Salon Teatterin kolmituntinen Kurjat kutsuu vaikuttavan huoneteatterin pariin

Salon Teatterin suurproduktiota Victor Hugon teoksesta Kurjat (Les Misérables) on tekemässä reilut viisikymmentä teatterin harrastajaa ja ammattilaista. Kuvassa näyttelijöistä Arto Lindholm, Maija Härkönen, Eedla Höglund, Satu Lehtinen ja Otso Lapila.

Salon Teatterin odotettu suurproduktio Victor Hugon suurteoksesta Kurjat (Les Misérables) saa ensi-iltansa lauantaina.

Näytelmää on tekemässä reilut viisikymmentä teatterin harrastajaa ja ammattilaista. Näyttelijöitä on mukana 28, roolihahmoja on yli 70 ja kohtauksiakin lähemmäs viisikymmentä.

Ohjaaja Johanna Parkkinen on tehnyt joukkonsa kanssa valtavan työn, jonka hedelmiä yleisö pääse nauttimaan lauantaista alkaen.

Luvassa on väliaikoineen reilut kolme tuntia vaikuttavaa huoneteatteria.

– Näytelmässä on moniulotteisia henkilöhahmoja. Ihmisistä löytyy pimeä ja valoisa puolensa; miten tavoitella omaa onnellisuuttaan ja mitä seurauksia valinoilla on, Parkkinen pohdiskelee.

Kurjat on yksi eurooppalaisen kirjallisuuden suurimmista klassikoista. Se on ravisuttava kertomus epäoikeudenmukaisuudesta, mutta myös armollisuudesta ja lähimmäisenrakkaudesta.

Hugon kirjoittama teksti kertoo vuodesta 1815, jolloin entinen rangaistusvanki Jean Valjean (Arto Lindholm) vapautuu 19 vuoden tuomion jälkeen Toulonin kaleeriorjain vankilasta. Katkeran Valjeanin elämän suunta muuttuu, kun hän tapaa piispa Bienvenun (Kauko Kuparinen).

Mitä sen jälkeen tapahtuu, selviää istumalla avoimin mielin teatterin katsomoon.

– Teatterissa kuullaan livemusiikkia, josta vastaa Jouni Lehtonen. Esityksessä on käytössä ylä- ja alanäyttämö.

Lavasteissa liikkuvien näyttelijöiden ikähaitari on viisivuotiaasta lähes seitsemänkymppiseen. Mukana on uusia teatterilaisia, mutta myös kokeneita näyttelijöitä yhdessä teatterin ammattilaisten kanssa.

– On hienoa tarjota harrastusmahdollisuus näin isolle joukolle iästä ja taustasta riippumatta. Jokainen on tuonut kokonaisuuteen oman panoksensa ja se näkyy rikkaassa lopputuloksessa, ohjaaja Parkkinen sanoo.

Muun muassa Piispa Bienvenun roolin tekevä Kauko Kuparinen kertoo Taija Jokirannan puvustuksen olevan katsomisen arvoinen kokemus.

– Meille opetettiin myös ranskaa, että osaamme ääntää nimet oikein, Kuparinen kertoo.

Mukana on monia tuttuja näyttelijöitä kuten Anne Sarlin-Rauhala, Jyrki Nurmi, Mikko Polojärvi, Otso Lapila ja Sonja Leino, mutta myös ihan uusia tuttavuuksia.

Eedla Höglund (9) ja Maija Härkönen (11) hoitavat omat roolinsa näytelmän hyvisten ja pahisten keskuudessa ilman turhaa jännittämistä.

– Ne eivät ole oikeasti pahoja, vaan ne näyttelevät, tytöt opastivat toimittajaa pressissä.

Kaksikon roolihahmot ovat mukana vain väliaikaa edeltävässä näytöksessä, joten koululaisten illat eivät veny liian pitkiksi.

– Ensi-illassa jäädään ehkä kumartamaan ja sitten jos katsomossa on sukulaisia.

Ensi-ilta Salon teatterissa lauantaina klo 17. Esityksen pituus on reilu 3 tuntia.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: