Espoolainen diplomi-insinööri Atte Köykkä aloitti vuosi sitten marraskuussa työt Salo IoT Parkin toimitusjohtajana.
Meriniittyyn helsinkiläisen perheyhtiön Conficapin kiinteistöjohtajan tehtävästä siirtynyt Köykkä on tehnyt ennen IoT Campukselle tuloaan menestyksekkään uran kiinteistökehityksen parissa. Takana on vetovastuu niin helsinkiläisessä kauppakeskus Itiksessä kuin Spondassa ja Skanssissa sen rakennusvaiheessa.
-Ennen Toivasten kiinteistösijoituksia tein töitä maailman suurimman kiinteistönhaltijan CBRE:n palveluksessa. Siellä oppi, kuinka raportoidaan ja hallitaan isoja prosesseja, Köykkä naurahtaa.
Tulo Saloon ja Salo IoT Campukselle oli omanlaisensa mutta myös samanlainen haaste kuin aiemmat johto- ja kehitystehtävät.
-Salo IoT Campus on hieno mahdollisuus Salolle. Minun ja meidän kampuslaisten tehtävänä on luoda yhteisö, joka antaa olemassa oleville yrityksille mahdollisuuden kasvaa ja uusille löytää paikkansa täältä.
Köykkä kehuu Nokian rakentamia kampuksen tiloja ja niiden laatua ja muunneltavuutta.
-Meillä on edelleen 40 000 neliötä tilaa uusille toimijoille. Tänne voi muuttaa nopeastikin, mutta tiloja voidaan myös räätälöidä yrityksen tarpeisiin, Köykkä sanoo ja viittaa esimerkiksi Valmet Automotiveen ja vasta valmistuneisiin vanhusten asumispalveluihin.
Kuluneen vuoden aikana kampukselta onkin kuultu monia positiivisia uutisia. Campuskoti Merihelmi avasi vastikään ovensa uusille asukkaille ja Tyks Psykiatria aloitti aiemmin syksyllä vastaanoton entisissä Nokian tiloissa. Vahvistettu kaava mahdollistaa uusien toimintojen suunnittelun kampukselle, joka tuottaa osan käyttämästään energiasta omalla yli tuhannesta aurinkopaneelista koostuvalla aurinkovoimalallaan.
-Suuri osa uutisoiduista hankkeista oli liikkeellä jo, kun tulin taloon, Köykkä muistuttaa.
Tyksin palvelut toimivat ensi maaliskuuhun saakka väistötilatarpeeseen järjestetyissä väliaikaisissa tiloissa.
-Kampukselle rakennetaan parhaillaan moderneja pysyviä tiloja kolmen yksikön vastaanottoa varten.
Salon vetovoimasta ja nopeasta muuttamisesta Köykkä antaa myös itse perheineen mainion esimerkin.
-Ostimme keväällä vanhan koulun Mathildedalista ja olemme käytännössä asuneet siellä kesästä alkaen. Puolisoni on tehnyt etätöitä ja minä olen ajellut tänne kampukselle.
Uusperheen viidestä lapsesta neljä opiskelee jo omillaan, nuorin käy lukionsa loppuun Espoossa.
-Edellinen omistaja oli remontoinut tyhjillään olleen koulun parikymmentä vuotta sitten kodikseen, mutta kyllä siellä riittää tekemistä edelleen kuten myös Espoon omakotitalossamme.
Tehtävää riittää myös kampuksella, jota operoiva kiinteistöyhtiö Salo IoT Park Oy on kasvattanut tasaisesti liikevaihtoaan ja tehnyt jo kolme peräkkäistä positiivista tulosta.
Vastikään valmistunut kaava antaa mahdollisuuksia monenlaiseen. Köykkä kertoo, että kampuksen tiloja voivat varata myös talon ulkopuoliset moneen tarkoitukseen. Kokouksia ja koulutuksia varten löytyy auditorioita ja muita tiloja lyhyeksikin aikaa. Myös aulapalvelut ja tarjoilut ovat tarvittaessa vierailijoiden käytössä.
-Meillä toimivien it-yritysten haaste on samanlainen kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Osaavasta työvoimasta kuten koodareista on pulaa.
Rennosti tennareihin ja huppariin pukeutuva Köykkä näkee Salo IoT Campuksen nimen osuvan edelleen kohdalleen, vaikka yhä useampi kampukselle sijoittunut yritys toimii palvelualalla.
-Kampuksen kasvu perustuu myös siihen, että IoT-ratkaisuja tekevien yritysten lisäksi samassa kiinteistökokonaisuudessa toimii myös niiden käyttäjiä. Täällä voidaan hyödyntää uusimpia ratkaisuja ja käyttää moderneinta tekniikkaa.
Viimeisen reilun kahden vuoden poikkeuksellinen aika koetteli kampuksen arkea ja sen dynamiikkaa. Ihmiset eivät käyneet työpaikoillaan kuin satunnaisesti ja töitä tehtiin suurelta osin etänä.
-Tällainen jatkuu osin myös tulevaisuudessa; kaikki eivät tule fyysisesti paikan päälle joka päivä. Oletan, että työntekijöillä on tulevaisuudessa yhtä suurempia vaatimuksia ja työpaikalle saapumiseen vaikuttaa enemmän ehkä yhteisö kuin itse työpiste.
Köykkä näkee yritysten henkilöstön ja opiskelijoiden tilanteen osin samanlaisena. Etäopiskelu ja samaan aikaan vapaa-ajan kokoontumisrajoitukset vaikuttivat moneen nuoreen; toisaalta poikkeusolot pakottivat ottamaan vastuuta ja itsenäistymään ehkä liiankin aikaisin.
Köykkä näkee Salo IoT Campuksella monia mahdollisuuksia. Uutiset ammattikorkeakoulun kansainvälisen insinöörikoulutuksen siirtymisestä Salosta Turkuun eivät vie kokonaan opiskelijoita salolaisyritysten ulottumattomiin; erikoistumisopintoja järjestetään edelleen esimerkiksi kampuksen hyberlaboratoriossa.
Muutakin liikennettä Campukselle halutaan. Nokian aikaiset portit on poistettu ja alueen yritykset ja ravintola kutsuvat käymään, jos tarvetta ilmenee.
-Kun kääntyy Joensuunkadulta, tänne johtaa ikään kuin bulevardi. Tämä puisto on aika ainutlaatuinen ja nyt myös kaavalla suojeltu, Köykkä sanoo.
Hän uskoo, että Nokian tarina kiinnostaa edelleen muitakin kuin salolaisia. Kunhan ihmiset ovat nähneet Nokiasta tehdyn elokuvan ja sarjan, monia voi kiinnostaa tulla katsomaan autenttisia tapahtumapaikkoja.
-Voisiko ajatuksen tuotteistaa, Köykkä heittää.
Hän pohtii hetken vielä tulevaisuuden työelämää ja nuorten haasteita löytää oma paikkansa ja tehtävänsä yhteiskunnassa.
-Tarvitaan sopivaa uteliaisuutta ja halua oppia uutta. Opiskelu auttaa mukautumaan uuteen. Täällä kampuksella opitaan uutta joka päivä.
Pekka Mäenpää