Maritta Määttänen
Perniön Koskella sijaitsevan Vihiniemen kylätalon ikkunoista loistaa kutsuvaa valoa marraskuiseen iltapäivän hämäryyteen. Verannalla olevat kuusenhavut antavat jo vinkkiä talossa meneillään olevista puuhista. Kylätalon ruokasalissa tuoksuvat paitsi kuusenhavut, myös kahvi ja tuoreet leivonnaiset.
Kosken as. kyläyhdistyksen järjestämä lauantaikerho on päässyt jo hyvään vauhtiin. Lauantaikerhoon osallistuvat pääsevät tällä kertaa valmistamaan jouluisia havukransseja, joiden kokoamiseen Mirja Lindström antaa hyviä neuvoja ja vinkkejä.
– Olen syntynyt täällä ja mutkien kautta muutin jälleen takaisin vuonna -87. Asun tämän kylätalon ohi kulkevan Saarenjärventien varressa, Lindström kertoo.
Lindström on mukana kyläyhdistyksen toiminnassa aktiivisesti ja hyvät kädentaidot omaavana vetää tätä kerhokertaa.
– Leipominen ja käsillätekeminen ovat minun juttu. Sanon niin kuin isäni aina sanoi: Mä teen mitä haluun, toiset tekee mitä osaa, Lindström sanailee.
Lauantaikerholaisia naurattaa ja he jatkavat silminnähden tyytyväisinä havukranssien suunnittelua ja tekemistä. Kranssien valmistamiseen tuotujen kuusenoksien lisäksi kerholaisille on tarjolla myös hopeakuusen- ja tuijanoksia. Koristeeksi jokainen voi lisätä helminauhoja, rusetteja, joulupalloja tai tuikkivia minijouluvaloja oman maun mukaan. Lapsille on varattu omia jouluisia askartelutarvikkeita. Lindstömin vieressä omaa kranssiaan valmistaa Tuovi Viitanen, joka on asunut paikkakunnalla vuodesta -57 lähtien.
– Koski on ihana, luonnonkaunis paikka. Täällä naapuriapu todellakin toimii, täällä on turvallista asua, Viitanen kehuu.
Lauantaikerholaisille kahvia keittävä Sanna Leposaari kertoo, että aktiivisessa kylähdistyksessä toimii myös naapuriaputiimi, jota hän vetää, sekä useita muita tiimejä.
– Meillä on muun muassa juhla- ja tapahtumatiimi, sekä remontti-, luonto-, ja käsityötiimit. Kyläyhdistys yhdistää kyläläisiä, sillä aikuisten mukana tulevat lapset kokoontuvat samalla yhteen. Lapsille on myös omia tapahtumia, Leposaari sanoo.
Leposaari toimii yhdistyksen rahastonhoitajana ja hän on ollut sen toiminnassa mukana kuusi vuotta. Hän toteaa kyläyhdistyksen toiminnan vaativan pitkäjänteisyyttä, joka palkitaan joka kerta, kun kyläläisiä saapuu yhteisiin tapahtumiin.
– Lauantaikerho on aloittanut toimintansa syyskuun alussa. Viime kerralla valmistimme erilaisia kortteja ja sitä ennen oli ukulelen soittoa. Tulossa on pikkujoululaulelot ja joulumyyjäiset. Jaamme myös neljä kertaa vuodessa 200 postilaatikkoon Kosken kaiku -kylälehteä, Leposaari kertoo.
Katihanna Heikkinen on muuttanut perheensä kanssa Koskelle viime vuonna. Sitä ennen kylä tuli tutuksi kesäasukkaan näkökulmasta.
– Etsimme kesämökkiä ja kahdeksan vuotta sitten paikka, joka tuntui kotoisalta, löytyi täältä. Koskella on tilaa ja rauhaa, tämä on meille asuinpaikkana pitkäaikainen unelma, Heikkinen sanoo.
Kyläyhdistys toimii Heikkisen mielestä pienessä kylässä asuvien ihmisten tärkeänä, yhdistävänä tekijänä.
– Tämä ihana yhteisöllisyys on tullut minulle tutuksi. Lauantaikerho lisää harrastusmahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä, se on tarkoitettu kaikenikäisille. Yhdessä tekeminen on tärkeää, siinä tutustuu toisiin kyläläisiin. Omia taitojaan voi jakaa toisille ja samalla perimätietoa ja historiaa jaetaan eteenpäin, Heikkinen toteaa.
Kylätalo toimii kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana. Vanha työväentalo siirtyi kyläyhdistyksen omistukseen vuonna 2014.
– Haluamme säilyttää tämän talon hyvässä kunnossa. Täällä tehdään parhaillaan remonttia. Kamariin on valmistumassa kokoustilat ja keittiöön on asennettu uudet keittiökaapit. Uudenvuodenaattona on kylätalon pihamaalla koko perheen rakettiampujaiset, jotka aloitetaan jo hyvissä ajoin illalla perheen pienimpien vuoksi. Tapahtuma on saavuttanut suuren suosion, sinne saapuu väkeä runsaasti muualtakin, kuin Koskelta, Heikkinen kertoo.