Opiskelijat ovat menossa aamun tunneilleen, mutta ehtivät iloisesti tervehtiä Saila Äyräntöä ja Jarna Raskia, jotka ovat Salon Ammattiopiston yhteisöpedagogeja. Heidän onkin tarkoitus olla opiskelijoille matalan kynnyksen keskusteluseuraa.
-Usein opiskelijat viettävät aikaansa täällä meidän työhuoneellamme pelaten lautapelejä, juoden kahvia tai ihan vaan olemalla, Äyräntö sanoo.
Kahdella yhteisöpedagogilla riittää työn sarkaa, sillä ammattiopistoon kuuluu kaksi yksikköä ja monen monta alaa. Sen vuoksi he ovat iloisia, että koulun henkilökunta ja opiskelijat tekevät heidän kanssaan yhteistyötä. Äyräntö aloitti työnsä koululla reilut kolme kuukautta sitten. Hänet palkattiin nimenomaan mukaan yhteisöllisyyttä lisäävään Ankkurinappi -hankkeeseen Raskin työpariksi.
-Hanke alkoi tammikuussa ja sen on tarkoitus kestää ensi kesään asti. Tarkoituksena on tarjota opiskelijoille taukotoimintaa, harrastusmahdollisuuksia ja ehkäistä jengiytymistä ja rikollisuutta, Rask avaa.
Hanke saa rahoituksensa opetushallitukselta, mutta nimi ja tavoitteet ovat koulussa itse räätälöityjä. Tutortoiminnan ja opiskelijakuntatoiminnan edistäminen kuuluvat myös tavoitteisiin.
-Olemme kehittäneet “alauttamispäiviä”, jolloin saman alojen uudet opiskelijat ryhmäytyvät keskenään. Tutorit toimivat opiskelijoille vertaistukena, Rask kertoo.
Tärkeänä elementtinä yhteisöllisyyden lisäämisessä molemmat pitävät sitä, että henkilökunta on myös sitoutunut tavoitteisiin ja tietävät, miten niitä kohti päästään.
Hanke mahdollistaa monia uusia tapahtumia, mutta myös jo perinteeksi muodostuneiden jatkamista. Toiminnassa on mukana eri sidosryhmiä, kuten Salon seurakunta ja Salon kaupunki muun muassa Lataa liikettä -kampanjallaan. Seurakunnasta tarjolla kahvia ja juttuseuraa säännöllisesti.
-Seurakunnan diakoni ja nuorisotyöntekijä käyvät täällä tasaisin väliajoin kuuntelemassa nuorten huolia. Nuorten suurin viesti onkin, että he kaipaavat meiltäkin lisää huomiota ja aikaa, Äyräntö myöntää.
Äyräntö ja Rask pyrkivät jakamaan työaikaansa tasaisesti yksiköiden välillä. Onneksi heillä on apunaan opiskelijatutorit.
Ennillä ja Viivillä, 18, on takanaan molemmilla muutaman vuoden tutorkokemus. Enni opiskelee hiusalaa ja Viivi on valmistumassa kokiksi.
-Lähdin mukaan tutortoimintaan, kun olin jo yläasteella tukioppilaana. En uskonut tämän eroavan siitä paljoakaan, Enni kertoo.
Viivi toimii myös opiskelijakunnan puheenjohtajana, ja hän näkee toiminnan onnistuvan.
-Vaikka olenkin enää koulussa tosi vähän, niin kyllä huomaan sen yhteisöllisyyden. Varsinkin oman alan sisällä se ryhmä on tiivis. Tykkään olla tukena nuoremmille opiskelijoille, hän hymyilee.
Molemmat nimeävät kouluarjen parhaaksi puoleksi tapahtumat, jotka keskittyvät eri juhlapyhien ympärille; joulu, vappu, ystävänpäivä ja halloween.
He myös allekirjoittavat sen, että Raskille ja Äyrännölle on helppo tulla puhumaan.
-Se on mukava kuulla, sillä siihen pyritään, Rask ja Äyräntö kiittävät.
Nelli Spännäri