
Teijolla aloittanut luontokoulu ottaa tämän kevään aikana virallisesti ensiaskeleitaan.
Teijon luontokoulu on hyväksytty Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton jäseneksi ja sertifioitu virallisesti LYKE-verkoston toimintakeskukseksi.
Luontokoulussa muutaman viikon työskennelleet ympäristökasvattajat Karoliina Nordin ja Sanna Koistinen rakentavat luontokoulun toimintaa yhteistyössä Teijon Alueen Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Marja-Sisko Rannan ja yhdistyksen luontokoulun ohjelmavastaavan Maisa Kaitilan kanssa.
– Vastaikään virallisesti aloittanut Teijon luontokoulu ja Teijon alakoulu ovat kaksi eri asiaa, vaikka toimimme osin samoissa tiloissa ja yhteistyössä, Kaitila selvittää.
Teijon alakoulu on toiminut luontopainotteisesti jo useamman vuoden ja ollut Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton koejäsen syksystä 2018.
– Nyt kyläyhdistys on aloittanut varsinaisen luontokoulutoiminnan. Tavoitteenamme on, että Teijon luontokoulu voisi toimia tulevaisuudessa osaamiskeskuksena kestävän kehityksen asioissa. Samalla voimme rakentaa kaikkien Salon opettajien ja oppilaiden käyttöön malleja, jotka on testattu vuosien saatossa toimiviksi Teijon koulun toiminnassa.

Teijon luontokoulun toimintasuunnitelma nojaa vahvasti Teijon alakoulun ja kyläyhdistyksen pitkän perinteen omaavaan yhteistyöhön.
– Kyläyhdistys ei ole osallisena opetussuunnitelman käytännön toteutuksessa Teijon koulussa, vaan tukee koulua ja sen henkilökuntaa tästä eteenpäin luontokoulun avulla.
Teijon koulun vanhempaintoimikunta on ollut osa kyläyhdistyksen organisaatiota jo vuodesta 2007. Aktiivinen kyläyhdistys on tukenut voimakkaasti Teijon koulun säilyttämistä ruukkikylien sydämessä.
Vahvaa yhteistyötä on tarvittu muun muassa koulun lakkautusuhkien tiimellyksessä.
Luontokoulun ylläpitäjänä aloittanut Teijon Alueen Kyläyhdistys muodostuu Kirjakkalan, Mathildedalin, Mutaisten ja Teijon kylistä, joiden kaikinpuolinen kehittäminen ja asukkaiden asumisviihtyvyyden lisääminen on yhdistyksen päätehtävä.
– Kyläyhdistys on ollut kehittämässä luontopainotteisen opetuksen toimintamalleja yhdessä Teijon koulun kanssa nyt reilut viisi vuotta. Nyt siis varsinainen luontokoulutoiminta on aloitettu erikseen kyläyhdistyksen toimesta.
Teijon Alueen Kyläyhdistys on saanut aktiivisella toiminnallaan maakunnallista ja valtakunnallista huomiota jo ennen Mathildedalin nousua nykyisenkaltaiseksi matkailukohteeksi. Lahjoituksena saadun Kylätalo Punaportin ja Teijon kyläsaunan ylläpitäminen ovat koulun ja päiväkodin tukemisen ohella yhdistyksen tärkeitä tehtäviä.
– Järjestämme vuosittain Teijon juhannusjuhlat ja Teijon Wanhanajan Markkinat ja ylläpidämme Teijon kirkon tiekirkkotoimintaa yhteistyössä Salon seurakunnan kanssa.
Teijon koulun ja Kalliorinteen päiväkodin lapsille kerätään varoja myös julkaisemalla Teijo+ -matkailulehteä kesän kynnyksellä.
Teijon ruukkikylien alue on potentiaalisia Salon kasvualueita. Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös matkailijoiden määrä on kasvanut huimasti, mihin on vaikuttanut merkittävästi Teijon kansallispuiston perustaminen 2015.
– Kylillä on vahva usko ja kokemus siihen, että kestävää elämäntapaan kasvamista tukevat varhaiskasvatus ja alakoulu ovat äärimmäisen tärkeitä uusien asukkaiden hankkimisessa. Tästä lapsiperheiden edusta ja koko alueen kehittämisen tavoitteesta lähtee myös Kyläyhdistyksen aina vain kasvava intressi vaikuttaa koulun säilymiseen ja kasvuun, Kaitila sanoo.
Teijon luontokoulussa opitaan enemmän ulkona vähemmän ulkoa
Teijon luontokoulun perusta ja pohja ovat pitkään jatkuneessa kyläyhdistyksen ja Teijon koulun yhteistyössä.
Yksi askel yhteistyön syventämisessä oli se, kun Kyläyhdistys otti hoitaakseen koululaisten iltapäivätoiminnan Teijolla muutama vuosi sitten. Koulun tiloissa pyörivän iltapäivätoiminnan punaisena lankana on ollut alusta alkaen Koko kylä kasvattaa -ajatus sekä luonto- ja liikuntapainotteisuus.
Luontokoulutoiminnasta vastaava Maisa Kaitila kertoo, että luontokoulu tukee kestävän kehityksen kasvatuksen tavoitteiden toteuttamista.
-Lähiympäristön tuntemisen ja luonnossa oppimisen kautta oppilaiden side luontoon, lähiympäristöön ja omaan kotiseutuun syvenevät. Luontopainotteisuuden kautta kasvatetaan lasten ekososiaalista sivistystä.
Sirkustaiteilija, ympäristökasvattajaksi tässä kuussa valmistuva Karoliina Nordin ja luokanopettaja, ympäristökasvattajaksi opiskeleva Sanna Koistinen kehittävät Teijon luontokoulusta luonnontieteitä ja taidetta yhdistävän kokonaisuuden.
Muun muassa pääkaupunkiseudulla työskentelevä teijolainen Nordin on aidosti innoissaan työskentelystä kotikylän luontokoulussa. Kumpikin ympäristökasvattaja on mukana kuuden tunnin työpanoksella viikossa.
-Olen opettanut taidealalla lapsia yli 20 vuotta yhdistämällä teatteria, sirkusta, musiikkia ja tanssia. Sanna on koulutukseltaan luokanopettaja. Hän on toiminut kyläkoulussa ja järjestänyt paljon ulko-opetusta. Meitä yhdistää opetusalan lisäksi rakkaus lapsiin, luontoon ja liikkumiseen.
Nordin on opiskellut ilma-akrobaatiksi Lontoossa, teatteripedagogiikkaa teatterikorkeakoulussa ja työskennellyt sairaalaklovnina 10 vuoden ajan.
-Lokakuusta alkaen olen työskennellyt Klovni OHO:n roolissa kulkien ympäri maakuntaa Taiken myöntämällä apurahalla. Sen lisäksi toimin sirkuksen tuntiopettajana Helsingissä Tanssiteatteri Hurjaruuthilla sekä Salossa kansalaisopistossa.
Sanna Koistinen kiittelee kyläyhdistyksen lehdessä mahdollisuudesta päästä mukaan Teijon luontokoulun toiminnan kehittämiseen.
-Luontokoulussa haluamme, että tulevaisuudessa meille kasvaa ihmisiä, jotka ymmärtävät mikä merkitys ötökällä on. Ympäristömme on kokonaisuus ja me ihmisinä olemme osa sitä. Saamme luonnosta paljon ja meidän tehtävämme on myös pitää siitä huolta. Monimuotoinen Teijon kansallispuisto tarjoaa tämän työn toteuttamiseen hyvät olosuhteet.
Koistinen kertoo pitävänsä ötököiden lisäksi paljon myös ihmisistä.
-Jos siis tapaamme metsässä tai missä tahansa muualla, olisin hyvin iloinen juttuseurasta.
Kyläyhdistyksen luontokoulutiimin vetäjä Maisa Kaitila kertoo muuttaneensa perheineen Teijolle 2019 ja päässeensä pian mukaan kyläyhdistyksen toimintaan.
-Muutimme Käpylästä tänne keskelle maaseutua. Kansallispuisto aukeaa takapihalta ja Salon torille on 15 kilometriä, perheen yksivuotiaan kanssa kotona viihtyvä kyläaktiivi kertoo.
Äitinä ja erityisopettajana Kaitila kiinnostui oman kylän koulun tulevaisuudesta. Perheen nelivuotias viihtyy Kallionrinteen päiväkodissa, jossa liikutaan säännöllisesti alueen luonnossa.
-Luontokoulussa suunnitellaan palveluja, joita pilotoidaan ensin Teijon koulun oppilaille ja sen jälkeen muille salolaiskouluille. Teijon koulu voisi olla päivän lähtö tai päätepisteenä, muutoin luokkahuoneena olisi kansallispuisto ja siellä käytössä alueen tulisijat ja huussit.
Kaitila näkee ulkona oppimisen mahdollisuutena myös erityislapsille.
-Kansallispuistossa on jo nyt yksi esteetön reitti, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua myös niille, joilla on rajoitteita liikkumisessa.

Teijon koulun rehtori Mikko Linna kiittelee aktiivista kyläyhdistystä luontokoulutoiminnan kehittämisestä.
-Tämä on hieno juttu. Kyläyhdistys järjestää luontokoulua, josta tulee hyötymään koko Salo.
Linna sanoo, että Teijon koulun ja luontokoulun yhteistyö ja roolitukset sujuvat yhdessä sopien.
-Toki näissä on ollut miettimistä, mutta nyt asiat ovat loksahtaneet kohdalleen. Kyläyhdistys on hieno tuki koululle. Luontokoulun lisäksi muun muassa Teijo+ -lehti menee heidän kauttaan ja tuottaa rahaa koulutyön tekemiseen oppilaille mielenkiintoisemmaksi, Linna sanoo.
Pekka Mäenpää