Saku Nikkasen (46) haastattelu paikallisessa kahvilassa osoittautuu haastavaksi jutuksi.
Helposti lähestyttävä tuore kansanedustaja kiinnostaa ja onnittelijat keskeyttävät juttutuokion useampaan kertaan.
Koko kaupungin Saku saavutti tavoitteensa kolmannella yrittämällä. Siihen auttoi Salon Työväenyhdistyksen ja paikallisten demariaktiivien iso panos niin henkisesti kuin taloudellisesti.
Tärkeää oli myös oman perheen, ystävien ja kavereiden vankkumaton tuki.
– Vaimoni on ollut vahvasti mukana tässä projektissa, joka nyt jatkuu ainakin seuraavat neljä vuotta. Meidän seitsemänvuotias tyttäremme piirsi kampanjan aikana eduskuntatalon kuvan ja laittoi sen jääkaapin seinään. Kertoi, että jos iskä ei pääse eduskuntaan, niin sitten hän suttaa ja rypistää sen ja heittää roskikseen. Kuva on tallella, Saku naurahtaa.
Perheen poika on muun perheen tavoin innoissaan isän kansanedustajuudesta. Tosin kymmenvuotiaalle kaverit ja omat harrastukset taitavat olla ajatuksissa enemmän kuin iskän tai äidin työt.
– Minulle tehtiin kotona myös vaalilaulu, tietysti Saku Sammakko -kappaleen säveleen, Saku tunnustaa.
Saku on salolaisille tuttu liikunnanohjaajana, valtuutettuna ja viimeksi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Salossa syntynyt ja täällä koko ikänsä asunut kansanedustaja tuntee kotikaupunkinsa ja sen ihmiset.
– Meidän lapsemme käyvät samaa koulua, jota olen itsekin käynyt. Asuin lapsuuteni Alhaisissa ja kotimme on myös tällä hetkellä samalla suunnalla. Minulla on vahva side alueeseen.
Työ Arkadianmäellä tarkoittaa asunnon hankkimista myös Helsingistä.
– Mitä uusi työ tarkoittaa ajallisesti ja käytännössä, sitä en osaa vielä täysin hahmottaa. Asuntojen vuokratarjouksia on jo tullut sähköpostiin.
Joka tapauksessa perheelle on uutta se, että iskä on töissä toisella paikkakunnalla ja viikolla myös öitä pois kotoa.
Saku kertoo tuntevansa entuudestaan eduskuntaan valittuja ihmisiä. Kotikaupungin Mikko Lundén on luonteva juttukaveri, samoin monet muut oman maakunnan edustajat, jotka ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi.
– Omasta puolueesta entuudestaan tuttuja ovat varsinaissuomalaisten lisäksi muun muassa Antti Lindtman ja Eveliina Heinäluoma, Saku kertoo.
Lindtman soitteli vaali-iltana salolaisehdokkaalle pariinkin otteeseen. On hyvinkin mahdollista, että Saku on jo eduskunnan alkumetreillä SDP:n uuden puheenjohtajan kavereita. Siitä ei ainakaan olisi haittaa Salolle sen paremmin kuin koko maakunnalle.
Saku uskoo monen muun suomalaisen tavoin yhteistyön voimaan. Repivä riitely ei vie asioita eteenpäin.
– Tukiryhmässä oli mukana paljon aiemmin vaaleja tehneitä salolaisia aktiiveja, toki myös ensimmäistä kertaa mukaan lähteneitä. Olen siitä kiitollinen ja uskon, että sekin osoittaa, että olen pystynyt aiemmissa vaaleissa tekemään kampanjaani rakentavasti.
Saku kertoo saaneensa tukea sekä ammattiyhdistysliikkeeltä että paikalliselta elinkeinoelämältä.
– Tuki taisi olla suurin piirtein samansuuruista kummaltakin taholta.
Sakun juuret ovat yrittäjäperheessä, joten hän ymmärtää hyvin myös yrittäjyyden merkityksen ja sen haasteet. Turhaa vastakkainasettelua ei tarvita työntekijöiden ja työnantajienkaan välille.
-Työ on tärkeää ja se tuo Suomelle hyvinvointia.
Samalla tavalla Saku kertoo ajattelevansa metsästä ja luonnosta. Metsästysharrastus vie miehen usein luontoon; jonka monimuotoisuus ja monikäyttöisyys eivät sulje toisiaan pois.
– Metsä on tämän kansakunnan vahvin luonnonvara. Näkisin mielelläni, että puuta jalostettaisiin Suomessa entistä pidemmälle.
Itse aktiivisen maila- ja pallopelitaustan omaava Nikkanen kannustaa ihmisiä pitämään huolta hyvinvoinnistaan myös liikkumalla. Siihen voi kannustaa myös yhteiskunta mahdollistamalla saavutettavia liikuntapaikkoja ja tukemalla lapsia ja nuoria terveellisten harrastusten pariin.
Pekka Mäenpää