Ryhmäperhepäiväkodissa koristeltiin virpomisvitsoja

Virpomisvitsat ovat valmiit palmusunnuntaita varten. Kuvassa Hirvikallion ryhmäperhepäiväkodin lapset oikealta vasemmalle: Matilda (4), Kerttu (4), Stella (3), Olavi (4), Veikko (2) ja Taisto (3).

Ryhmäperhepäiväkoti Hirvikallion lapset ovat heräilemässä päiväuniltaan ja kokoontumassa keittiöpöydän ääreen. Viimeisetkin unenrippeet katoavat lasten silmistä, kun he saavat käsiinsä pajunkissoja täynnä olevia oksia. Perhepäivähoitaja Taru Hägerth avaa värikkään höyhenpussin, josta lapset saavat valita höyheniä virpomisvitsojaan varten. Matilda (4) tietää heti, minkä värisiä höyheniä hän aikoo valita.
-Liila ja pinkki, ne on mun lempivärit, Matilda ilmoittaa.

Matildan vieressä istuva Kerttu (4) tutkailee höyhenpussin tarjontaa.
-Kaikki värit on kauniita. Tykkään kaikista kukka-askarteluista, Kerttu kertoo.

Perhepäivähoitaja Sirkku Leinonen jakaa lapsille eri värisiä piippurasseja, joilla höyhenet saa kiinnitettyä pajunoksiin. Leinonen maalaa lapsille myös pienet kasvomaalaukset. Pian pääsiäispuput ja -noidat pääsevät huiskuttelemaan valmiita virpomisvitsojaan ja harjoittelemaan perinteistä lorua tulevaa palmusunnuntaita varten: ”Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.”

Leinonen kertoo työskennelleensä lasten parissa ja yrittäjänä vuodesta 2011 lähtien ja ryhmäperhepäiväkotiyrittäjänä viimeiset kahdeksan vuotta.
-Perustin yksityinen ryhmäperhepäiväkodin vuonna 2018. Toinen yksikkömmesijaitsee Halikon aseman lähellä ja tämä Halikossa Toijalantiellä sijaitseva ryhmäperhepäiväkoti avattiin viime syksynä. Molemmissa yksiköissämme on kahdeksan lapsen ryhmä ja kaksi hoitajaa. Lapsille on kaksi eri teemoille varustettua leikkihuonetta. Isossa olohuoneessa on päivittäin ohjattua toimintaa ja leikkejä. Tavoitteena on luoda lapsille lämmin ja rauhallinen ilmapiiri, Leinonen kuvailee.

Hirvikallion ryhmäperhepäiväkodit toimivat Salon kaupungin palvelusetelituottajina ja toimintaa ohjaa valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma.
-Viikko-ohjelmaan kuuluvat askarteluiden lisäksi muun muassa muskarit, satuhetket ja liikunta monissa eri muodoissa. Leinonen kertoo.

Molemmissa ryhmäperhepäiväkodeissa on valmistauduttu tulevaa pääsiäistä varten.
-Perinteisten virpomisvitsojen valmistuksen lisäksi meillä on laitettu kasvamaan rairuohoa. Askartelimme myös pääsiäiskukot, jotka pääsevät aikanaan ruoholle tepastelemaan. Saapa nähdä, onnistuvatko ne munimaan, Leinonen hymyilee.

Leinonen on tyytyväinen siitä, että Hirvikallion lapsiryhmillä on mahdollisuus liikkua usein luonnossa. Sen tekevät mahdolliseksi molempien yksiköiden läheisyydessä sijaitsevat metsät.
-Meillä on ollut jo vuosia yhdestä kahteen ohjattua metsäpäivää viikossa. Lapsen luovuus korostuu luonnossa tutkimalla ja keksimällä. Meidän kevään suunnitelmissa on tehdä myös linnunpöntöt. Meillä on usein erilaisia projekteja, nyt on meneillään kevätseuranta-projekti. Askarteluissa pyrimme hyödyntämään kierrätysmateriaaleja sekä luonnosta löytämiämme materiaaleja. Äitienpäiväksi on tulossa tietenkin yllätyksiä äideille, Leinonen sanoo.

Taru Hägerth on työskennellyt Hirvikallion perhepäiväkodissa vuoden 2018 alusta. Hän kokee olevansa oikealla alalla perhepäivähoitajana.
-Tajusin jo teininä, että halusin tehdä lasten parissa töitä. Lapsille pystyy opettamaan asioita ja se on mielestäni palkitsevaa. Lapset ovat aivan mahtavia, he voivat opettaa paljon myös meitä aikuisia, Hägerth kuvailee.

Hägerthiä miellyttää omassa työssään erityisesti työympäristön kodinomaisuus ja lapsiryhmän pieni koko.
-Pienryhmässä pystyy keskittymään lasten tarpeisiin ja antamaan huomiota jokaiselle. Tykkäämme askarrella ja ulkoilla. Tästä on lyhyt matka esimerkiksi Halikon kirjastoon. Kävimme talvella ahkerasti pulkkamäessä ja nyt keväällä huomioimme kaikkia kevään merkkejä ulkoillessamme. Kevät on monella tapaa aktiivista aikaa, Hägerth sanoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: