
Päätös Salossa sijaitsevan Microsoftin tuotekehitysyksikön lakkauttamisesta ei ole lamaannuttanut yrityksen Salon yksikön työntekijöitä.
Salossa työskentelevät microsoftilaiset ovat luoneet vapaaehtoispohjalta verkkoyhteisö Smartsalo.comin, jonka avulla halutan avittaa uusien työpaikkojen ja uuden liiketoiminnan luomista Saloon.
Smartsalon vetäjä Heikki Lahtinen kertoo, että yhteisö on Salossa työskentelevien microsoftilaisen yhteinen kanava, jolla halutan tuoda esiin henkilöstön osaamista. Oppia otettiin Oulusta, jossa Microsoft lopetti noin vuosi sitten.
– Oulussa lähdettiin liikkeelle kartoittamalla ihmisten osaamista. Haluamme myös Smartsalossa kertoa minkälaista osaamista ja työkaluja meillä on hallussa. Se on tärkeä tekijä uusien yritysten houkuttelemisessa Saloon ja uusien työpaikkojen luomisessa, Lahtinen sanoo.
Torstaina julkistettu Smartsalo.com on Lahtisen mukaan yksi osa kokonaisuutta, jolla ihmisten tulevaisuuden eteen tehdään töitä. Lahtinen kiittelee Salon ja Turun kaupunkien sekä Ely-keskuksen ja Tekesin aktiivista otetta tilanteen haltuun ottamisessa.
Eri tahoilta tulleet viestit kertovat siitä että lisää toimenpiteitä ja varoja on vielä odotettavissa Salon työllisyystilanteen helpottamiseksi.
Smartsalo.comin aktiivi Arja-Liisa Heikkilä iloitsee Lahtisen tavoin siitä, että Microsoftin työntekijät ovat lähteneet aktiivisesti liikkeelle uuden työn löytämiseksi.
– Ikävät uutiset kuultuamme emme todellakaan jääneet tumput suorina ihmettelemään. Muodostimme vapaaehtoisten tiimin, joka oman työn ohessa lähti ideoimaan keinoja, joilla voitaisiin edesauttaa ihmisten työllistymistä, Heikkilä kertoo.
Microsoftilaisten mukaan on tärkeää luoda ihmisille tunne kuulumisesta edelleen johonkin yhteisöön, vaikka varsinainen työ loppuisikin.
– Tästä yhteisöstä voimme olla ylpeitä ja yhdessä meissä on enemmän voimaa kuin yksittäisellä ihmisellä. Markkinoimme osaamistamme smartsalo.com -sivuston kautta sekä osallistumalla erilaisille messuille ja olemalla suoraan yhteydessä yrityksiin, Heikkilä kertoo.
Myös Salon kaupunki on ottanut aktiivista roolia tilanteen hoitamisessa. Microsoftilta vapautuvien osaajien ammattitaito kiinnostaa yrityksiä ja siitä kerrotaan rohkeasti eteenpäin.
– Smartsalo on loistava esimerkki ihmisten aktiivisuudesta ja yhteisöllisestä talkoohengestä. Smartsalon kautta yritykset ja työntekijät voivat löytää toisensa. Kun osaaminen on koottu yhteen paikkaan, on myös kaupungin helppo markkinoida täällä olevaa osaamista kootusti, kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kiittelee.
Yhteistyö Salon kaupungin ja Microsoftin välillä on ollut aktiivista. Ensimmäisenä konkreettisena yhteistyön tuloksena järjestetään sekä syyskuussa että lokakuussa rekrytointimessut, jonne kaikki Microsoftin osaajista kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita.
– Yritykset voivat ilmoittautua mukaan smartsalo.com –sivujen kautta. Salon kaupungin ja Microsoftin lisäksi tapahtumien organisoinnissa ovat mukana Yrityssalo, Varsinais-Suomen TE-palvelut sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Uusien yritysten mahdollista sijoittumista Saloon helpottaa Tekesin päätös tukea digiosaajien palkkaamista. Tämä helpottaa yritysten mahdollisuutta kehittää toimintaansa. Osaajien ja palkkatuen ohella Salosta löytyy tiloja ja neuvontaa sijoittumiseen.
– Tämänhetkisestä tilanteesta johtuen täällä olevat tai tänne sijoittuvat yritykset voivat saada huomattavaa hyötyä osakseen. Kannustamme paikallisia yrityksiämme aidosti pohtimaan uudenlaisia avauksia ja palkkaamaan täällä olevia osaajia, jotka ovat sitoutuneet Saloon. Myös uusien yritysten tänne sijoittuminen on vaivatonta, kaupunginjohtaja Rantakokko sanoo.