Yrityksiltä toivotaan myötämielisyyttä vessapasseihin
Salossa on tänä keväänä aloittanut toimintansa IBD ja muut suolistosairaudet ry:n aluetoiminta, jonka tavoitteena tukea suolistosairaiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia, ja järjestää yhteistä toimintaa vapaa-ajalla.
Suolistosairaus ei näy ulospäin, mutta on silti sairastuneella elämää rajoittava tekijä riippuen miten aktiivinen sairaus on, tai miten pitkään sen kanssa on jo elänyt.
Vapaaehtoinen vertaistoimija Katja Bäckström on käynnistänyt Salon aluetoimintaa ja tietää mistä puhuu, sillä 90-luvun lopulla hänellä diagnosoitiin Crohnin tauti. Kun hän itse sairastui, ei hänen silloisessa asuinkaupungissaan ollut tukitoimintaa sairastuneille vapaaehtoisten puuttumisesta johtuen. Sitä kautta hän lähti itse vapaaehtoistoiminnan vetäjäksi, ja kävi IBD yhdistyksen järjestämän koulutuksen. Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Tarkkaa syytä ei suolistosairauksille ole löydetty, vaikka teorioita on monia.
-Suolistosairaudet ovat aihe, jota ei välttämättä tule niin avoimesti kerrottua, sairauteen liittyy häpeää ja monia ikäviä vaivoja. Vertaistuki on tärkeässä roolissa jaksamisen kannalta. Kun muutimme Saloon viime vuoden lopulla, halusin lähteä kokeilemaan aluetoimintaa, johon ovat tervetulleita sairastuneet, heidän läheisensä, tukihenkilöt ja kaikki, jotka haluavat tietää suolistosairauksista enemmän. Salossa vastaanotto on ollut hyvä ja toivottu. Kesän jälkeen on tarkoitus ponnistaa Salon aluetoiminta kunnolla käyntiin, ja toivonkin, että sana tavoittaa monta uutta osallistujaa mukaan, Katja Bäckström kertoo.
Elokuusta alkaen tapaamiset järjestetään kerran kuussa ja syyskauden toiminta on tarkoitus aloittaa mukavasti yhteisellä grillausreissulla.
-Haasteeksi on osoittautunut löytää paikka, jossa on vessa, sillä se on olennainen osa suolistosairaiden arkea, Bäckström sanoo.
Hänen mukaansa tämän hetken tietojen mukaan Salossa ei ole kuin kaksi yritystä, joissa on vessapassitarra ovessa. Tarralla osoitetaan, että vessapassilla suolistosairaan on mahdollisuus päästä välittömästi lähimpään vessaan. Yhdistyksen jäseneksi liittymällä saa käyttöönsä vessapassin, jota näyttämällä pitäisi päästä muun muassa maksullisiin vessoihin ilmaiseksi, tai vaikkapa yritysten henkilökunnan wc-tiloihin.
-Tätä ei Salossa kovinkaan moni yrittäjä tunnista, ja olisikin hienoa, jos yritykset lähtisivät mukaan ja hankkisivat vessapassitarran oveensa, ja tietysti toivon paikallisilta yrityksiltä myötämielisyyttä asiaan, sillä puhutaan kuitenkin sairauksista, joista ei kovin mielellään haluta ääneen puhua.
Viime vuosina erilaiset suolistosairaudet ovat lisääntyneet hurjaa tahtia ja tällä hetkellä sairastuneiden määrä on ylittänyt jo kansansairauden määrän.
-Suurella osalla sairastuneista on lääkehoito, ja osalla sairaus on remissiossa, jolloin se sairauden ongelmallisuus ei tavallaan näy arjessa. Myös erilaisia leikkauksia joudutaan tekemään. Jotkut hyötyvät erilaisista ruokavalioista, mutta mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, kaikki on yksilöllistä, kertoo Katja Bäckström, jonka oma sairaus Chrohnin tauti on aiheuttanut ahtauman suolessa.
Yhdistykseen liittyminen ja paikalliseen aluetoimintaryhmään osallistuminen antaa paljon tietoa ja tukea sairastuneelle. Tapaamisissa keskustellaan ja vaihdetaan ajatuksia sairaudesta, mutta toiminnassa mennään myös yhdessä harrastamaan, liikkumaan, teatteriin ja keikoille. Myös IBD yhdistys järjestää erilaisia tapaamisia ja tapahtumia jäsenille ympäri Suomea, ja heidän sivuiltaan löytyykin sekä yhdistyksen järjestämät, että Salon aluetoiminnan tapaamiset, sekä paljon lisäinfoa tiedonetsijöille.
-Toivon, että kynnys osallistua olisi matala. Ryhmässä pystyy puhumaan asioista suoraan sekä löytää muilta saman kokeneilta tarttumapintaa, kannustaa Bäckström.
Sari Tuomi