naapurissa syödään, ovi ei ole enää riittävän tiivis. Valitettavasti juuri tässä on havaittavissa paljon puutteita, jopa uusissa rakennuksissa. Samoin poistumistiet on syytä olla hyvin merkattuja, jälkivalaistuja ja esteettömiä. Tämän lisäksi pelastussuunnitelmat pitää olla kunnossa.
– Nyt kun joulu lähestyy ja koteihin laitetaan jouluvaloja, on hyvä muistaa, etteivät led-valotkaan ole riskittömiä, niitäkään ei saisi jättää palamaan valvomatta. Valoissa on muuntaja, joka voi syttyä palamaan – mitä halvempi laitteisto, sen suurempi on turvallisuusriski. Kynttilöitä ei saa missään nimessä jättää valvomatta.
Laadukas sammutin on myös ekologinen
Marketeissa myytävät sammuttimet ovat edullisia, mutta kertakäyttötavarana vähemmän ekologisia. Antti Ketonen kehottaa valitsemaan laadukkaamman sammuttimen, joka on huollettava, koeponnistettava, paineistettava ja uudelleentäytettävä.
– Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden tai kahden välein riippuen sen säilytysolosuhteista. Kosteus, tärinä ja lämpötilojen vaihtelu lyhentävät tarkastusväliä. Sammuttimesta tarkastetaan paine, jauheen liikkuvuus, laukaisulaite ja letkun kunto. Sammutin pitää koeponnistaa Suomen paineasetuslain mukaisesti kymmenen vuoden välein.
Perinteisen jauhesammuttimen lisäksi markkinoilla on erilaisia sammuttimia, kuten ekomallinen biohajoava vesipohjainen nestesammutin, joka sopii siistiin sammutukseen. Hiilidioksidisammutin sopii toimistotiloihin, teollisuuteen ja autokorjaamoihin, koska sillä saadaan jäähdyttämällä siisti sammutus. Rasvapalosammutin sopii keittiöpuolelle ja ravintoloihin.
– Paloa sammuttaessa sammuttimella tärkeimmät toimenpiteet ovat irrottaa sokka, ottaa letkusta kiinni, tähdätä kohti palopesäkettä ja sitten painaa kahvasta.
Vuonna 2013 perustetulla Sammutinhuolto Ketosella on nykyään toimipiste myös Porissa ja se työllistää kaikkiaan neljä henkilöä. Työtilanne on tällä hetkellä hyvä, salolaiset yritykset haluavat panostaa paloturvallisuuteen.
Paloturvallisuusviikkoa vietetään 21.11.–1.12.
Päivä Paloasemalla -tapahtuma toteutetaan tänä vuonna virtuaalisena paloasemavierailuna 21.11.–6.12. Paloaseman kielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti.
Palovaroitinpäivänä 1.12. muistutetaan mieliin, että palovaroitin on edullinen ja helppo tapa turvata ihmishenkiä ja omaisuutta.
Tanja Virtanen