Taitokeskuksen uudistuneet tilat miellyttävät käsityöharrastajia

Salon Taitokeskuksen uudistuneiden tilojen avajaisissa omasta yhteydestään Taitokeskukseen kertoivat avajaipuheessa Taito Varsinais-Suomen jäsen ja Aboa Vetus & Ars Nova- museon johtaja Johanna Lehto Vahtera (vas.), Salon Taitokeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Aalto, Salon ammattiopiston tekstiilialan opettaja Kaisa Kopisto sekä Sinisen talon omistajaa edustava Jaakko Halkilahti.

Reija Palttala

Taitokeskuksen uudistuneet tilat aukesivat avajaistunnelmin viime perjantaina. Taitokeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Aalto kertoi tyytyväisenä uudistuksista ja keskeisistä toiminta-ajatuksista.
–Toiminnan konsepti on nyt muuttunut. Kutomon ja studion tilat on laitettu kompaktisti yhteen tilaan, ompelimo uutena toiseen, ja Taito Shopissa löytyy nyt laajempaa tuotevalikoimaa. Ajatuksena on, että tänne voi tulla tekemään itse erilaisia käsitöitä, ja jos ei halua itse tehdä, voi täältä myös ostaa juttuja, jotka ovat eettisesti, ekologisesti ja kotimaassa tehtyjä. Eli halutaan tuoda esiin käsillä tekemistä ja eettistä kuluttamista, Aalto kuvailee.

Keskuksessa järjestetään useita käsillä tekemisen kursseja monenlaisin työtekniikoin. Syyskaudella on mahdollista osallistua vaikkapa luovan kudonnan kurssille, makramee unisiepparin valmistukseen, verkkopunontaan, risutöiden perusteisiin tai pellavamassavalaisimen valmistuksen kurssille. Ohjaajina työskentelevät Taitokeskuksen omat työntekijät, joista Satu Nyberg on jo vuosia toiminut keskuksen varsinaisena neuvojana.
Kutomoon voi tulla joko itsenäisesti kutomaan kangaspuilla tai osallistua kurssille kutomaan ryhmässä.

Aulassa sijaitsevien kangaspuiden vieressä on juttelemassa avajaisiin käymään tullut Taina Härmä. Hän on aiemmin käynyt Taitokeskuksessa muutaman kerran, mutta ei vielä ole osallistunut keskuksen kursseille.
–Tämä uusi tila on oikein kiva, kun on ompelimoa, myymälää, kursseja ja hyvät tilat. Olen käynyt täällä myyjäisissä ja katsomassa kun kaveri on kutonut. Pidän kaikesta, mitä ihmiset tekevät käsillään, siitä saa ideoita ja inspiraatiota – luovuus kiinnostaa. Itse ostan paljon sukkalankoja kutomiseen, tykkään ommella, kutoa, tehdä kaikkea käsillä. Keittiöhommat sujuu, hillojen tekemiset ja muut. Valmiita tuotteita ei tule juurikaan ostettua. Arvostan juuri käsillä tekemistä, Härmä kertoo.

Avajaisvieraana oli myös Turun taitokeskuksen Taito Shopissa työskennellyt Elina Koistinen. Tekstiili- ja vaatetusartesaaniksi pari vuotta sitten valmistuneena hänellä on kehitteillä myös oma vapaan kudonnan tekniikkaan pohjautuva mallisto, joista hän oli tuonut joitakin esimerkkejä näytille avajaistilaisuuteen.

Täysin uutena Salon Taitokeskuksesta löytyy Taitokeskuksen yhteistyökumppanina ompelimo Oliina, joka valmistaa vaatteita ja muita tuotteita tilaustöinä ja erityisesti kierrätysmateriaaleista. Oliinan oman brändin lisäksi myynnissä on myös Hoppu Designin tuotteita. Kahdeksan vuotta yrittäjänä työskennelleellä ompelija ja suunnittelija Jenny Sainiolla on nyt uudet tilat, mutta paljon vanhoja tuttuja asiakkaita, jotka hän toivottaa uusien asiakkaiden ohella tervetulleiksi Sinisessä talossa sijaitseviin tiloihin.
–Hyvin pitkälle tehdään sitä mitä asiakas toivoo. Suunnittelijana itselleni on tärkeää, että materiaalit on jossain määrin ekologisia. Tässä toiminnassa on hyvin vahva eettinen pohja, ettei kuormiteta maapalloa jatkuvasti uusilla tuotteilla. Tuotteet tehdäänkin ”on demand”, eli en tee tuotteita varastoon. Laidasta laitaan on nytkin tilauksia, takkia, paitaa, housua, jakkua – sekä asiakkaiden omista kankaista että näistä ompelimon retrokankaista, Sainio kertoo.

Camilla Tuomarmäki ja Pirjo Vahtera ovat Oliinan tuttuja asiakkaita ja kertovat molemmat olevansa käsityöihmisiä. Neulominen, virkkaus ja ompelu sujuu, vaatteita ja muitakin käsitöitä tehdään sekä itselle että muille.
-Nyt ollaan menossa Salon kansalaisopiston kurssille, jossa kudotaan pirtapuilla huiveja. Mutta kolme vielä tarvittaisiin kurssille mukaan, että se toteutuisi, Tuomarmäki kertoo.

Taitokeskuksen ja Sinisen talon avajaisissa sai tuntumaa ja tunnelmia niin menneisyydestä, nykyhetkestä kuin tulevaisuuden visioistakin.
Avajaispuheenvuoroissa Turusta kutsuttu Taito Varsinais-Suomen hallituksen jäsen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtajana työskentelevä Johanna Lehto-Vahtera kertoi yhteistyön mahdollisuuksista ja muisteli oman uransa alkujuuria, jotka juontuvat juurikin Sinisen talon kutomoon ja vuoteen 1978, jolloin rakennuksessa sijaitsi Salon kotiteollisuuskoulu.
Samaan tapaan myös tekstiili-alan opettajana Salon ammattiopistossa työskentelevällä Kaisa Kopistolta löytyy lämpimiä muistoja Sinisestä talosta, jossa sijaitsi hänen ensimmäinen työpaikkansa.

Taitokeskuksessa aloitti Ompelimo Oliina, jonka yrittäjä Jenny Sainio sai ompelimoonsa vieraaksi tutun asiakkaansa Camilla Tuomarmäen, joka harrastaa niin neulomista, virkkausta kuin ompeluakin.

Sinisen talon omistajaa, Uskelan maamiesseuraa edustava Jaakko Halkilahti toi puolestaan puheessaan esiin sekä Sinisen talon historiaa ja vaiheita että Taitokeskuksen tulevaisuuden näkymiä, joissa uusille suunnitelmillekin on edelleen tilaa.
Tiina Aallon vireä toiminnanjohtajuus antanee hyvää pontta uudistuksille. Spontaanina ehdotuksena hän heitti ilmoille ajatuksen puutarhakahvilasta ja terassista, jossa voisi viihtyä kurssien ja toiminnan lomassa.
–Mielestäni tämä on yksi kaupungin hienoimpia tontteja, aivan keskustassa. Ja pihapiirin istutukset, kukkaset ja puutarharyhmät ovat sellaisia, että joskus päätalossa toivottavasti toimii jonkinlainen kahvila-ravintolasysteemi, joka olisi auki varsinkin kesäaikaan. Haluaisin tulla tänne terassille istumaan ja kuuntelemaan hyvää livemusaa. Sellainen sopivan strömssöö, ei liian hieno, ei mikään museo, vaan sellainen kutsuva, toiminnanjohtaja Tiina Aalto visioi talon tulevaisuutta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: