Salon matkailukesässä uutta, vanhaa ja jotain lainattua

Salonjokilaakso

Ohjelmallisista sunnuntaitoritapahtumista päästään nauttimaan myös tänäkin kesänä. Oheinen kuva vuodelta 2019.

Kesällä Salon seudulla nautitaan merestä, hyvästä ruoasta, torikahveista ja uimarantojen lämmöstä.
Sunnuntaiset toritapahtumat viihdyttävät tänäkin kesänä ja torstai-iltaisin torikauppaa käydään iltakahdeksaan saakka, vaikka Suvisalo ei ohjelmallisia iltatoreja järjestäkään ennen elokuuta.
Salossa on aloittanut kevään ja alkukesän aikana uusia matkailualan yrittäjiä, joista osa on entuudestaan jo osaajia.

Yrityssalon tekemän matkailukoosteen ja matkailualan yrittäjille pidetyn ramp up –tapahtuman perusteella monet tutut matkailukohteet ovat saaneet uuden ilmeen ja palvelutarjonta on monipuolistunut.

Natura Viva on rakentanut kevään ajan uusia luontoaktiviteettipalveluja Teijon kansallispuiston alueelle ja Matildanjärven rannalle. Kokenut perheyritys tarjoaa muun muassa kajakkivuokrausta, luontoneuvontaa kansallispuistossa sekä majoituspalveluja.
– Haluamme tarjota ihmisille luontokokemuksia turvallisessa ympäristössä. Se on toimintamme ydin, toimitusjohtaja Ilkka Lariola kertoo.
Hänen mukaansa kansallispuiston kävijämäärät olivat jo keväällä kovassa kasvussa. Teijon Luontokeskuksesta saa retkeilyneuvontaa, uusi simppeli kahvila on avoinna joka päivä elokuulle saakka ja vuorattavana on monenlaisia välineitä ulkoiluun.
– Meiltä löytyy kanootteja, kajakkeja, suppeja ja soutuveneitä. Omatoimisesti voi vuokrata fat bikeja. Matkailuvaunualueella on ollut kuhinaa ja vuokrattavat kämpät Vaappu ja Lippa on remontoitu hyvään kuntoon.

Natura Viva on rakentanut kevään ajan uusia luontoaktiviteettipalveluja Teijon kansallispuiston alueelle ja Matildanjärven rannalle. Kokenut perheyritys tarjoaa muun muassa kajakkivuokrausta, luontoneuvontaa kansallispuistossa sekä majoituspalveluja.

Toinen Teijon ruukkikylissä aloittanut yritys on Jani Salmisen ja Valtteri Vainion perustama pyöräilykohde Meri-Teijo Bike Park, joka tuo maasto- ja alamäkipyöräilyn hiihtokeskuksen rinteille ja metsäpoluille. Yrittäjien mukaan Salossa on jo pitkään kaivattu kohdetta ”hissipyöräilylle”.
– Vastaamme kysyntään tarjoamalla reittejä eri tasoisille. Vuokraamme myös huipputason pyöriä ja varusteita ja tulemme järjestämään kilpailuja, Salminen kertoo.

Juhannusjuhlia Teijolla ei tänä kesänä pidetä, mutta Niina Vihnusvuori Teijon Arkista kertoi ramp up -tapaamisessa muita Teijon ja Kirjakkalan alueen kesäkuulumisia. Kirjakkalassa tarjolla on muun muassa majoitusta, melontaa, juhlatiloja. Teijon Masuunin kesänäyttely vaihtuu kolmen viikon välein kolmessa eri tilassa. Puodit, majoitus, kahvilat ja ravintolat ovat avoinna ja Masuunissa järjestetään myös pop up –tapahtumia.
– Juhannuksesta alkaen Teijon Arkki on avoinna myös iltaravintolana.

Halikon alueella panostetaan tänä kesänä näkyvästi ravintola-, elämys- ja matkailupalveluihin. Tiiviin yrityskolmikon muodostavat Wiurilan kartano, Halikon Rikalanmäki ja Design Hill.
Wiurilan kartanon uusi ravintolayrittäjä, Salon Seurahuoneellakin toimiva Kalle Hämäläinen kumppaneineen avaa kesäkuussa Wiurilan kartanoravintolan.
– Tarjoamme kokous- ja juhlatiloja hulppeissa puitteissa sekä kaupungin parhaan kesäravintolan ja aurinkoisimman kesäterassin. Kasvun mahdollistavat uudet isot keittiötilat, Hämäläinen kertoo Yrityssalon koosteessa.
Majoituspalveluja markkinoidaan niin liike- kuin hupimatkailijoille.
Wiurilan kartano on Hämäläisen mukaan yksi Varsinais-Suomen matkailun helmistä, jonka miljöön toivotaan täyttyvän asiakkailla.
– Tervetuloa myös golfarit kierroksen jälkeen huikopalalle.

