Salon Perinneyhdistys jatkaa veteraaniyhdistysten tehtäviä

Perinnepajalla keskusteltiin viime viikolla Salon perinneyhdistyksen toiminnasta.

Helmikuussa Saloon perustettu ”Sotien 1939 – 1945 Salon Perinneyhdistys ry” jatkaa veteraaneille, puolisoille ja -leskille tarjottavia palveluja pikkuhiljaa lakkautettavien veteraaniyhdistysten jälkeen.

Ari Aalto Salon seudun Sotaveteraanien perinnejaoksesta kertoo, että perustetun perinneyhdistyksen jäsenenä voi olla yksittäinen henkilö tai yhdistys.
-Alueen veteraaniyhdistykset ovat lopettamassa pikkuhiljaa toimintaansa. Nyt on aika tämänkaltaisen yhteisen yhdistyksen perustamiselle, Aalto sanoo.

Uusi perinneyhdistys järjestää jatkossa yhteistyökumppaneiden kanssa kansallisten merkkipäivien juhlallisuuksia, tärkeimpänä Suomen itsenäisyyspäivä.
-Tähänkin asti näiden juhlapäivien järjestelyssä ovat olleet mukana sotiemme veteraanijärjestöt, sotiemme perinneyhdistykset ja muut maanpuolustusyhdistykset. Lisäksi yhteistyötahoina ovat olleet Salon kaupunki, Salon seurakunta, partio, koulut, Martat, VPK ja muun muassa kotiseutuyhdistykset laajan Salon eri alueilla.

Kutsu lähteä mukaan perinneyhdistyksen toimintaan on osoitettu Aallon mukaan näin alkuun edellä mainituille tahoille.
-Perinneyhdistyksen tärkeä tehtävä on säilyttää sotasukupolven muistoa, mutta tärkeä tehtävä tulevaisuudessa on yhteistyö nuorten ja koulujen kanssa. Haluamme tuoda esille, kuinka ylläpidetään historiatietoisuutta Suomen kohtalon vuosista, mitä kaikkea sotavuodet ovat tarkoittaneet maallemme.

Perinneyhdistyksen toiminnan käynnistäminen, hallituksen valinta ja muu käytännön organisointi tehdään kuluvan vuoden syyskaudella.
-Tähän asti vuotuisten juhlapäivien järjestelyvastuuta on pitkälti hoitanut Salon seudun Sotaveteraanit yhdessä Salon seudun Rintamaveteraanien kanssa.

Salon kaupunki ja Salon seurakunta ovat olleet mukana seppeleen laskuissa ja tilaisuuksien kustannuksissa.

Eri Salon alueilla on vaihtelevia käytäntöjä juhlapäivien järjestelyissä, mukana ovat esimerkiksi kotiseutuyhdistykset, Martat, maatalousnaiset, VPK ja varmaan monia muitakin yhdistystoimijoita. Tarkoitus on, että perinneaikaan siirryttäessä kaikki edellä mainitut tahot halutaan pitää mukana toiminnassa.

Perniön ja Särkisalon alueelle on jo aiemmin perustettu oma Perinnetoimikunta, joka tekee omaa arvokasta työtään eteläisen Salo alueella.

Tärkeää on Aallon mukaan lisätä yhteyksiä kouluihin, partioon ja muuhun nuoriin kohdistuvaan toimintaan. Sillä tavalla lisätään tietoisuutta oman maan historiaan ja oman paikkakunnan historiaan ja tapahtumiin ja saadaan nuoret mukaan myös vuotuisiin juhlapäivien tilaisuuksiin ja järjestelyihin.

Hermannin koulun entinen käsityö- ja liikuntarakennus on ollut jo pitkään Itsenäisyyden museon ja Perinnepajan tukikohtana. Salon seudun Sotaveteraanit ja Salon seudun Rintamaveteraanit ovat kokoontuneet pajalla säännöllisesti.
-Jatkossa toimintaa voitaisiin kehittää esimerkiksi Itsenäisyyden museon ja Perinnepajan yhteisillä aukioloajoilla muulla ohjelmalla.

Yksi hieno esimerkki yhteistoiminnasta nuorten kanssa on keskiviikkona vietettävä Kansallinen Veteraanipäivä.

Sibelius puistossa Vapauden liekki -muistomerkillä järjestetään seppeleenlasku klo 11. Mukana on lippulinna ja Veteraanikuoro. Lippulinnan kärjessä muistomerkille tulee Suomen lippu, kantajanaan Hermannin koulun oppilas airueineen.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: