Snookerin suosio televisiolajina on selkeästi noussut viime vuosina, Facebookistakin sen huomaa. Myös naiset tuntuvat seuraavan innolla turnauksia eikä ihme: pelien tv-lähetykset ovat hyvin toteutettu ja jännitystä riittää.
-Näyttää helpolta, mutta huipputasolla biljardi vaatii sekä fyysistä että psyykkistä kuntoa, sanoo Joona Riikonen Salon Biljardiklubilta.
Biljardin historia ulottuu lajin alkulähteille 1400-luvulle, mm. William Shakespeare mainitsee lajin useasti teoksissaan. Muita innokkaita lajin harrastajia ovat olleet muun muassa Mozart, Ludvig XIV ja Marie Antoinette.
Kaikkien biljardilajien katsotaan kehittyneen sisällä pelattaviksi peleiksi ulkona pelattavista keppi-ja-pallo-nurmikenttäpeleistä. Ne ovat siis sukua kroketille ja golfille. Biljardiksi tunnistettavissa olevaa, krokettia muistuttavaa peliä pelattiin ulkotiloissa 1340-luvulla. Ranskan kuningas Ludvig XI oli ensimmäinen tunnettu sisätiloissa sijaitseva biljardipöytä. Ludvig XIV kehitti peliä eteenpäin ja kasvatti sen suosiota, ja se levisi nopeasti Ranskan aateliston keskuudessa. Biljardin historiaan liittyy myös melkoista dramatiikkaa, sillä Skotlannin kuningatar Maria Stuart väitti, että hänen ”table de billiard” vietiin pois niiden toimesta, joista lopulta tuli hänen teloittajansa. Kaiken kauheuden huipuksi teloittajat loppuviimein käärivät hänen ruumiinsa pöydän verkaan!
Biljardi levisi Venäjältä Suomeen ranskalaisen kulttuurin myötä 1800-luvulla. Salon Biljardiklubi Ry on sekin jo yli 30-vuotias. Toimittajan mielikuva hämäräperäisistä biljardiluolista naurattaa Joona Riikosta ja Niko Lindqvistia.
-Nykyään nämä ovat hyvin siistejä paikkoja. Olemme toimineet nykyisessä tilassakin jo noin 28 vuotta. Salossa oli aikoinaan Rummunlyöjänkadulla toinenkin sali, ja tässä meidän nykyisen salimme tilalla toimi myös kaupallinen biljardisali alakerrassa olleen Matinea-pubin yhteydessä. Kun alakerran pubi ja molemmat Salossa olleet biljardisalit lopettivat, alkoi Salon biljardiklubin toiminta nykyisessä tilassa.
Biljardissa on useampia alalajeja, joista suosituimpia ovat pool alalajeineen, kaisa ja jo mainittu Snooker.
-Meillä on jäseniä 20-25, viimeiset kaksikymmentä vuotta jäsenmäärä on pyörinyt melko samana. Yksi jäsen meillä on ollut koko olemassaolomme ajan, osa on jo toista kertaa jäsenenä. Meillä on käytäntönä kuukausimaksu, jolla saa avaimen ja voi pelata vaikka 24/7. Enemmän kuin jäsenmaksuja, kaipaamme pelaavia jäseniä, sillä muuten samojen ihmisten kanssa pelaaminen käy hieman tylsäksi. Kaikki tuntevat toisensa ja toistensa jutut.
Salon Biljardiklubi ei ole jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, saati biljardipalloja, uusien jäsenien värväämisessä.
-Torstaisin klo 17-20 meillä on avoimet ovat huhtikuun loppuun asti (ei kiirastorstaina) eli kuka tahansa voi tulla pelaamaan ilmaiseksi. Sen lisäksi perjantaisin on viikkokilpailu alkaen klo 18, osallistumismaksu on 5 euroa eikä tarvitse olla jäsen osallistuakseen. Torstain avoimiin oviin voi tulla vaikka koko perheen voimin, alle 13-vuotiaat vanhemman seurassa. Perjantaikisat on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille.
Avoimien ovien aikanakin voi saada opastusta kokeneemmilta pelaajilta ja Salon biljardiklubi järjestää myös yhteistyössä Salon kansalaisopiston kanssa kolme biljardikurssia keväällä, niistä 26. maaliskuuta alkavalla snookerkurssilla ja 16. huhtikuuta alkavalla kaisa-kurssilla on vielä tilaa.
-Naiset seuraavat kyllä snookeria tv:stä, mutta jäsenissämme naisia on vain yksi, historiamme aikana toinen laatuaan. Miia Virtanen kuuluu Suomen maajoukkueeseen ja kiertää Euroopassa pelaamassa. Kansalaisopiston kursseille on kyllä osallistunut myös naisia.
Elina Koskinen