Salon Zonta-järjestö järjesti lokakuussa Salon vastaanottokeskuksen väelle keilaillan Astrum-keskuksen Rata 57:ssa, ja sen jälkeen oli luvassa ruokailu. Zonta on kansainvälinen järjestö, joka toimii naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Salon kerho on vuonna 2023 45-vuotias.
– Järjestömme pyrkii edistämään tyttöjen asemaa ja vastustamaan muun muassa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Zonta myöntää esimerkiksi stipendejä oppilaitosten opiskelijoille ja on järjestänyt toimintaa kansainvälisenä Tyttöjen päivänä Steissillä. Järjestimme keväällä retkeilypäivän Teijolle vastaanottokeskuksen lapsille vanhempineen. Keila-iltaan on tulossa vastaanottokeskuksesta tyttöjen ja naisten lisäksi poikia, sillä emme ole halunneet tässä erotella. Pääosa osallistujista on ukrainalaisia. Toukokuussa kun järjestimme lapsille retken Teijolle, saimme sellaista palautetta, että vastaanottokeskuksessa olisi paljon nuoria, joille olisi hyvä järjestää jotakin toimintaa. Jotakin kivaa ja toivoa antavaa. Varat tämäniltaiseen toimintaan hankimme, kun järjestimme Design Hillillä iltapäiväteen aikaisemmin tänä vuonna ja myymme myös keltaisella ruusulla kuvioituja huiveja. Keltainen ruusu on Zonta-järjestön tunnus, kertoo Zontan palvelutoimikunnan puheenjohtaja Hanna-Maija Saarimaa.
Zontan toiminta on paikallista ja kansainvälistä. Suomalaiset Zonta-kerhot osallistuvat esimerkiksi kansainvälisiin kampanjoihin, joiden avulla pyritään levittämään tietoutta lapsiavioliitoista ja vähentämään niitä. Keltaisen ruusun kampanja toteutetaan vuosina 2023-2024 ja kampanjalla toteutetaan projekteja, joilla lisätään tietoisuutta digihäirinnän eri muodoista ja kehitetään yhteistyömuotoja digihäirintää vastaan.
Paikalle keilailtaan oli kutsuttu myös kymmenkunta paikallista nuorta, joiden joukossa oli muun muassa partiolaisia ja ranskalainen vaihto-oppilas. Vastaanottokeskuksesta oli esitetty toivomus, että Zontan järjestämässä toiminnassa olisi mahdollista tutustua paikallisiin. Mukana oli nuoria Salon, Halikon ja Perniön alueelta.
Paikalle keilaamaan ovat tulleet muun muassa ukrainalainen perhe, Nataliia, Aleksandr ja Viktoriia Demian. Perheeseen kuuluu neljä lasta.
– Olemme kotoisin Odessan läheltä Etelä-Ukrainasta. Sodan aikana jouduimme elämään kellareissa. Lähdimme Ukrainasta Puolaan, mutta siellä oli vaikeaa neljän lapsen kanssa. Sitten kuulin, että vapaaehtoiset järjestävät bussikuljetuksen Suomeen, ja päätimme tulla tänne. Bussissa oli paljon äitejä lapsineen. Suomessa on rauhallista ja voimme nukkua yöllä, kertoo perheen äiti Nataliia.
Demianin perheen nuorimmaiset lapset käyvät koulua, toisiksi vanhin poika käy ammattiopistoa ja vanhin poika Aleksandr hakee paraikaa töitä. Perhe on aikaisemmin osallistunut Zontan järjestämälle Teijon retkelle, jolloin lapset saivat onkia ja yhdessä grillattiin.
Keilailuillalta perhe odottaa mukavaa yhdessäoloa.
– Halusimme heti mukaan, kun kuulimme, että tällainen järjestetään. Lapset olivat innoissaan. Nuorin poikani käy Hermannin koulua ja hän on tutustunut sitä kautta paikallisiin, mutta tätä kautta pääsee myös tutustumaan salolaisiin.
Nataliia haluaa lopuksi kiittää suomalaisia ja hän sanoo, että täällä lapsia suojellaan.
Kirsi Uusitalo