ViaDia Salo tarjoaa ruoka-apua ruokakassijakelun ja lauantailounaan muodossa.
Apu on suunnattu kaikille niille, jotka kokevat olevansa avun tarpeessa, kertoo avustustyössä mukana oleva Johnny Lindberg.
-Meillä ei ole kriteerejä, kenen on mahdollista saada apua. Riittää, jos kokee itsensä avuntarvitsijaksi. Kysyntä tällaiselle tuelle on ollut kasvamaan päin, Lindberg sanoo.
Ruokakassijakelu ja yhteisöllinen lauantailounas toteutetaan vuorotellen, kerran kuukaudessa. Joulukuun ruokakassijakoon saapui 139 henkilöä, jotka olivat varanneet noutoajan puhelimitse tai netin kautta. Nettiajanvaraus on ollut ViaDialla käytössä parin vuoden ajan ja siitä on todettu olevan hyötyä.
-Ruokakassin ajanvaraus tehdään ruokajakoviikon torstaina klo 12–14 välisenä aikana. Ruokakassijakeluiden välissä järjestetään lauantailounas ja siihen on nettiajanvaraus. Lauantailounaan voi varata myös puhelinaikavarauksella, lounasta edeltävänä torstaina.
Yleensä noin 30-40 henkilöä on osallistunut ruokailuun. Lounaan yhteydessä on myös ruokakassien jako.
-Ajanvaraus auttaa meitä varautumaan riittävään ruokakassien sekä lounaiden määrään. Pyrimme jakamaan ruokakasseihin tuotteita mahdollisimman monipuolisesti. Netti- ja Facebook-sivuiltamme löytyy tarkemmat tiedot jakopäivistä ja ajanvarauksista, Lindberg kertoo.
ViaDia-liike on Suomen Vapaakirkon arvoihin perustuva diakoniatyön järjestö, joka koostuu kattojärjestö ViaDia ry:stä sekä paikallista diakoniatyötä tekevästä 38 paikallisyhdistyksestä sekä yhdestä alueyhdistyksestä, jotka toimivat 45 eri paikkakunnalla. Lindberg kertoo edellisenä päivänä tapahtuneesta ruokakassien pakkaamisoperaatiosta, jossa oli mukana Perniön yhteiskoulun Luontolähettiläät-ryhmä koulun nuoriso-ohjaajien kanssa.
-Ryhmässä oli 8. ja 9. luokan oppilaita, jotka olivat kestävän kehityksen edistämiseksi tutustumassa toimintaamme. Pakkasimme heidän kanssaan tuhat kiloa ruokaa muovikasseihin. Moni nuori oli yllättynyt, että avuntarvitsijoita on Salossa niin paljon. Ruokien pakkaaminen jäi varmasti heidän mieleensä, Lindberg sanoo.
Lindberg on ollut ViaDian toiminnassa mukana puolitoista vuotta, ensin vapaaehtoisena ja syksystä saakka palkkatuettuna työntekijänä.
-Olen ollut itsekin avun tarpeessa ja saanut myös apua. Minulle on herännyt halu antaa apua takaisin. Työhöni liittyy paljon hävikkiruokien kuljettamista kaupoista ViaDian varastolle. Teemme yhteistyötä Plazan S-Marketin, K-Market Pirkkatorin, K-Citymarketin ja Mariankadun Nesteen kanssa. Ruokien hakemista tapahtuu useamman kerran viikossa jokaisesta paikasta.
Lindberg kertoo uusille vapaaehtoistyöntekijöille olevan tarvetta, varsinkin nuoria kaivataan mukaan. Ruokajakelun sujuva jatkuminen edellyttää myös riittävää kuljetus- ja säilytyskalustoa ja niihin asioihin ViaDia Salo toivoo myös tukea.
-Ruokien pakkaamiseen ja jakeluun voi osallistua, vaikka ei pystyisikään aina tulemaan mukaan. Hävikkiruokien hakeminen kaupoista on ainoa sitoutumista vaativa työ. Toiveissamme olisi saada hankittua pakettiauto, jolla saisimme helpommin kuskattua ruokia. Meillä on myös uusille pakastimille suuri tarve, Lindberg sanoo.
ViaDia Salo ry:n puheenjohtaja Eija Hård toteaa ruoka-avun tarpeen kasvaneen paikkakunnalla niin paljon, että ViaDia Salo päätti hakea virallisen keräysluvan tuen saamiseksi työlleen. Keräys on voimassa helmikuun loppuun asti.
-Emme pysty enää täysin vastaamaan avuntarpeeseen. Avustustyön kustannukset ovat myös kasvaneet, kuten kuljetus- ja sähkökulut, Hård sanoo.
Hård on kiitollinen jokaisesta vapaaehtoisesta, joka on ViaDian toiminnassa mukana.
-Vapaaehtoistyöntekijöitä on yhteensä parikymmentä ja lisää tarvitaan. Meihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja tulla mukaan toimintaan. ViaDia pitää huolta vapaaehtoisistaan, ilman heitä tätä toimintaa olisi täysin mahdotonta toteuttaa. Kokoonnumme vapaaehtoisten kanssa yhteiskahveille juttelemaan ja tapaamaan toisiamme kerran kuukaudessa, Hård kertoo.
ViaDian lisäksi Salon Helluntaiseurakunnasta on mahdollista saada ruoka-apua ruokakassien muodossa. Ruoka-avusta vastaava Jari Mustonen kertoo ruokasseja jaettavan kahden viikon välein.
-Ruoka-avun tarve on pysynyt suunnilleen samanlaisena koko menneen vuoden ajan. Meiltä hakee ruokakasseja noin 200-250 henkilöä. Vapaaehtoistiimiimme kuuluu toistakymmentä henkilöä. Olemme jakaneet ruokakasseja yli kymmenen vuoden ajan, Mustonen kertoo.
Helluntaiseurakunnan jakaman ruoka-avun pääasiallinen lähde on turkulainen hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassi.
-Saamme Leipomo Saloselta leipää lahjoituksena silloin tällöin sekä Tammelasta perunaa suoraan viljelijältä. Haemme hävikkiruokaa myös Halikon Pirkkatorilta. Helluntaiseurakunnan antamalla tuella ostamme ruokakasseihin lisäksi kananmunia, margariinia ja makaronia, Mustonen sanoo.
Diakoniajohtaja Sirkku Nivala kertoo, että Salon seurakunta voi auttaa rahallisesti muun muassa ruoka-apua tarvitsevia.
-Diakonian antama taloudellinen apu on tilapäistä ja apua myönnetään henkilökohtaisten tapaamisen kautta.
Kaupoista saatua hävikkiruokaa seurakunta jakaa muutamalla seurakunnan alueella.
Maritta Määttänen