Perniöläinen Sampsa Sarparanta avasi taidenäyttelynsä ”Pysyn toivossa” kulttuuritalo Villissä.
Kyseessä on Pro Rantakivien kutsusta koottu näyttely, johon Sarparanta on tehnyt joukon teeman mukaisia öljyväritöitä.
Sarparanta kertoo käsitelleensä viimeiset kaksi vuotta koronan aiheuttamaa eristystä ja yksinäisyyttä.
-Kun sain kutsun tänne, halusin jotain muuta, jotain toiveikkaampaa. Ilmapallo tietysti symboloi toivoa, toivetta paremmasta tulevaisuudesta ja nyt myös toivetta rauhasta. Se pallo on hyvin kevyt, hauras ja helppo rikkoa, mutta samalla kaunis ja iloa tuottava asia, joka parhaimmillaan voi nousta korkealle taivaisiin, silmänkantamattomiin, Sarparanta kuvailee näyttelynsä esittelytekstissä.
Hänen töitään on ensimmäistä kertaa esillä kulttuuritalo Villissä.
-Tänne saa hyvin teoksia esille. Suurin osa niistä on syntynyt tänä vuonna, viimeisin hiekan ennen tänne tuloa, Sarparanta kertoo näyttelyä pysyttäessään.
Lähtösysäyksen näyttelykokonaisuudelle antoi kutsu osallistua Von Hertzen Brothersin uuden levyn tiimoilta toteutettuun hyväntekeväisyysprojektiin, jossa yhdistyivät musiikki, kuvataide ja luonnonsuojelu. Siinä 12 nykytaiteilijaa teki kukin teoksen hyväntekeväisyyshuutokauppaan, lähtökohtana yksi levyn kappaleista.
-Minulle osunut biisi oli Anil, joka tarkoittaa sanskritin kielellä ”tuuli”. Ja kun kyseisen kappaleen sanoissa vielä mainittiin ilmapallo, kaikki loksahti kohdalleen.
Sarparanta kertoo suunnitelleensa kuvasarjaa, jossa olisi mallina oma tytär 18-vuotissynttäripäivän juhla-asussa, synttäripallo kädessä Perniön räntäsateisella pellolla. Takana kahden vuoden korona-etälukio, ilmapallossa toiveet, haaveet ja tulevaisuus.
-Lapset saa suostumaan malliksi, kun lupaa heille provision taulujen myynnistä, Sarparanta naurahtaa.
Sampsa Sarparanta (s.1973) on pitänyt yli 20-vuotisen taiteilija-uransa aikana kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on muun muun muassa Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.
Sarparanta on opiskellut Kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee Perniössä.
Sarparanta tunnetaan yhteiskunnallisesta realismistaan. Aiheisiin ovat kuuluneet niin Sudanin nälkää näkevät kuin Turun makeistehtaan irtisanotut työntekijät, mutta yhtälailla henkilökuvat ja arkiset välähdykset taiteilijan lähipiiristä.
Sarparanta on tunnettu myös 20 vuoden urasta No Shame punk-yhtyeen laulaja-lauluntekijänä, sekä nyt uudesta SARPARANTA yhtyeestään.
Pro rantakivet tuo elämää Villiin
Pro Rantakivet ry pyörittää kulttuuritalo Villiä talkoovoimin.
Martti Halme ja Henrik Hausen kertovat, että kuluvan vuoden aikana Villissä nähdään lisää näyttelyitä.
-Lokakuussa avautuu Satu Vaarulan valokuvanäyttely ja marraskuussa opeuhuoneen taidenäyttely III, jossa ovat mukana Marienna Saikkonen, Tonja Saukkio, Marko Vanhatalo, Vesa Hänninen ja Tarja Tiainen,
-Villin seuraavan kutsunäyttelyn pitää Leonardo Nieva.
Villin omaa säännöllistä toimintaa tekee muun muassa Takopaja, joka keskittyy kulutuksen ja kasvun sijaan kulttuuriin, yhteisöllisyyteen ja omavaraisuuteen.
-Takopaja järjestää kirjailijavierailuja, pajailtoja kerran kuussa, piknikin Villin pihalla ja retkiä.
Runoryhmä kokoontuu aina kuukauden kolmantena maanantaina. Ryhmässä luetaan runoja ja keskustellaan niistä. Osallistujat päättävät seuraavan aiheen yhdessä.
Kirtan lovers mantralauluryhmä harjoittelee Villissä kerran kuussa.
-Järjestämme perinteisen Runokahvilan viikolla 45. Samalla viikolla myös Villin oma runopiiri järjestää perheille runotapahtuman. Sen lisäksi Villissä järjestetään kaksi Open Mic-tapahtumaa alkusyksystä yhteistyössä Turun Kirjan talon kanssa, Hausen ja Halme kertovat.
Pro Rantakivet on mukana tänäkin vuonna Taiteiden Yässä.
Salonjokilaakso