Eteläisen Salon matkailukeidas Mathildedal vastaanottaa tänäkin kesänä tuhansia retkeilijöitä matkailijoita eri puolilta Suomea ja Eurooppaa.
Kylässä on draivi päällä ja uusia palveluja suunnitellaan koko ajan. Tavoitteena on säilyttää kylän ainutlaatuisuus ja samalla mahdollistaa monen tasoinen majoittuminen.
Seuraava iso kehityskohde Mathildedalissa on keskelle historiallista ruukkikylää suunniteltu Matildan Tammipuisto, joka pitää sisällään kylpylähotellin ja koteja ympärivuotiseen asumiseen.
Matildan Tammipuistoa suunnitteleva yrittäjäkolmikko kertoo, että kylpylähotelli Home of Matilda (HOM) tarjoaa huoneiden ja wellnesspan lisäksi hyvin varusteltuja tiloja ja palveluita kokouksiin ja yritystapahtumiin.
-HOMissa ja sen ympäristössä riittää tekemistä ja koettavaa useiden päivien ajaksi. Siksi siitä tulee täydellinen workation kohde, yrittäjät uskovat.
Tammipuiston Torpat ovat suunnitelmissa Tammipuiston ja kansallispuiston ympäröiviä erillistaloja. Tammipuiston Aitat rakennetaan Tammipuiston ja Tullintien reunustamaan luhtitaloon. Pihan kulmaan sijoittuva yhteistila toimii oman asunnon jatkeena ja alustana yhteisölliselle toiminnalle.
-Aitat tarjoavat huoletonta asumista aivan idyllisen maalaiskylän keskellä. Koko Tammipuiston aluetta rajaa kylänraitti ja kansallispuisto. Merenranta että järvi ovat kävelyetäisyydellä, samoin kuin eläväisen ruukkikylän lukuisat palvelut.
Tammipuistoa visioivista yrittäjistä Pasi Pyysiäinen asuu puolet vuodesta Mathildedalissa. Hän oli mukana perustamassa Matildan Keskuspuistoa; jonka kupeeseen uusi hotellikokonaisuus rakentuu.
Pyysiäinen kuvailee Home of Matildaa moderniksi hotellitasoiseksi majataloksi.
-Rakennus sijoittuu tuonne alas, jossa on nyt metsää. Vieraat majoitetaan mukavissa vieraskammareissa; kylpylähotelliin tukee myös laadukas ravintola ja rauhallinen spaosasto eli eräänlainen wellnes center, Pyysiäinen kertoo.
Suunnitelmia on kevään aikana esitelty niin sijoittajille kuin mahdollisille hotellioperaattoreille.
Salon kaupunginhallitus hyväksyi alueen asemakaavaehdotuksen kesäkuun alussa. Se antaa mahdollisuuden viedä hanketta eteenpäin. Kaikki rakennukset ovat vielä suunnitteluvaiheessa ja niihin voi tulla vielä pieniä muutoksia.
-Kevään aikana kontakteja on ollut eri tahoille, nyt pystymme pistämään asiaan vauhtia. Olen todella tyytyväinen kaavan etenemiseen.
Espoossa asuva Pyysiäinen on seurannut läheltä muun muassa Westendin rannan suunnitelmia, joita on tehty parinkymmenen vuoden ajan.
-Se muuttaa koko ajan muotoa. Asemakaavaa ei ole siellä vieläkään vahvistettu.
Pyysiäinen osti nelisen vuotta sitten yhtiökumppaneidensa Tomi Nurmelan ja Kimmo Lainen kanssa alueen, johon kylpylähotellia suunnitellaan.
-Haluttiin laittaa aluetta kuntoon. Tässä aiemmin rakennetussa Keskuspuistossa on mukana useampia omistajia, mutta mietimme kolmistaan tätä tulevaa kokonaisuutta.
Kolmikosta Nurmelalla on kokemusta kiinteistökehittämisen johtotehtävistä ja Laineella isojen rakennushankkeiden sopimusjuridiikasta. Pyysiäisen tausta on liikkeenjohdon konsultoinnissa.
Salon kaupungin kanssa allekirjoitetaan kesäkuun aikana maankäyttösopimus, jossa osa tontista siirtyy kaupungin omistukseen.
Kyläläisiä informoitu, markkinointi alkamassa
Kylpylähotelli Home of Span lisäksi Mathidedalin tulevaisuuden kannalta yhtä tärkeä kohde ovat alueelle suunnitellut uudet asunnot. Helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Muuan piirtää parhaillaan tarkempia kuvauksia Tammipuisto.fi -sivustolla nähtävissä olevista suunnitelmista niin luhtitalon kuin erillistalojen osalta.
-Muuan yhteyshenkilömme toimitusjohtaja Aleksi Rastas asuu Halikossa. Hänelle Mathildedal on tuttu ja hän on vastuussa koko projektista. Markkinointimateriaalit valmistuvat lähiviikkoina. Tavoitteena on aloittaa työt mahdollisimman pian.
Pyysiäinen kertoo, että kyläläisiä ja alueen yrittäjiä on informoitu hankkeesta alusta asti mahdollisimman hyvin. Silti liikkeellä on ollut matkan varrella erilaisia huhuja ja pelko esimerkiksi kylänraittia suojaavan puuston kohtalosta.
