Rehtori Maria Liippo uskoo lukion hyvään arkeen

Rehtori Maria Liippo ja apulaisrehtori Arttu Karhulahti toivottavat nuoret tervetulleiksi aloittamaan syyslukukauden Salon lukiossa.

Salon lukion uusi rehtori Maria Liippo aloittaa luottavaisin mielin syyslukukauden yhteistyössä niin ikään uutena apulaisrehtorina aloittaneen Arttu Karhulahden kanssa.

Uutta opetussuunnitelmaa on sovellettu käyttöön nyt parin vuoden ajan; samaan aikaan ymmärrys ilmastonmuutoksesta ja esimerkiksi sota Ukrainassa vaikuttavat myös nuorten ajatuksiin tulevaisuudesta.

– Nuoret ovat täällä lukiossa vajaat kolme vuotta opiskelemassa ja samalla etsimässä omaa identiteettiään. Olisi tärkeää, että he löytäisivät kaikki oman kiinnostuksen kohteensa ja voisivat lähteä täältä toiveikkaina eteenpäin elämässään, Liippo sanoo.

Hän kehuu Salon lukion rakennusta ja tiloja edelleen kauniiksi ja toimiviksi kaltaistensa joukossa.

– Meidän opettajamme tykkäävät opettamastaan aineesta ja nuorten kanssa työskentelystä. Kansainvälisyys on yksi Salon lukion painopistealue; erilaisiin opetusta tukeviin hankkeisiin suhtaudutaan harkiten ja positiivisesti.

Liipon mukaan tekoälyn, hybridivaikuttamisen ja disinformaation aikana hyvä yleissivistys ja kunnioittava suhtautuminen muihin ihmisiin ovat erityisen arvokas perusta nuoren elämässä.

– Uusi opetussuunnitelma korostaakin oppiaineiden tiedollisten ja taidollisten sisältöjen rinnalla eettistä, ekologista ja empaattista suhtautumista niin itseen kuin toisiinkin sekä ympäristöön, Liippo sanoittaa kesällä verkossa julkaistussa toimintakertomuksessa.

Apulaisrehtori Karhulahden kanssa syyslukukauden alkamista lukiolla valmistelleen Liipon mukaan opetussuunnitelma mainitsee myös tahdon toimia näiden arvojen mukaisesti osana suomalaista sivistysihannetta.

– Meillä lukiossa on tärkeää antaa nuorille mahdollisuuksia oppia oppimisen taitoja, mutta oppia myös osaamattomuuden tuoman mahdollisen häpeän voittamisesta ja yhteistyön tekemisestä.

Lukiossa opiskelee eri-ikäisiä nuoria, joiden halutaan viihtyvän ja oppivan myös yhdessä – ei niin että ykköset tai esimerkiksi kakkoset toimisivat vain keskenään.

– Tekoälyn käytöstä on toki käyty keskustelua meilläkin. Siinä on nähty paljon myönteistä ja teknologiatiimissämme pohditaan sen potentiaalisia hyötyjä oppimisessa.

Tekoälyä ei voi kaikilla Salon lukion kursseilla käyttää.

– Silloin kun tekoälyä on luvallisesti käytetty, se pitää ilmaista ja kertoa missä ja mihin tarkoitukseen, Liippo kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Liippo (50) työskenteli aluksi Kaarinan iltalukiossa ja sen jälkeen Turun iltalukiossa. Kokemusta löytyy myös toimittajan työstä.

Lähes kymmenen vuotta Salon lukiossa työskennellyt Liippo aloitti äidinkielenopettajan tehtävässä, josta siirtyi apulaisrehtoriksi. Takana on nyt reilu viikko rehtorin virassa.

Salon lukiot ovat saaneet monen muun tavoin valtion erityisavustusta poikkeusolojen aiheuttaman pakollisen etäopetuksen synnyttämän oppimisvajeen korjaamiseen. Salon lukiossa voidaan antaa myös alkavana lukuvuonna enemmän tukiopetusta ja esimerkiksi eriyttävää samanaikaisopetusta.

– Meillä on ollut tietyissä aineissa välillä kaksi opettajaa opettamassa samaa ryhmää. Se on auttanut esimerkiksi pitkässä matematiikassa, jossa on voitu paikata syntyneitä aukkoja oppimisessa. Opiskelijat ovat toivoneet myös erityisesti matemaattisissa aineissa käytettävien sovellusten yhteistä opettelua. Tähän toiveeseen pyritään vastamaan myös tänä vuonna.

Salon lukion keskeisiä painopistealueita ovat hyvinvointi, yrittävä asenne sekä kansainvälisyys.

Lukiolla on viisi erikoislinjaa: musiikkilinja, tiedelinja, business-linja, urheilulinja sekä aikuislinja.

Kielitarjonta on laajaa, sillä lähiopetuksena tarjotaan englannin, ruotsin, saksan, ranskan, venäjän ja espanjan opintoja. Verkkokursseina voi opiskella lisäksi mm. kiinaa ja japania.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: