Salolaiset aluevaltuutetut
korostavat yhteistyön merkitystä

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen aloittavat luottamusmiehinä myös uudessa aluevaltuustossa.

Salosta valittiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon kuusi kokenutta paikallispäättäjää.

Saku Nikkanen (1239) sai valituista salolaisista eniten ääniä, muut uuden valtuutetut ovat Juhani Nummentalo (1220), Mikko Lundén (1056), Simo Paassilta (865), Elina Suonio-Peltosalo (836) ja Heikki Tamminen (668).

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) sanoo lähtevänsä rakentamaan innostunein mielin uutta hallintoa hyvinvointialueelle.
-Kyseessä on historiallinen uudistus, joka on myös onnistuessaan suuri mahdollisuus. Työtä riittää ja haasteita, mutta liian ruusuista kuvaa tulevasta tehtävästä ei ole.

Nikkanen on monen muun tavoin pettynyt salolaisten määrään uudessa aluevaltuustossa.
-Meillä olisi ollut mahdollisuus saada yhdeksän valtuutettua. Kuvaavaa on, että yli puolet pienemmällä asukaspohjalla oleva Naantali sai saman verran valtuutettuja.

Salon palveluista saadaan Nikkasen mukaan pidettyä huolta aktiivisella yhteistyöllä.
-Kuusi valtuutettua ei yksin päätä siellä mitään, joten yhteistyötaidot ovat avainasemassa. Meidän tehtävämme on tuoda esiin mahdollisissa palveluverkkokysymyksissä alueemme monimuotoisuus ja sitä kautta salolaisten palvelutarpeet.

Nikkasen mukaan uudistuksessa pitää varautua myös siihen, että palveluiden tuottamistapa muuttuu joiltain osin.
-Sähköisiä palveluita kehitetään ja joitain palveluita varmasti myös saatetaan keskittää. Näiden uudistusten kanssa pitää olla kuitenkin tarkkana, että saavutettavuus ei vaarannu ja palvelut säilyvät ja kehittyvät niin Salossa kuin koko hyvinvointialueella.

Käytössä oleva rahoitus haastaa aluevaltuustoa suuresti ja pelkästään iloisia päätöksiä ei ole luvassa.
-Myös hankalia päätöksiä pitää pystyä tekemään.

Juhani Nummentalo (kok.) uskoo, että kokemukset organisaatioiden muutosjohtamisesta, kuten Salon kymmenen kunnan kuntaliitoksesta antavat hyvät valmiudet uuteen luottamustehtävään.
-Tiedossa on melkoinen työmaa. Salon kannalta vaalitulos on suoraan sanottuna pettymys, joka liittyy ainoastaan matalaan äänestysaktiivisuuteen. Väestömäärään suhteutettuna Salon olisi pitänyt saada aluevaltuustoon yhdeksän jäsentä.

Nummentalon mukaan Salon aluehallintoon liittyvien palvelujen puolustaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä.
-Salo on pinta-alaltaan yli neljä kertaa suurempi kuin Turku ja Helsinki yhteensä. Tämä tarkoittaa pitkiä välimatkoja ja siksi kuntalaisten lähipalveluita on puolustettava. Siihen tarvitaan hyvää yhteistyötä, vahvoja perusteluja, osaamista ja verkostoja.

Nummentalo perää maalaisjärjen käyttämistä tulevissa päätöksissä.
-On hyväksyttävä, että valmista ei tule heti ja hetkessä. Tehdään pala kerrallaan ja vältetään turhaa työtä ja liikaa hallintoa.

Elina Suonio-Peltosalo (kok.) on hänkin motivoitunut uudesta tehtävästä.
-Päätöksenteon kentän toimintaympäristö on minulle tuttua. Yhteistyötä on tehtävä Salon sisällä ja aluevaltuustossa oman ryhmän ja muiden ryhmien kesken.

Hän näkee hyvinvointialueen haasteena rahoituksen ja sitä kautta myös henkilöstön riittävyyden.
-Salon palveluista on pidettävä huolta. Me tunnemme oman seutukuntamme ja esimerkiksi perusterveydenhuollon ja Salon sairaalan merkityksen.

