Salon Työllisyyspalvelut palvelee työnhakijoita ja yrityksiä muuttuvissa tilanteissa

Minna Virta kertoo Salon työllisyyspalvelujen tekevän aktiivisesti töitä työnhakijoiden ja yritysten kanssa.
Minna Virta kertoo Salon työllisyyspalvelujen tekevän aktiivisesti töitä työnhakijoiden ja yritysten kanssa.

Vuoden alussa toimintansa aloittanut Salon kaupungin työllisyyspalvelut on uuden edessä.

Työllisyyspalvelujen päällikkö Minna Virta sanoo, että edessä on uusia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.

Salo toimii vastuukuntana työllisyysalueella, johon kuuluvat myös Somero, Koski Tl ja Marttila. Siirtymän myötä kaupungille on tullut lisävastuita, mutta myös uusia tapoja lähestyä sekä töitä etsiviä että yrityksiä.
-Panostamme lähipalveluihin ja kasvokkain tapahtuvaan ohjaukseen, jotta voimme auttaa työnhakijoita ja yrityksiä entistä paremmin, Virta kertoo.

Yksi isoista muutoksista koskee palkkatukea.
-Viime vuoden lopulla saimme tietää, että TE-toimistoissa aiemmin sidotut palkkatukirahat pienentävät käytettävissä olevaa summaa. Alun perin arvioimme, että ne riittäisivät kevääseen, mutta hakemuksia tuli niin paljon, että rahat loppuivat jo helmikuussa.

Erityisesti kolmannen sektorin toimijat, kuten yhdistykset ja järjestöt, ovat perinteisesti käyttäneet palkkatukea työllistämiseen. Esimerkiksi omakotiyhdistykset ja Lounais-Suomen Martat ovat olleet aktiivisia palkkatuen käyttäjiä.
-On yhdistyksiä, joiden toiminta nojaa vahvasti palkkatukeen, ja heille tilanne on hankala. On odotettavissa, että osa joutuu supistamaan toimintaansa.

Työllisyyspalveluiden tehtäväkenttä on laajentunut. Nyt myös yrityspalvelut kuuluvat kaupungin vastuulle, ja yksi keskeinen tehtävä on auttaa yrityksiä löytämään sopivaa työvoimaa.
-Monilla yrityksillä kasvun esteenä on osaavan työvoiman puute. Meidän tehtävämme on varmistaa, että alueella on nyt ja tulevaisuudessa oikeanlaista osaamista tarjolla.

Työllisyyspalvelut tekee tiivistä yhteistyötä Yrityssalon kanssa, joka tukee yrityksiä laajemmin esimerkiksi rahoitusten ja sijoittumisen suhteen. Lisäksi yhteistyötä tehdään työllisyysalueen kuntien elinkeinopalvelujen kanssa.
-Me keskitymme erityisesti rekrytointiin ja osaavan työvoiman saatavuuteen. Nyt keväällä aloitamme proaktiivisen yrityskontaktoinnin, jotta voimme selvittää, miten parhaiten voimme auttaa yrityksiä.

Myös kotoutumispalvelut ovat nyt osa työllisyyspalveluita.
-Moni kunta on päätynyt siihen, että kotoutumisen edistäminen ja työllisyyspalvelut yhdistetään, ja se on mielestäni hyvä kehityssuunta, Virta sanoo.

Yksi uusista palveluista on Kotoklubi, joka on suunnattu erityisesti vieraskielisille kotiäideille.
-Kotoklubissa harjoitellaan suomen kieltä ja tarjotaan lastenhoitoa, jotta osallistuminen on mahdollisimman helppoa.

Lisäksi Voimalassa järjestetään kielikahvilaa, jossa vieraskieliset voivat harjoitella suomea matalalla kynnyksellä.
-Tavoitteena on, että suomen kielen opiskelu ei pysähdy virallisiin koulutuksiin, vaan kielitaitoa kehitetään aktiivisesti.

Salon työllisyyspalveluilla on yli 80 täyspäiväistä työntekijää ja noin 5700 asiakasta, joista moni on työtön työhakija. Työmarkkinatilanne on ollut pitkään haastava, ja työttömyysjaksojen pitkittyminen on lisääntynyt.
-Odotamme tilanteen paranemista, mutta nousu on hidasta. Meille jokainen työllistyminen on onnistuminen, ja pienetkin askeleet oikeaan suuntaan ovat tärkeitä.

Vaikka palkkatukimuutokset ovat herättäneet huolta, Salon työllisyyspalvelut pyrkii mukautumaan uuteen tilanteeseen ja löytämään ratkaisuja niin työnhakijoille kuin yrityksille.
-Tämä vuosi on oppimisen aikaa. Katsomme tarkasti, mitkä asiat toimivat ja mitä pitää kehittää. Työmme ei lopu koskaan, mutta jokainen onnistuminen vie meitä eteenpäin.

Salon Työllisyyspalvelujen yksi toimipiste löytyy tuttuun tapaan Voimalasta, pääkirjaston vierestä.
Salon Työllisyyspalvelujen yksi toimipiste löytyy tuttuun tapaan Voimalasta, pääkirjaston vierestä.

Palkkatuki mahdollistaa palvelujen tarjoamisen salolaisille yhdistyksille

Salon Omakotiyhdistys on työllistänyt palkkatuen avulla kahta omakotitalkkaria.

Tarvetta ja kysyntää on ollut varsinkin pientaloissa asuvien vanhusten keskuudessa.

Puheenjohtaja John Kallonen kertoo, että talvella lumityöt ja hiekoitus mahdollistavat ikäihmisten turvallisen liikkumisen kotipihallaan.
-Nyt keväällä leikkaamme aitoja ja omenapuita ja kesällä hoidamme nurmikoita.

Omakotiyhdistyksen tämänhetkisten talkkarien työsopimukset päättyvät lähiviikkona eikä uusien palkkaamiseen ole saatavissa palkkatukea.
-Yhdistys selvittelee nyt muita vaihtoehtoja. Toivomme, että tarpeellista palvelua voidaan jatkaa myös tulevaisuudessa.

Lounais-Suomen Martat järjestää Salon toimipisteessään kuntouttavaa työtoimintaa.

Tavoitteena on löytää polkuja takaisin työelämään.

Työelämäpalveluiden esihenkilö Sari Pesonen kertoo, että Marttojen arkiapu-toiminnalla autetaan ikäihmisiä kodin arkisissa askareissa ja tuetaan työttömän työhön paluuta. Arkiapu on osa Marttojen työelämäpalveluita.
-Arkiapu on tarkoitettu apua tarvitseville ikääntyville ihmisille. Se voi yhdessä ulkoilua, kaupassa tai asioilla käyntiä, ruoanlaittoa tai vaikka tuolijumppaa.

Arkiapua on myös siivous, jota tehdään asiakkaan omilla siivousvälineillä ja -aineilla.

– Palkkatuki on ollut meille tärkeä työllistämisen mahdollistaja. Nyt uudet tukipäätökset on tehty kuudeksi kuukaudeksi. Sen jälkeen olemme uuden edessä.

Viime vuoden aikana Martoilla oli Salossa 13 palkkatuettua työntekijää ja 19 työkokeilijaa.

Salolainen Camilla Troberg ohjautui omien sanojensa mukaan työkkärin ohjaamana työkokeiluun Marttojen kuntouttavan työtoimintaan viitisen vuotta sitten.
-Siirryin aika pian toimistoon ajanvaraajan hommiin. Pääsin tutustumaan mitä se pitää sisällään ja innostuin. Sitten aloitin palkkatuella oppisopimuksen.

Sittemmin Troberg kouluttautui vielä työvalmentajaksi. Tällä hetkellä työt keskittyvät yksilövalmennukseen.
-Saan auttaa erilaisista lähtökohdista tänne tulevia ihmisiä elämässään eteen päin. Työ on todella palkitsevaa.

Troberg pitää yhteiskunnan tukea erittäin tärkeänä ja toivoo, ettei palveluja heikennettäisi taloudellisten syiden takia.
-Kuntouttava työtoiminta oli minulle ihan äärettömän tärkeä steppi. Sen jälkeen pääsin työkokeiluun ja palkkatuella töihin. Olen ollut myös työvoimapoliittisessa koulutuksessa eli olen saanut apua monella eri tavalla.

Pekka Mäenpää

Sari Pesonen ja Camilla Troberg tietävät palkkatuen merkityksen yhdistyksille.
Sari Pesonen ja Camilla Troberg tietävät palkkatuen merkityksen yhdistyksille.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: