Pekka Mäenpää
Elokuun lopulla Perttelin kirkossa esiintynyt Selloduo Varonen on nähnyt ja kokenut 20-vuoden aikana paljon mielenkiintoista musiikin saralla.
Anna-Maaria ja Olli Varonen esiintyivät ensimmäisen kerran selloduona kesällä 2000 Suomen suurlähetystön järjestämässä konsertissa Budapestissa. Sen jälkeen pertteliläinen Selloduo on esiintynyt sadoissa konserteissa eri maissa ja matka jatkuu.
-Emme osanneet 20 vuotta sitten kuvitella, että konsertoinnista selloduona voisi tulla päätyömme. Mutta sitä se on ollut vuodesta 2007 alkaen, Varoset kertovat.
Työtä on tehty päivä, viikko ja vuosi kerrallaan. Mukaan on mahtunut monia epäilyksen hetkiä toimeentulon suhteen, mutta jostain on myös aina löytynyt impulssi, joka on saanut jatkamaan ja luottamaan tulevaisuuteen.
-Kuten monesti aiemminkin olemme todenneet, kohtaamiset kuulijoiden kanssa ovat tämän työn ehdoton helmi. Ne antavat työllemme merkityksen, Varoset miettivät.
Tiistaina vuorossa oli 20-vuotisjuhlakonsertti Helsingissä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa ja ensi viikolla on luvassa toinen Turussa Sibelius-museossa.
-Odotamme konsertteja innolla mutta samalla elämme pienessä jännityksessä. Kuluneet 20 vuotta yhteistä taivalta selloduona ovat tarjonneet valtavan määrän erilaisia kokemuksia. On ollut antoisaa tehdä tiivistä yhteistyötä oman puolison kanssa.
Toisaalta Varoset kertovat jakaneensa yhdessä myös kokemuksen yksinäisyydestä ja yhteisön ulkopuolisuudesta, sillä heillä ei ole työyhteisöä kodin ulkopuolella. Suomen maantiet ja taukopaikat ovat tulleet tutuiksi. Pitkien ajomatkojen aikana on selvitelty parisuhdetta, keskusteltu ja parannettu maailmaa – mutta myös visioitu tulevaa ja luotu uusia strategioita.
-Olemme eri paikkakunnilla ja eri maissa saaneet kohdata hyvin vaihtelevia yleisöjä hyvin erilaisissa konserttipaikoissa. Ääripäitä voisivat edustaa esimerkiksi helmikuiset konsertit yhtenä vuonna Utsjoella talvipakkasen ja pimeyden keskellä ja toisena vuonna Senegalin kuumuudessa, ulkona auringonpaisteessa, paikallisten rumpalien ja tanssijoiden tuodessa tilaisuuteen oman värinsä.
Oma tunnelmansa oli kesäkonsertissa taivasalla pienessä Pälkäneen rauniokirkossa ja toisaalta Budapestissa vanhan kuninkaanlinnan mahtipontisissa tiloissa.
-Tänä kesänä eräänlaiset ääripäät löytyvät peräkkäisiltä illoilta heinäkuussa, jolloin soitimme konsertit ensin Vaasan kirkossa 170 hengen kuulijakunnalle ja seuraavana iltana tyhjässä Oulun tuomiokirkossa, jossa yleisöä ei otettu konserttiin lainkaan. Konsertti välitettiin koteihin virtuaalisesti.
Myös konsertit päiväkodeissa, kouluissa ja hoivakodeissa hyvin eri ikäisisille kuulijaryhmille ovat tarjonneet mieleenpainuvia kokemuksia spontaaneine kommentteineen.
-Ohjelmistomme on ehtinyt vuosien aikana muuntua ja laajentua paljon, mutta on myös sellaisia teoksia, jotka ovat kulkeneet mukana ohjelmistossamme aivan alkumetreiltä asti. Olemme vuosien varrella saaneet yllättyä iloisesti siitä, miten monipuolista musiikkia kahdelle sellolle on sävelletty ja sovitettu.
Ohjelmiston moninaisuus ja kahden sellon aikaan saama täyteläinen ja värikäs sointimaailma ovat asioita, joita myös kuulijat ovat usein hämmästyneet.
Yhtä muistorikkaimmista vuosista elettiin syksystä 2008 kevääseen 2009. Tuona aikana selloduo teki yhteensä 46 duokonserttia.
-Tuolloin konserttireissuille lähtivät mukana myös tyttäremme, joista Anni oli 2,5-vuotias ja Elli vasta kuuden viikon ikäinen. Mukaan tarvittiin mummia, joka vahti lapsia esiintyessämme.
Varoset muistelevat kuinka koko remmi pakkautui keskikokoiseen farmariautoon. Sellojen, esiintymisvaatteiden, nuottien ja telineiden lisäksi mukaan pakattiin myös lasten vaihtovaatteita, vaippoja, lastenruokia, leikkialustoja, leluja ja rattaat. Tämä kaikki siis siksi, että imettäminen onnistui.
-Olemme asuneet Perttelissä vuodesta 2007 alkaen ja saaneet tehdä paljon hyvää yhteistyötä Perttelin seurakunta-alueen kanssa. Kotikirkossa soittaessa tunnelmaan liittyy aina jotain sellaista, mitä ei koe muualla. Siihen sekoittuu ripauksia läheisyydestä, ystävyydestä ja jonkinlaisesta yhteenkuuluvuuden tunteesta, Varoset sanovat.
Tuntuu hyvältä nähdä kuulijoiden joukossa monia tuttuja kasvoja.
-Olen kotoisin Halikosta ja täällä Salon seudulla erityisen liikuttavaa on nähdä yleisössä mukana niitä ihmisiä, joiden tiedän seuranneen musiikillisen urani vaiheita aivan lapsuudestani asti, Anna-Maaria sanoo.
-Perhekvartettina soittaminen on asia, josta iloitsemme paljon.
Salolainen Selloduo on nähnyt poikkeusolojen vaikutuksen omassa työssään ja maailma muuttuu myös musiikkirintamalla. Kysymys tulevaisuudesta on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.
-Uusien toimintamuotojen etsiminen sekä halu ja kyky uudistua ja kehittyä ovat aina olleet työmme jatkumisen edellytys. Striimaukset ja nettikonsertit ovat ottaneet paikkansa ja vaikuttavat varmasti myös tulevaisuuden toteutustapoihin.
Varoset ja muut musiikki-ihmiset tietävät hyvin, etteivät nettitoteutukset eivät koskaan voi täysin korvata livekonsertteja. Elävän musiikin kuuleminen läheltä, soivan tilan kokeminen, soittajien ja toisten kuulijoiden kohtaaminen ja ainutlaatuisen hetken jakaminen ovat asioita, joita moni kaipaa.
-Uskon ja toivon, että tulevaisuus tuo perinteisten konserttien ja nettikonserttien rinnalle enenevässä määrin myös pienimuotoisia kotikonsertteja. Ne mahdollistavat elävän musiikin kokemisen pienen kuulijajoukon kesken, toimivat persoonallisina, aineettomina lahjoina ja luovat hyvinvointia.
Kulttuurihyvinvoinnista on alettu Suomessa puhua vasta hiljattain mutta Varoset uskovat, että tulevaisuudessa siihen kiinnitetään Suomessakin entistä suurempaa huomiota.
Kun elinkeinona on konsertointi, perheen tulot tulevat esiintymispalkkioista. Monen ”oikeissa töissä” käyvän on toisinaan vaikea ymmärtää, että konsertoijalla ei ole kuukausipalkkaa eikä ketään varsinaista yhtä työnantajaa.
Esimerkiksi selloduolla saattaa yhden vuoden aikana olla 50 eri työantajaa – tai enemmänkin. Yksi työnantaja per konsertti.
-Joka vuosi nuo reilut 50 työnantajaa pitää maailmalta löytää ja sitten sopia asioista. Eikä riitä, että harjoittaa konserttiohjelman ja esittää sen – pitää myös jaksaa ajaa. Monesti autossa kuluu konserttipäivänä 12 tuntia ja keikkapaikalla 2 tuntia, Varoset kertovat.
Konsertoijan työajasta noin puolet menee itse harjoitteluun ja toinen puoli kaikkeen muuhun; ohjelmistojen suunnitteluihin, markkinointiin, julisteiden ja käsiohjelmien tekoon, lehdistötiedotteiden kirjoittamisiin – ja ajamiseen.
-Olemme kiitollisia kaikille niille lukemattomille yhteistyötahoille, jotka ovat mahdollistaneet työmme ja toimeentulomme kuluneiden vuosien varrella. Toivomme, että saamme myös tulevaisuudessa omalta osaltamme olla luomassa hyvinvointia yhteiskunnassamme musiikin keinoin.
Varoset ovat julkaisseet duona neljä CD-levyä ja heillä on ollut vuosien aikana useita radio- ja TV-esiintymisiä Suomessa, Ruotsissa ja Unkarissa. Kesäkuussa 2018 ilmestyi CD-levy ”Yhteistä tietä”, joka on yhteislevy Jaakko Löytyn kanssa.