
Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä SaloJazz Festival tuo tänä vuonna Saloon erityisesti kotimaisia, kansainvälistä uraa luovia muusikoita.
Perjantaina 29. syyskuuta kolmipäiväiseksi jazzkaupungiksi muuttuva Salo elää ja voi jazzin tahdissa hyvin vielä sunnuntainakin, kun torstaina alkavat Salon syysmarkkinat päättyvät jo lauantaina.
Sunnuntain mielenkiintoista aamubrunssia isännöivät ravintola Musinessa Matti ja Teppo. Päivän ja Salojazz -viikonlopun päättää Panu Savolainen vibrafoninsa kanssa seurakuntatalon Kuparisalissa.
SaloJazzin puheenjohtaja Marko Heikura kertoo, että Teppo Mäkysen ja Matti Nivesin juontama sunnuntain Jazz kiinnostaa -brunssi tarjoaa Musinen keittiöstä ja levylautaselta maukkaan elämyksen.
-Saamme kuulla juontajaduon valitsemia levytyksiä ja tarinoita niiden takaa.
Maanantaina Salossa vierailleen ja Kuparisaliin tutustuneen Panu Savolaisen soolokonsertti antaa yleisölle mahdollisuuden kuulla jotain harvinaista; vibrafonin kaikkia sävyjä ja värejä konsertin ainoana instrumenttina.
Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona, säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa.
Soolokeikalle saapuva Savolainen kannustaa ihmisiä musiikin pariin. Hän sanoo miettivänsä hyvin vähän sitä, kuinka paljon tai millä tavalla kuulijat ovat perehtyneet jazziin tai hänen soittimeensa. Hän ei myöskään lähde lokeroimaan itseään ja musiikkiaan.
-En loukkaannu sanasta jazzmuusikko, mutta viime vuosina omat tekemiseni ovat menneet hyvin monenlaisiin suuntiin. Olen viime vuosina tehnyt paljon yhteistyötä kansanmuusikoiden kanssa ja saanut siitä maailmasta paljon itselleni ja tykästynyt siihen.
Savolaisen ohjelmistossa on omia sävellyksiä noin puolet ja loput ovat ”jostain syystä ohjelmistoon päätyneitä lainakappaleita”.
-Soolokeikat ovat hyvin haastavia, koska musiikin tekeminen on normaalisti bändin kanssa hyvin sosiaalista. Soolokeikat ovat hyvä tapa kasvaa muusikkona ja ihmisenä. On luotettava, että valitut kappaleet kantavat.
Savolaisen lupaa myös jutella yleisön kanssa ja kertoa biisivalinnoistaan.
-Improvisaatio on läsnä ja ohjelmisto voi vaihtua ja kappaleet muovautua tilanteen mukaan. Siihen voi selittämättömillä tavoilla yleisökin vaikuttaa, Savolainen miettii.
Markkinaviikonloppuun sijoittuva festivaali levittäytyy tänäkin vuonna moneen keikkapaikkaan. Festivaalikeskuksena toimivan Ravintola Musinen lisäksi konsertteja järjestetään uuden seurakuntatalon Kuparisalissa sekä Salon kirjastossa. Veturitallissa jazzia ei tänä vuonna kuulla.
Marko Heikura sanoo, että yhteistyö seurakunnan kanssa ja pääsy uuteen Kuparisaliin on SaloJazzille merkittävä asia.
-Sali on hieno, sijainti mainio ja esteetön. Saamme järjestää aulaan kahvilapalvelut Musinen kanssa. Yhteistyöstä sopiminen oli helppoa, Heikura kiittelee.
Heikuran mukaan yhteistyökuviota Panu Savolaisen kanssa mietittäessä aluksi pohdittiin kirkkokonserttia. Seurakuntatalon uudet tilat toivat mahdollisuuden kahteen keikkaan.
-Ensimmäinen konsertti seurakuntasalissa on lauantai-illan Iro Haarlan balladeja jazzkvintetille. Siihen on mukava tarjota huippupianistille seurakunnan täysimittainen flyygeli soittimeksi.
Heikura kertoo, että festivalin järjestelyissä on mukana iso joukko yhdistyksen jäseniä ja vapaaehtoisia. Mukana on tälläkin kertaa Salon lukion musiikkilinjan oppilaita ja esitystekniikan tiimi.
Lukion kakkosluokkalainen Jussi Linna on nyt toista vuotta mukana SaloJazzin äänten ja valojen maailmassa.
-Tämä on tarjonnut minulle ja kavereille mahdollisuuden kuunnella ja tutustua uudenlaiseen musiikkiin. Viime vuonna olin stagehandina ja tällä kertaa ohjaan valoja eli istun läppärin ja valopöydän takana.
Kitaraa ja bassoa soittava nuorukainen kerto olevansa kiinnostunut sekä tekniikasta että soittamisesta.
-En osaa ainakaan vielä päättää kumpi on mieluisampaa.
Marko Heikura odottaa paljon perjantain avauskonsertilta, joka tuo ensimmäistä kertaa yhteen kitaristi Kalle Kaliman ja basisti Antti Lötjösen.
-Berliiniin asettunut Kalle Kalima on palkittu kitaristi ja säveltäjä, jonka yhtyeet ovat niittäneet mainetta ympäri maailmaa. Hän lentää Suomeen SaloJazzin keikalle ja palaa lauantaina takaisin Saksaan.
Kontrabasisti Antti Lötjönen on vieraillut Salossa aiemmin muun muassa oman Antti Lötjönen Quintet East -yhtyeensä kanssa ja Jeff ”Tain” Watts Trion jäsenenä.
Perjantain myöhäiskeikalla esiintyvä Maja Mannila on vaikuttava nuori jazz/soul-laulaja, pianisti ja säveltäjä. Lauantaina Salon kirjastossa esiintyy tuore Sibelius-Akatemian jazzlinjan opiskelijoista koostuva TRI-saksofonitrio ja Musinessa Royal Remedy Turun konservatoriosta.
Näihin konsertteihin on vapaa pääsy.
Festivaalilauantaina Musinessa esiintyy Case Kämäräinen -kokoonpano, jossa rumpali Tomi Kämäräisen johtamassa yhtyeessä kuullaan puolalaista saksofonisti Marek Konarskia ja vibrafonistilegenda Severi Pyysaloa.
Lauantain päätöskonsertti venyttää jälleen festivaalin genre-tarjontaa, kun lavalle nousee indiekomeetta, hiphop-tähti Jesse Markin. Markin on kotimaan lisäksi noteerattu myös kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla.
-Taustatrio Nicolas Rehn, Totte Rautiainen ja Teppo Mäkynen takaa tanssittavan musiikin sykkeen ja tiiviin keikkatunnelman, Heikura lupaa.
SaloJazz Festival pe 29.9.- su 1.10.
Pekka Mäenpää