Design Hill tervehtii matkailijoita uudella ilmeellä. Keittiö on uusittu ja terassi on laajennettu ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi kokouksiin ja vaikka pienimuotoisiin juhliin.
– Laajennuksen myötä voimme kahvilapalveluiden lisäksi tarjota kokoustiloja jopa 50 hengen ryhmille. Jatkossa tulemme myös lisäämään lähiruokatuotteita sekä järjestämään tapahtumia niiden ympärille, Pelander kaavailee.
Halikon yrittäjät korostavat yhteistyön tärkeyttä.
– Yhteistyöstä syntyy vetävä toimintasuhde Halikon seudulle. Pian on tarjolla kauppaa, kulttuuria ja historiaa”, Pelander iloitsee.
Rikalanmäellä ollaan samaa mieltä.
– Tarkoituksena on nostaa Halikon alue uuteen kukoistukseen.

Pitkäjänteistä palvelua historiallisella taukopaikalla Lahnajärvellä

E18-moottoritien kupeessa entisen Ykkköstien varrella sijaitseva muistoja herättävä Lahnajärven taukopaikka on kunnostettu uuteen uskoon.

E18-moottoritien kupeessa entisen Ykkköstien varrella sijaitseva muistoja herättävä Lahnajärven taukopaikka on kunnostettu uuteen uskoon.
-Tiloja on remontoitu ja ranta on tasoitettu, omistaja Pekka Lounio kertoo.
Peruskorjaukseen kuuluu nykyaikaistettu talotekniikka ja uudet keittiölaitteet. Ravintolasalit ja kokoustilat on uusittu ja hirsihuvila on saneerattu ja muutettu tilaussauna- ja kokouskäyttöön. Uusissa tiloissa tulee toimimaan kahvila-ravintola, tilapuoti ja kokoustilat.

Lahnajärven taukopaikalla on Lounion mukaan kolme kohderyhmää.
-Autoilijat ja huviajelijat, paikalliset asukkaat ja mökkiläiset sekä Lahnajärvelle varta vasten saapuvat matkailijat ovat kaikki tervetulleita.
Lounio uskoo Lahnajärven taukopaikan elinmahdollisuuksiin.
-Teemme suunnitelmia vuosiksi eteenpäin. Panostamme kestävään tulevaisuuteen, emmekä hae pikavoittoja. Esimerkiksi tilapuotiin olemme valinneet tuottajat lähiseudulta. Myös Lahnajärven taukopaikallakin yhteistyö alueen muiden yrittäjien kanssa kuuluu toimintaan.

Kiskosta, Suomusjärvestä ja Kiikalasta koostuva Järvi-Salo on Helsingin suunnasta saapuville matkaajille portti Saloon. Alueella on myös paljon kesäasukkaita.

Kitulan Kulttuuripesän yrittäjä Niina Mälkiä kertoo, että alueen matkailutoimijoiden yhteistyö on suhteellisen uusi juttu. Lahnajärven taukopaikan lisäksi alueella toimiva Villa Topuli on avannut kesäkahvilan. Ystävyyden Majatalossa järjestetään toiminnallista yhteistekemistä ja Kitulan Kulttuuripysäkillä muun muassa villiruoka- ja kukkakursseja. Kiskossa toimii maanantaisin kesätori ja Kahvila Helinä palvelee niin asukkaita kuin matkaajia.

Petun lossin kyydissä pääsee käymään Petun kartanokahvilassa vaikka pizzalla.

Särkisalon matkailukesä on Cafe Vinssin yrittäjän Nina Nummentalon mukaan jälleen kerran monipuolinen. Ravintolapalveluja tarjoavat myös Nixor, Tiiranta ja Petun Kartanon kahvila ja puoti. Särkisalon kirkko auki keskiviikkoisin.
-Meillä on takana jäätön talvi ja edessä vilkas kesä. Paljon on tehty uudistuksia ja esimerkiksi satamassa on veneilijöille uusi WC-suihkurakennus. Petun kartanokahvilan uutuutena ovat pizzat.
Särkisalossa on otettu käyttöön oma kesäpassi, johon kerättyjen leimojen avulla osallistuu arvontaan. Ideana on saada porukka kiertämään useassa kohteessa.

Lehmirannan lomakeskus avaa näillä näkymin ovet matkailijoille heinäkuussa. Jonna Elovaara kertoo, että ainakin isovanhemmille ja lapsenlapsille on varattu lomapakettiajankohta juuri ennen koulujen alkua.

Ravintolapalveluja tarjoavat myös Nixor, Tiiranta ja Cafe Vinssi. Kuvassa ilmakuva Nixorista. Kuva: Anu Saarelainen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: