Salon kaupungintalolla ja verkossa järjestetään tämän viikon keskiviikkona koulutustapahtuma ”Kokemustieto ammattitiedon rinnalle”.
Kaikille avoimen tilaisuuden järjestää viime vuoden lopulla perustettu yhdistys Salon alueen koulutetut kokemusasiantuntijat ry, joka keskittyy toiminnassaan muun muassa koulutukseen ja vertaistoimintaan.
-Salon kansalaisopistossa järjestetään viidettä vuotta kokemusasiantuntijakoulutusta, jossa on mahdollista suorittaa yhteistyössä ammattiopiston kanssa ammattitutkinnon valinnainen tutkinnon osa, puheenjohtaja Reijo Lappeteläinen kertoo.
Koulutus jatkuu nykyisessä muodossa myös tulevan lukuvuoden.
Yhdistys aloittaa syksyllä myös koulutettujen kokemusasiantuntijoiden työnohjauksen. Työnohjaus on ryhmätyönohjausta. Salossa on 40-50 koulutettua kokemusasiantuntijaa.
Keskiviikkoisen tapahtuman teemana on kokemusasiantuntijatoiminnan juurruttaminen sosiaali- ja terveyspalveluihin. Toimintamallina on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijatoiminta.
-Syksyllä osallistumme omana osastona Salon IoT Campuksella sosiaali- ja terveysalan messuille ja järjestää vuoden mittaan yhteistyössä paikallistoimijoiden kuten Finfamin, Klubitalon, seurakunnan, sosiaali- ja terveystoimen kanssa koulutus- ja vertaistoimintaa.
Yhteistä tekemistä ovat erilaiset retket, matkat ja yhteistapahtumat. Syksyllä on suunnitteilla ruskaretki Lappiin.
Keskiviikkona valtuustosalissa psykiatrinen sairaanhoitaja Hannu-Pekka Saarimaa ja projektityöntekijä Tiina Rintamäki kertovat kokemusasiantuntijatoiminnasta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.
Aiheesta puhuvat myös projektityöntekijät Ulla Alanko-Rajala ja Sini Kirvesmäki Etiäppäin-hankkeen osalta. Psykiatrian ylilääkäri Antero Lassila kertoo, miksi toiminta on alkanut sairaanhoitopiirissä ja miksi se on jatkunut jo yli 10 vuotta
Hanketyöntekijä Katri Salmen aiheena on kokemusasiantuntijapankki mahdollistamassa sotepalveluiden asiakaslähtöistä kehittämistä Vantaalla
Paikallista ääntä tuo kokemusasiantuntija Susanna Salin, hänen aiheenaan on tarinasta voimavara elämään.
-Salon alueen koulutettujen kokemusasiantuntijoiden yhdistys on meille merkittävä tukijalka ja mahdollistaa yhteistoiminnan paikallisten sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa. Yhdistys tekee meidät näkyväksi ja varteenotettavaksi, puheenjohtaja Lappeteläinen sanoo.
Maria Honkasaari opiskelee Salon ammattiopistolla lähihoitajaksi. Hän on tehnyt työharjoittelua perustetun yhdistyksen toiminnassa.
-Koulussa ollaan opiskeltu teoriaa vertaistuen merkityksestä ja kokemusasiantuntijoista. Lähihoitajan työssä tulee osata käyttää kokemusasiantuntijoita asiakastyössä sekä hyödyntää heidän osaamistaan. Harjoittelun aikana olen päässyt mukaan kokemusasiantuntijoiden koulutuksiin.
Honkasaari kertoo kohdanneensa upeita ihmisiä, jotka ovat jakaneet omakohtaisia kokemuksia erilaisista elämänvaikeuksista.
-Jo ensimmäisellä tapaamisella olin syvästi vaikuttunut ihmisten välisestä ehdottomasta luottamuksesta ja vilpittömästä hyvästä tahdosta toisiaan kohtaan. Jokaisen ihmisen tarinan sisältä löytyy vertaistuen merkitys kuntoutumiseen.
Hän kertoo oppineensa tapaamiltaan ihmisiltä enemmän kuin monesta kirjasta.
-Palaan harjoittelusta koulunpenkille huomattavasti rikkaampana. Työharjoittelua on vielä jäljellä, mutta suunnittelen mielessäni jatkoa. Haluan ehdottomasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja edistää asiakkaiden osallisuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä.
Kouluttettu kokemusasiantuntija Kari Lottonen kertoo eläneensä pitkän matkan elämästään päihdemaailmassa.
-Muun muassa vertaisryhmien kautta olen kuitenkin saanut elämäni raiteilleen. Haluan jakaa kokemukseni muille samojen ”ongelmien” kanssa painiville. Tiedän, miten sieltä pääsee pois.
Hän sanoo saaneensa itselleen apua ja haluavansa antaa saman kokemuksen eteenpäin.
-Kokemusasiantuntijatyö on lähellä sydäntäni ja saan antaa hyvän kiertää.
Markku Silander kertoo olevansa nuorena alkoholisoitunut toipuva alkoholisti.
-Soitin kuitenkin erään ryhmän auttavaan puhelimeen, silloin elettiin vuotta 1989. Sain raittiuden päästä kiinni ja elän edelleen raittiina ja elämä maistuu.
Hänen mukaansa kukaan ei ole toivoton tapaus, vaan kaikilla on toivoa ja mahdollisuus selviytyä.
-Tämän toiveen toteuttamisessa haluan olla tukena apua tarvitsevalle.
Pauliina Unikki kertoo elämänsä pyörineen huumeiden ympärillä.
-Elämäntapani johti lopulta vankilaan, joka oli se asia joka muutti elämäni suunnan. Haluan auttaa ja tuoda tätä toimintaa ihmisten tietoisuuteen.
Kaisa Oksanen kertoo lähteneensä mukaan kokemusasiantuntijatoimintaan koulutuksen kautta päihderiippuvaisen läheisen taustalla.
-Koin jääväni vaille vastauksia, apua ja tukea silloin, kun sitä kipeimmin tarvitsin. Uskon, että omaa kokemusta hyödyntäen pystyn auttamaan, tukemaan tai ohjaamaan ammattiavun piiriin muita nyt samanlaisten kysymysten parissa kamppailevia ihmisiä.
Pekka Mäenpää