Sisko ja sen veli naurattavat Mathildedalissa

Pääosan esittäjät Riikka Koli (Sisko) ja Mikael Karvia (sen veli) vievät tarinaa eteenpäin rennolla otteella.

Pekka Mäenpää

Mathildedalin kesäteatterissa kesän paikalleen palauttanut ”Sisko ja sen veli” –näytelmä viihdyttää ja naurattaa, vaikka matkan varrella tulee hetkittäin mietittyä onko se sopivaa.

On se vissiin.

1980-luvulla tekstin kirjoittanut Neil Harwick olisi tuskin lähtenyt tänä päivänä tekemään hauskaa kaikilla näytelmän aiheilla – tai sitten olisi.
Vaatii aikamoista kykyä, jos Sisko ja se veli –näytelmä saa katsojan pahoitettamaan mielensä, sen verran taitavasti ja hauskasti teksti sanoittaa monen suomalaisen ennakkoluuloja ja omaa elämääkin. Kuolema, vammaisuus, usko ja moni muu ovat aiheina sellaisia, että koita siinä nyt tehdä vitsiä, vaikka taitava kynäniekka olisikin.

Joonas Suomisen ohjaamaa kesäteatteri-iloittelua on tekemässä yhdeksän näyttelijää.

Pääosan esittäjät Riikka Koli (Sisko) ja Mikael Karvia (sen veli) vievät tarinaa eteenpäin rennolla otteella; yleisölle on tarkoitus tarjota viihdettä – ja sitä Mathildedalin lavalla myös tehdään.

Yhteensä esityksessä on kolmisenkymmentä roolihahmoa. Koli ja Karvia saavat keskittyä yhteen rooliin, muut tekevät useamman.

Esimerkiksi Monika Hakala tekeytyy näytelmän aikana Tuulaksi, Ritvaksi ja Päiviksi ja jo roolihahmojen nimet kertovat monelle missä ajassa esityksessä liikutaan.

Sisko bingoaa ja veli on kirjoilla tiedotusopin laitoksella. Harrastin muuten 80-luvulla itsekin molempia. Sekin oli siis tuttua.

Kolin, Karvian ja Hakalan lisäksi rooleissa nähdään Markku Mäkilä, Minna Määttälä, Mikko Saari, Seija-Sisko Siivo, Ella Valanne ja Mika Virtanen.
Vaikka näytelmässä eletään ilmeisesti Tampereella, siskon ja sen velipojan murre viittaa jonnekin Uudenkaupungin ja Rauman suuntaan eli kovin kaunista kieltä Mathidedalin kauniissa miljöössä ei pääse kuuleman.
Sisko ja sen veli on Provinssin tekijöiden trilogian kolmas ja viimeinen osa.

Ensi kesänä Mathildedalissa lähdetään Keihäsmatkoille.
Jos saan veikata, niin mukana ovat ainakin Joonas Suominen ja Riikka Koli – ainakin toivottavasti.

Sisko ja sen veli kertoo kotitalossaan asuvista naimattomista sisaruksista, jotka ovat toisilleen tärkeitä siitä isoa numeroa tekemättä. Läheinen suhde tarkoittaa sitä, että sisaruksen raskaustestistä yhtä hyvin kuin sukupuolisesta suuntautumisesta saa olla kiinnostunut. Ja niistä saa kertoa mielipiteensä, olla jotakin mieltä.
Tänä kesänä mentiin hyvän matkaa heinäkuuta, ennen kuin näin Suomen suvessa ensimmäisen paljaan takapuolen – ja aika pian esityksen jatkuessa toisen. Kirosanoja en muista kuulleeni, vaikka työkaverin mukaan niitäkin oivaltavassa kesäteatteriesityksessä viljeltiin.

Tuottaja Seppo Suomisen sanoin, Mathildedalin kesäteatterin lavalla nähdään leppoisaa kesäteatteriin sopivaa huumoria.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: