Someron Ecotekolassa valmistellaan innolla Varkun viemää -näyttelyä

Kädentaito-ohjaaja Virve Kosonen (vas.) ja vastaava ohjaaja Riina Lehtinen kertovat, että näyttelyä on ollut valmistamassa jopa 50 henkilöä.

Teija Tuulimäki

Ecotekolassa Somerolla on tehty innokkaasti töitä tulevan Varkun viemää -näyttelyn valmisteluissa. Mukana on suuri ja innostunut joukko kuntouttavasta työtoiminnasta ohjaajineen. 16. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä farkuista tehtyjä uusiotuotteita ja taidetta.
Kädentaitojen ohjaaja Virve Kosonen on ylpeä ohjattaviensa valmistamista töistä.
– Projektissa on menty taide edellä ja meillä on todella taitavia tekijöitä. Olen ohjaajana antanut esimerkkejä, ideoita ja opastusta eri tekniikoista. Tekijät ovat saaneet soveltaa ja oman näkemyksensä käytännön toteutuksiin. Ohjaajana olen tietenkin koko ajan tukena ja apuna, kertoo Virve.

– Mukana ovat myös puutyöntaitajat ja kierrätyksen väki ja niinpä farkkuja on yhdistetty mm. vanhoihin huonekaluihin, kertoo vastaava ohjaaja Riina Lehtinen.

Riina laskee, että kaiken kaikkiaan näyttelyä valmistamassa on jopa 50 henkilöä.
Varkun viemää -näyttely tuo esiin monipuolista kädentaitoa ja taidetta ilman rajoittuneita mielikuvia farkkujen uusiokäyttömahdollisuuksista.

Näyttelytöiden edistyessä on uusiotuotteiden valikoima laajentunut ja kädentaitajien osaaminen parantunut.
– Virve on itse innokas ja innostava ohjaaja, joka saa mukaansa kädentaitojaan eniten epäilevimmätkin, kertoo Riina Lehtinen.

Virve itse on mielissään siitä, että tällaisessa työpajatoiminnassa on mahdollista tehdä isompia projekteja ja toteuttaa oman näköisiä ideoitaan. Tässäkin projektissa on lähdetty alkeista ja laajennettu ennakkoluulottomasti materiaalien käyttöä. Myös tekijöiden osaaminen on parantunut samalla.

Kädentaitopajan tekijät kertovat melkein yhdestä suusta, että kaikki ovat olleet innostuneita ja heidän mielestään projekti on kivaa tekemistä. Kaikki voivat olla ylpeitä töistään, sillä upeilta työt näyttävät ja näkee, kuinka niihin on paneuduttu ja käytetty aikaa.
– Näyttelyn työt ovat varattavissa ja ne saa lunastaa näyttelyjen päätyttyä, kertoo Virve.
– Olemme saaneet farkkuja lahjoituksina ja niitä on käytetty monipuolisesti näyttelyn esineisiin, tuotteisiin ja osaamisen monipuolisuus näkyy niissä. Näyttelyssä on mukana muutamia töitä viimevuotisesta keramiikkaprojektista, jossa ensin inspiroiduttiin Häntälän notkoissa käymällä ja sen jälkeen tehtiin yhdessä keramiikkataiteilijoiden kanssa taidekeramiikkaa, kertoo Virve edellisen vuoden isosta projektista.

Kuntouttavaa työtoimintaa

Kuntouttavaan työtoimintaan pääsee mukaan, jos on pitkäaikaistyötön. Joskus toimintaan tullaan myös sosiaaliseen kuntoutukseen tai jos opiskelut ovat syystä tai toisesta jääneet kesken. Työpäiviä voi olla viikossa yhdestä neljään. Ohjaaja Riina Lehtisen mukaan heidän toiminnassaan on tällä hetkellä noin 80 henkilöä ja vuoden aikana keskimäärin 130 henkilöä.
– Työtoiminnan asiakkaille tehdään sopimuksia työpajan lisäksi kaupungin eri yksiköihin, muun muassa terveyskeskukseen, pesulaan, kaupungintalolle, kirjastoon ja vammaispuolen yksiköihin. Kuntouttava työtoiminta voi olla myös ryhmätoimintaa. Tällä hetkellä toimii työkykyä edistävä tyky-ryhmä sekä A-klinikan ohjaama päihteettömyyttä tukeva Startti-ryhmä, kertoo Riina.

Työtoiminnan on tarkoitus toimia välivaiheena, jonka aikana asiakkaalle löytyisi jatkosuunnitelma, mahdollisesti koulutus- tai työpaikka.
Kuntouttava työtoiminta on kunnille lakisääteistä toimintaa. Somerolla kuntouttavassa työtoiminnassa ollaan mukana kaupungin palvelujen apuna muun muassa ateria-, pesula- ja labrakuljetuksissa, voidaan pienimuotoisesti tehdä puutöitä ja korjata huonekaluja. Työtoimintana tarjotaan myös yksityisille muun muassa muuttoapua ja pienimuotoisia pihatöitä. Kuntouttava työtoiminta ei kuitenkaan saa kilpailla yksityisten palveluntarjoajien kustannuksella samoilla työaloilla.

Työtoiminnan puutyöpaja ja kierrätys toimii Someron Tehdaskujalla, jossa otetaan vastaan lahjoituksia kotitalouksien tavaroista, huonekaluista, vaatteista jne. Siellä ne lajitellaan, kunnostetaan ja puhdistetaan, jonka jälkeen ne siirretään Ecotekolan kierrätysmyymälään Jukola-taloon. Jukola-talossa toimii myös kädentaitopaja, jossa valmistetaan myyntiin käsityötuotteita koruista sisutustuotteisiin ja linnunpöntöistä keittiöjakkaroihin.

Varkun viemää -näyttely on esillä Someron kirjastossa 16.-31. maaliskuuta. Huhtikuun ajan näyttelyyn voi tutustua Someron keskustassa Joensuuntien varrella olevassa tyhjässä Valtaharjun liiketalon liikehuoneistossa (Joensuuntie 25).

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: