Itä-Suomesta ja Itävallasta voi hyvin päätyä Norjan kautta Saloon.
Sen tietävät Senja (24) ja Felix (27) Schwarz-Pajunen, jotka muuttivat uuteen kotikaupunkiinsa keväällä. Norjassa toisensa tavanneet nykyiset salolaisnuoret valitsivat asuinpaikakseen Salon erityisesti kaupungin sijainnin vuoksi.
– Salo on sijoittunut kivasti Turun ja Helsingin väliin. Halusimme asua Etelä-Suomessa, koska suurin osa kavereistammekin on täällä, Senja ja Felix kertovat.
Norjan jälkeen nuoret asuivat jonkin aikaa Itävallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Grazissa.
– Olemme iloisia siitä, että voimme asua nyt enemmän luonnonläheisissä tunnelmissa. Olemme molemmat luonnonläheisiä ihmisiä ja nautimme tosi paljon siitä, että täällä on ihanaa luontoa lähellä. Käymme kävelemässä Teijolla ja pyöräilemme usein eri pyöräreiteillä ympäri Saloa.
Puutarhuroinnista innostunut kaksikko tapasi Norjassa, jossa kummallakin oli ajatuksena viettää välivuosi lukion jälkeen.
– Halusimme molemmat pitää lukion jälkeen välivuoden kansainvälisissä tunnelmissa ja kerätä kokemuksia ulkomailta. Osallistuimme kurssille, jossa opeteltiin kaikenlaisia hyödyllisiä ja käytännöllisiä taitoja elämää varten.
Kurssin jälkeen kumpikin jatkoi töissä samaisen opiston puutarhassa. He pääsivät opettamaan uusille kurssilaisille muun muassa monenlaisia käytännön taitoja
– Yllättäen tuo välivuosi kääntyikin vähän pidemmäksi välivuodeksi. Tutustuimme toisiimme työn ohella ja huomasimme että meitä on monia yhteisiä asioita ja että nautimme toistemme seurasta. Siitä alkoi meidän tarinamme ja viime marraskuussa menimme naimisiin Itävallassa.
Felix ja Senja kertovat halunneensa tutustua toistensa kotimaiden kulttuuriin ja oppia puhumaan toistensa äidinkieltä.
– Siksi muutimme kesällä 2020 Itävaltaan, jossa pääsin tutustumaan Felixin perheeseen sukulaisiin, ystäviin ja itävaltalaiseen elämään ja kulttuuriin. Ja sieltä päädyimme Saloon tämän vuoden maaliskuussa.
Elämä Salossa on asettunut uomiinsa. Senja sai opiskelupaikan ammattiopiston talonrakennuslinjalta ja Felix on aloittanut suomen kielen opinnot. Yhteinen kieli on ainakin vielä englanti.
– Salo on juuri sopivan kokoinen kaupunki, ei liian iso eikä liian pieni. Olemme saaneet Salosta ja salolaisista rennon ja rauhallisen vaikutelman. Tähän mennessä meidät on otettu vastaan tosi ystävällisesti ja kunhan aikaa menee, niin koemme varmasti itsemme enemmän ja enemmän kotoisaksi täällä, Senja kertoo Diskantti-kuoron kokoontumisen jälkeen.
– Täällä on helppo tavata uusia ihmisiä ja osallistua eri harrastuksiin ja muihin aktiiviteetteihin.
Kaksikon yhteinen intohimo on puutarha.
– Haluaisimmekin tulevaisuudessa työskennellä luomupuutarhuroinnin ja kaupunkiviljelyn parissa, kaksikko kertoo.