Kotihoidon ja omaishoidon tulevaisuus haastaa myös.
-Julkinen, yksityinen ja kolmassektori on saatava hyvään yhteistyöhön. Kaikkia tarvitaan.

Simo Paassilta (sd.) sanoo olevansa täysin tietoinen siitä, että käytettävissä olevilla rahoilla tulee olemaan haasteellista vastata kaikkiin niihin odotuksiin, joita hyvinvointialueen toiminnalle on asetettu. 
-Hyvänä pohjana työlleni uudessa valtuustossa on se kokemus, jonka olen saanut toimiessani Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenenä vuodet 2013-21.

Paassillankin mukaan Salo alisuoriutui vaaleissa, mikä johtui alhaisesta äänestysaktiivisuudesta.
-Nyt neljästä tasasuuruisesta puolueesta vain kolmella on edustajat aluevaltuustossa.

Paassillan mukaan Salossa on tällä hetkellä kohtuullisen hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut.
-En näe todennäköisenä, että niitä oltaisiin heikentämässä. Salon sairaalan tulevaisuus on varsin hyvin turvattu jo tehdyillä päätöksillä. 

Palveluverkkosuunnitelman laatiminen on ensimmäisen aluevaltuuston tärkeimpiä kysymyksiä. Siinä ratkaistaan mitä palveluja tuotetaan ja missä.
-Samalla tullaan varmasti pohtimaan sitäkin, mitkä palvelut tuotetaan omana tuotantona, mitkä hankitaan kolmannen sektorin toimijoilta ja yksityisiltä.

Toisen suuren asiakokonaisuuden muodostaa henkilökunnaan riittävyys.
-Tämän ratkaiseminen edellyttää perusteellisen henkilöstösuunnitelman tekoa, jossa palkkausjärjestelmien ohella tulee nostaa pohdittavaksi johtamisjärjestelmät, ja työssä viihtymiskysymykset.

Vaikka hyvinvointialueen toiminta käynnistyy ensi vuoden alussa, Paassillan mukaan sitä tuskin palvelujen käyttäjät heti huomaavat.
-Toiminta jatkuu kutakuinkin nykyisen kaltaisena. Mahdolliset muutokset toteutuvat useamman vuoden aikana.

Heikki Tamminen (ps.) kertoo lähtevänsä uuteen tehtävään vakavin miettein siltä osin, että edessä paljon on tehtävää ja turvattavaa.
-Kyseessä on valtava uudistus, joka on vielä pahasti kesken, joten hommaa riittää. Uskon kuitenkin yhteistyön toimivan hyvin ja motivaatio on korkea.

Salolaisten määrä jäi aluevaltuustossa hänenkin mukaansa valitettavan alas, kun erityisesti Keskustan ehdokkaiden äänet jakautuivat Salossa vaalituloksen kannalta turhan tasaisesti.
-Yhteistyötä on tehtävä yli kuntarajojen, jotta pienempien asia saadaan kuuluviin. Tärkeää on perusterveydenhuollon parantaminen ja hoitoketjujen nopeuttaminen ja selkeyttäminen. Nämä myös säästävät rahaa.

Hallintoa uudistaessa selkeys ja hyvä johtaminen ovat tärkeitä.
-Kun valtavaa uudistusta tehdään, on uhkana, että hallinnollisiin ja ICT-puolen haasteisiin hukutaan ja rahaa uppoaa niihin liikaa. Näin ei saa käydä.
                          
Mikko Lundén (ps.) muistuttaa olleensa eduskunnassa koko soteuudistusta vastaan, mutta lähtevänsä nyt pitämään huolta salolaisten palveluista yhdessä muiden valittujen kanssa.
-Meidän on tehtävä yhteistyötä puoluerajoista välittämättä salolaisten palvelut etusijalla. Toki palvelut on pidettävä kunnossa eri puolilla maakuntaa.

Uuden hallinnon suunnittelu on Lundenin mukaan valittavien virkamiesten tehtävä.
-Ensimmäinen vuosi menee tällä tavalla, sitten tulevat talouden realiteetit vastaan ja aletaan tehdä sitä kuuluisaa politiikkaa.

-Helppoa ei tule olemaan, mutta tästäkin selvitään kunnialla yhteistyöllä, Lundén sanoo.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: