Salon upouusi Sateenkaarikahvila toimii maanantaisin Metka-puodin tiloissa Plazassa. Salolaisia LGBTQA+ -nuorisoa toivottavat tervetulleeksi nuoriso-ohjaaja Anni Partanen ja nuorisotilaohjaaja Katariina Itäpalo.
Metka-puodin takahuoneessa on iloinen pulina. Nuoret ovat kerääntyneet suuren pöydän ympärille vaihtamaan kuulumisia. Sateenkaarikahvilan merkityksestä salolaisille nuorille kertoo Ninnin saapuminen kahvilaan hengästyneesti puuskuttaen.
– Huh, juoksin koko matkan! Ninni hihkuu. – Pelkäsin, että myöhästyin, en halunnut menettää sekuntiakaan!
Pöydälle on kasattu syötävää ja juotavaa, sekä askartelutarvikkeita. Tänään on ohjelmassa musiikin kuuntelua ja herkuttelua.
– Toimintamme perustuu nuorten omiin toiveisiin. He saavat vaikuttaa siihen, mitä täällä tehdään. Salosta on puuttunut nuorten oma kohtaamispaikka, jossa voi tavata toisia sateenkaarinuoria, saada vertaistukea ja ystävystyä, Anni Partanen kertoo.
– Toisia sateenkaarinuoria voi arjessa olla hankala tavoittaa. Täällä ollaan ikäluokat ja koulut sekaisin, Partanen jatkaa.
Kahvilaan ovat kaikki tervetulleita seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen katsomatta.
– Kaikki pääsee tänne! Nuoret pohtivat viisaasti, ettei ketään saa jättää ulkopuolelle.
– Ei edes heteroita! Ninni ja Jasmin hihkaisevat nauraen.
Erityisesti he suosittelevat kahvilaa kaikille nuorille, jotka tahtovat olla omia itsejään.
– Uskalla tulla puhumaan.
Sateenkaarikahvilan kautta nuoret saavat myös toteuttaa itseään ja vahvistaa osaamistaan. Partanen kertoo mainosjulisteesta, jonka kahvilaan osallistunut nuori muotoili uudelleen kutsuvammaksi ja informatiivisemmaksi.
– Siitä tulikin tosi hyvä! Partanen ja Itäpalo kehuvat yhteen ääneen.
Turvallisen tilan luominen nuorille on tärkeää. Turvallisuuden tunne muodostuu siitä, että paikalla on luotettavia aikuisia ja kahvilaan osallistuu toisia nuoria, joihin voi luottaa. Kahvilan sääntöihin kuuluu myös toisten huomioiminen ja hyväksyminen.
– Parasta kahvilassa on se, että saa varmasti olla oma itsensä, kertoo vuorollaan jokainen kahvilaan tullut nuori.
Tänä päivänä nuorilla on paljon paikkoja, jossa omana itsenä oleminen ei onnistu. Koulumaailma voi olla seksuaalivähemmistöille pelottavaa. Vähemmistöön kuuluminen saattaa merkitä kiusatuksi tai syrjityksi tulemista, eikä vertaistuen saaminen ole itsestään selvää.
– Kuulun itse seksuaalivähemmistöön ja muistan oman nuoruusikäni. Olisin kaivannut sateenkaariaikuista elämääni, ja siksi olenkin täällä jakamassa heidän kanssaan arjen kokemuksia ja tarjoamassa tietoa. Omassa nuoruudessani tietoa seksuaalisuudesta ja sukupuolista oli mahdollista etsiä lähinnä internetistä, joka voi olla myös paikka jossa nuori törmää vihaan, Katriina Itäpalo kertoo.
– Ihmisen ei pitäisi kohdata vihaa. Valitettavasti sateenkaarevat nuoret kokevat paljon pilkkaamista ja syrjintää, vaikka luulisi, että olisi jo arkipäivää että nuoria on monenlaisia, Partanen pohtii.
Nuorilla on yksi selkeä viesti sateenkaarinuoren perheille:
– Kyllä vanhempien pitäisi hyväksyä oma lapsi sellaisena kuin hän on. Ei rakkautta voi määrätä.
Jonna Hellberg-Pitkänen