Inkereen urheilukentän vieressä sijaitsevan huoltorakennuksen ovesta astelee sisään äitejä, joilla on mukanaan vauva sekä hoitolaukun lisäksi rullalle kääritty jumppamatto.
Tanssitan vauvaa -ryhmän ohjaaja Sanna Junttila tervehtii tulijoita yhdessä tyttärensä Eevin (5kk) kanssa. Junttilan ohjaama kurssi kokoontuu perjantaisin aamupäivällä. Alkamassa oleva tanssikerta on kuudes ja kokoontumiskertoja kertyy yhteensä kymmenen.
-Tanssitan vauvaa -kurssi on Mannerheimin lastensuojeluliiton eli MLL:n kehittämä konsepti ja olen käynyt tätä varten ohjaajakoulutuksen. Olen harrastanut tanssia ja koulutustaustaltani olen varhaiskasvatuksen opettaja. Minua kiinnostaa aikuisten ja lasten liikuttaminen. Olen ohjannut tällaisia ryhmiä ennenkin, sillä minulla on myös kaksi, nyt jo isompaa lasta. Edellisen kerran toimin ryhmänohjaajana vuonna 2014. Tämä huoltorakennuksen sali on sopivan kokoinen tila tähän toimintaan. Mukana on kymmenen äitiä vauvoineen, ryhmä tuli täyteen nopeasti, Junttila kertoo.
Tanssitan vauvaa -kurssi on tarkoitettu 3-12 kuukauden ikäisille vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Ennen varsinaisen tanssimisen aloitusta äidit istahtavat jumppamatoilleen vauvojen kanssa. Jokaiselle vauvalle lauletaan aluksi pieni nimilaulu. Junttila laittaa ensimmäiseksi musiikiksi soimaan valssin, jonka tahdissa äidit lähtevät ohjatusti liikkumaan pitäen vauvoja sylissään.
-Sylissä pitäminen kyllä tuntuu, sillä vauvalle tulee lisää painoa joka viikko. Äidit saavat hyvää liikuntaa ja vauvat viihtyvät. Ohjelma koostuu helpoista tanssillisista osioista sekä kevyistä lihasvoimaa parantavista sarjoista. Tanssimme ensin valssin tahdissa ja sen jälkeen seuraa muun muassa lastenlauluja ja klassista musiikkia. Liikumme piirissä ja vastakkain riveissä, vauvat nauttivat siitä kovasti ja kaikilla on hauskaa. Ohjaan äideille lisäksi lihaskuntoharjoitusta. Lopetamme jokaisen tanssikerran rauhalliseen musiikkiin ja liikkeeseen. Usein vauvat rauhoittuvat siihen, Junttila hymyilee.
Tanssitan vauvaa -ryhmäläisistä, niin äideistä kuin vauvoistakin, on huomattavissa liikunnan ja musiikin tuomaa iloa. Jokainen kokoontumiskerta päättyy yhteiseen kahvihetkeen pienen syötävän kanssa.
-Äideille on tärkeää nähdä toisia äitejä ja vauvoja. Kynnys tulla mukaan on matala. Täällä on mahdollisuus jakaa vinkkejä, saada vertaistukea ja solmia myös ystävyyssuhteita. Jos joku tuntee itsensä väsyneeksi tai vauva itkee, se ei haittaa, sillä me äidit ymmärrämme kyllä toisiamme, Junttila sanoo.
Suvi Kattelus oli saapunut tanssitunnille vuoden ikäisen Jeminan kanssa. Hän totesi olevansa tyytyväinen kurssin antiin monestakin eri syystä.
-Täällä pääsee tapaamaan muita äitejä ja tietenkin tästä on ollut minulle liikunnallista hyötyä ja iloa. Lihashuolto-osuuden aikana olen antanut Jeminan kontata vapaasti ja mennä leikkimään leluilla, Kattelus kertoo.
Noin viisi vuotta Perttelissä asunut Kattelus myöntää aamupäivään sijoittuvan tanssikurssin vaativan pientä järjestelyä. Hymyistä päätellen järjestely on ollut kuitenkin kannattavaa.
-Olen pyrkinyt aikaistamaan Jeminan aamupäiväunia. Jeminalla on mahdollista tavata täällä muita vauvoja, se on tärkeää. Saamme jakaa lopuksi kokemuksia äitien kesken kahvin parissa, Kattelus sanoo.
Elävä joulukalenteri avautuu
Sanna Junttila kertoo MLL:n Perttelin yhdistyksen olevan aktiivinen toimija, jolla on paljon erilaista tarjottavaa lapsille ja heidän vanhemmilleen.
-Pienten lasten peuhua on Inkereen koulun liikuntasalissa, se on suunnattu 0-6 vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Peuhussa lapset liikkuvat omatoimisesti oman vanhemman valvonnassa. Kaivolassa on lapsille sählyä ja perhesählyä järjestetään Inkereellä. Hähkänän koululla on mahdollisuus osallistua satubalettiin. Kaivolassa on puolestaan nuorille suunnattua nuokkari-toimintaa, joka on järjestetty popup -tyyliin, Junttila kertoo.
Elävä joulukalenteri avautuu joulukuussa ympäri Pertteliä yhteistyössä Kuusjoen MLL:n kanssa.
-Kalenterissa on jokaisena joulukuun päivänä tietty osoite tai paikka, johon saapumalla pääsee mukaan osallistumaan kalenteriluukun avaamiseen. Kalenteriluukussa voi olla yhteisöllistä yhdessä tekemistä, erilaisia jouluideoita, askartelua, kuuntelua, maistelua tai muuta mukavaa. Luukuista aukeavat tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Kannattaa seurata Perttelin MLL:n nettisivuja tai Facebookia kalenteriin liittyen, Junttila vinkkaa.
Maritta Määttänen