Salon Viihdelaulajat täyttää alkuvuodesta kunnioitettavat 60 vuotta. Kuoron perustivat tammikuussa 1964 Mauno Blomqvist ja Unto Elomaa ja siitä tuli Suomen ensimmäinen kevyeen musiikkiin erikoistunut kuoro. Salon Viihdelaulajilla on laaja ohjelmisto, sillä sen nuottiarkistossa on pitkälti yli 600 kuorosovitusta.
Kuoro käynnistää juhlavuotensa järjestämällä Pop up -laulutilaisuuden ke 24.1. klo 18 Salon torin infopisteen läheisyyteen. Esiintymispaikka on tavallisuudesta poikkeava, mutta kuoro halusi mahdollisimman lähelle synnyinsijojaan aloittamaan juhlavuottaan. Kuoron ensimmäinen harjoituspaikka oli Pingismökki, joka sijaitsi suunnilleen nykyisen ympyräparkin kohdalla. Salon Viihdelaulajien puheenjohtaja Mia Blomqvist kertoo, että tilaisuuteen on vapaa pääsy ja luvassa on laulua sekä kertomuksia kuoron alkuaikojen toiminnasta.
-Meillä on Salon kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa yhteistyösopimus, jossa kuoro on muun muassa lupautunut järjestämään yllättäviä asioita. Pop up -tilaisuuksien tarkoituksena on tavoittaa ihmisiä yllättävissä paikoissa ja tarjota ”kananlihakokemus” odottamattoman musiikkielämyksen myötä. Olemme laulaneet kaksi kertaa asematunnelissa ja lisäksi olemme olleet laulamassa muun muassa Salohallissa ennen koripallo-ottelun alkua. Viime syksynä lauloimme uimahyppääjien harjoituksissa Salon uimahallissa. Meillä oli uima-asut päällä ja hypimme välillä veteenkin, Blomqvist kertoo.
Ritva Jalonen kertoo olleensa kuorossa mukana jo silloin, kun Pingismökki toimi, vaikkakin vain muutaman kuukauden, kuoron harjoittelupaikkana.
-Kuoron harjoitukset siirtyivät Pingismökiltä Tehdaskadun koululle ja sieltä Leinon tehtaiden henkilökunnan ruokalaan. Ennen kuoroon liittymistä luulin, että olen altto, mutta koelaulun myötä selvisi, että olenkin sopraano. En enää laula kuorossa, mutta olen kuuntelemassa jokaista esiintymistä, Jalonen sanoo.
Kuoro harjoittelee nykyään Alhaisten koulussa. Salon Viihdelaulajien toisen perustajajäsenen Unto Elomaan tytär Ritva Suominen lauloi kuorossa kakkosalttoa. Kaimansa tavoin Suominen käy ahkerasti kuoron konserteissa.
-Liityin kuoroon nuorena ja se opetti minulle vastuuta. Harjoituksiin oli mentävä. Koen, että juuri se vastuun kantaminen ja sitoutuminen jo nuoresta pitäen on kantanut läpi koko elämän, Suominen sanoo.
Ykkösbassoa laulava Hannu Lukkarinen kertoo muuttaneensa Saloon kaksi ja puoli vuotta sitten Oulusta. Kuorolaulua aiemminkin harrastanut Lukkarinen kiinnitti Taiteiden Yä -tapahtumassa huomiota Salon Viihdelaulajista koostuvaan lauluporukkaan, joka Helsingintien varrella lauloi antaumuksella vesisateesta huolimatta. Esitys teki Lukkariseen vaikutuksen ja hän päätti hakeutua koelauluun.
-Kuorossa laulaminen tuo elämäniloa ja yhdessä tekemistä. Kuoroon liittymällä saa paljon kavereita. Konsertteihin ja esiintymisiin panostetaan täydellä latauksella ja se on sitä hyvää fiilistä, mitä toivon kaikille, Lukkarinen kuvailee.
Matalaa kakkosbassoa laulavalle Jukka Jakobssonille on tullut tasan 20 vuotta täyteen kuoron jäsenenä. Hän suosittelee kuoroon liittymistä kaikille niille, jotka haluavat oppia oikeanlaista laulu- ja hengitystekniikkaa.
-Laulaminen on vastalääkettä dementialle, sillä opettelemme kaikki laulut ulkoa. Meidän porukalla on lisäksi aina hauskaa. Sen voin sanoa, että naiset pitävät hyvää huolta meistä miehistä, joten sitäpä varten haemmekin lisää miehiä kuoroon laulamaan, Jakobsson nauraa.
Viihdelaulajien uusimpiin laulajiin lukeutuu kakkossopraano Eeva Saarikivi-Kavander, joka liittyi kuoroon viime vuoden syksyllä. Hän on entinen musiikkiluokkalainen, jolla on lisäksi kuorotaustaa.
-Kuorossa laulaminen on tuntunut aina kivalta. Olen huomannut, että laulaminen on minulle henkireikä. Laulunsanojen ja stemmojen opetteleminen merkitsevät minulle pakoa arjen kiireistä, Saarikivi-Kavander toteaa.
Mia Blomqvist on ollut Salon Viihdelaulajissa mukana 53 vuotta. Alttoäänen omaavalle Blomqvistille kuoron yhteisöllisyys merkitsee paljon.
-Kuorolaulaminen on minulle elämäntapaa. Se hoitaa aivoterveyttäni ja haastaa oppimaan uutta, Blomqvist kiteyttää.
Salon Viihdelaulajat harjoittelevat ohjelmistoaan kerran viikossa ja ennen konserttia kaksi kertaa viikossa.
-Harjoituksissa ja keikoilla laulamme Juha Vuoriston pianosäestyksellä, mutta konsertteihin kokoamme useinmiten isomman säestysryhmän. Järjestämme myös päivän kestäviä laululeirejä. Tulevana keväänä pidämme leirin Palvelukeskus Ilolansalossa. Kiitokseksi järjestämme päivän päätteeksi ”Salon Viihdelaulajat ja nuoret solistit” -minikonsertin, Blomqvist kertoo.
Salon Viihdelaulajien ja Salon kaupungin osallistavan budjetoinnin ”Minussako luonnikas laulaja?” -tapahtuma järjestetään Salon kaupungintalolla sunnuntaina 25.2. klo 10-16. Päivän aikana on mahdollista saada oppia ja kokemusta äänen käytöstä, tulkinnasta ja ilmaisusta sekä ääniryhmissä ja kuorossa laulamisesta. Harjoituslauluna on Kaj Chydeniuksen ”Kalliolle kukkulalle”, joka lauletaan päivän lopuksi isona kuorona. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön ja tapahtumaan ei ole ikärajaa eikä osaamisvaatimusta.
Salon Viihdelaulajien juhlakonsertti kantaa nimeä ”Pöytä on katettu!” Tarjolla on kaksi samansisältöistä esitystä lauantaina 20.4.
Kevään aikana Salon Viihdelaulajia tullaan kuulemaan myös Salon seudun kirjastoissa
Maritta Määttänen