-Tämä on Suomen pisin tammikuja tulevaisuudessakin. Maisema toki hieman muuttuu, mutta metsää jää edelleen tuohon taustalle. Sieltä alkaa kansallispuisto, Pyysiäinen naurahtaa,
Myös parkkipaikkoa on suunniteltu niin hotellin kuin omakotitalojen yhteyteen. Luhtitalon parkkipaikalle on suunnitteilla tilaa myös vieraiden autoille.
Kehitys jatkuu
Pyysiäinen kertoo olleena Mathildedalin kesäasukas vuodesta 2006.
-Rakensimme rannan tuntumaan vapaa-ajanasunnon, nykyään asumme noin puolet vuodesta 1852 rakennetussa Plattapoffissa, alueen pyöräilymahdollisuuksista nauttiva yrittäjä kertoo.
Alueen palvelut ovat parantuneet vajaassa 20 vuodessa todella paljon. Pyysiäisen mukaan Mathildedal on tulevaisuudessa entistä kiinnostavampi kohde matkailijoille mutta myös vakituisille asukkaille.
Pyysinen on ollut perustamassa Matildan Meriseuraa ja markkinoimassa Koillisväylää veneilijöille. Työtä riittää. Sataman rakentaminen nykymuotoonsa oli muutama vuosi sitten alueella vaikuttaneen suomalais-sveitsiläisen pariskunnan suuri palvelus koko kylälle ja sen matkailulle.
-Veneilijöiden määrä kasvaa koko ajan ja sataman tunnettuus paranee. Täällä on hyvät palvelut myös mereltä tuleville.
Samana päivänä Pyysiäisen haastattelua tehtäessä Mathildedalin satamaan rantautui veneajelulta joukko kotimaisia toimittajia ja somevaikuttajia, joita kierrätettiin tutustumassa kylän palveluihin ja aktiviteetteihin koko päivän ajan.
Ryhmä haettiin bussilla Helsingistä, veneajelun jälkeen aamupala oli katettu Mathildan Marinan terassille. Muotinäytöksen taustalla kimmelsi kirkas meri, josta auringonsäteet heijastuivat mukavasti päivänsä aloittavien vieraiden kameroiden linsseihin.
Mathildedalissa toimivat yritykset tekevät yhdessä matkailumarkkinointia myös messuilla; Salon kaupunki auttaa ja koordinoi koko kaupungin alueella toimivia matkailualan yrityksiä.
Salon tämänvuotinen matkailuesite ”Avaimet omaan seikkailuun” tarjoaa osuvasti niin kotimaisten kuin kansainvälisten matkailijoiden tarpeeseen omaleimaisia elämyksiä myös Mathildedalissa.
-Salon kaupunki on tuottanut matkailuesitteen ja yritykset ovat voineet ostaa siitä mainostilaa. Esitettä jaetaan muun muassa messuilla ja kaupungin infopisteissä ja se postitetaan kaikille ei-salolaisille kesäasukkaille. Uutuutena esitteeseen koottiin täksi vuodeksi seudulla olevat tilapuodit, joita on yhteensä 40 eri puolilla Saloa.
Pasi Pyysiäinen tietää Mathildedalin olevan kiinnostava kohde ja hyvä vaihtoehto myös yrityksille, jotka järjestävät henkilöstölleen tai asiakkailleen koulutuksia ja muita tilaisuuksia.
-Kaikki täällä käyneet asiakkaani ovat peukuttaneet kokemusta.
Kokoustamisen ohessa luonto ja meri tarjoavat parastaan. Ohjelmaksi riittävät kävelylenkit kylällä, retkeily kansallispuistossa tai golf. Pyysiäinen mainitsee ravintolat, Petris Chocolaten, Mathildedalin kyläpanimon ja kyläläisten yrittäjätarinat.
-Täällä on paljon mielenkiitoista tarjontaa niille, jotka ovat kokeneet Vierumäet ja muut kohteet. Yökerhoja ei nykyään kaipaa enää kukaan, Pyysiäinen pohtii yritystapahtumien muuttumista.
Hänen mukaansa sijainti Turku-Tampere-Helsinki -kolmiossa tarkoittaa isoa potentiaalia. Alue on hyvien yhteyksien päässä.
Pyysiäinen on Mathildedalissa kotonaan. Keskuspuiston päädyssä kädet osoittavat vuoroin vasemmalle ja oikealle. Hotelli tulee tuonne, asuntoja tuohon.
-Liityntä hotellille tulee todennäköisesti tästä, Pyysiäinen osoittaa Keskuspuiston pientä liittymää Tammikujan keskellä.
Luhtitaloon on suunnitteilla reilut 20 asuntoa; niiden kokoon voi vielä vaikuttaa; kiinnostus ratkaisee, paljon tuleeko siihen yksiöitä, kaksioita vai isompia asuntoja.
Erillistalot rakennetaan sellaiseen muotoon, ettei kenenkään tarvitse katsoa naapurin ikkunasta sisälle.
-Ensi vuonna ollaan rakentamisessa jo pitkällä, jos kaikki onnistuu.
Pekka Mäenpää
Havainnekuvat: Arkkitehtitoimisto Muuan