
Martina Vara
Nuori opettaja Mikko Linna toimi aikanaan lähes intuitiivisesti valitessaan työpaikakseen Teijon koulun.
Gradua vaille valmis opettaja, Helsingissä syntynyt ja opiskellut Mikko Linna oli asettanut asuinpaikan kriteeriksi meren läheisyyden sillä muuttokuormaan kuului myös purjevene. Useammasta vaihtoehdosta Linna valitsi Teijon koulun.
-Myöhemmin selvisi, että minulla onkin täällä paljon sukulaisia. Linnan suvun kaikkien äiti Hilma Linna on haudattu Perniön hautausmaalle.
Mikko Linnan suku on varsinaista opettajasukua.
-Isänisäni oli kansakoulunjohtaja ja opettaja ja isänäitini oli liikunnan opettaja. Isäni on diplomi-insinööri ja jossain vaiheessa ajattelin lähteä samalle polulle, mutta jo lukiossa mieleni kuitenkin vaihtui ja seurasinkin isänisäni jalanjälkiä. Myös äitini toimi opettajana. Hän opiskeli englantilaista filologiaa ja pohjoismaisia kieliä. 80-luvulla hän opetti ruotsia vakuutusyhtiöissä, pankeissa ja veikkauksessa. Siskostanikin tuli opettaja, Linna kertoo.
Mikko Linnan mahdollisuus vakinaistaa koulunjohtajan ja opettajan paikka tuli keväällä 1991.
-Silloin tein graduni valmiiksi aika nopeasti opettajan työn ohella, muutoin minua ei olisi voitu valita, Mikko muistelee.
Kolmekymmentä vuotta on vierähtänyt mutta paljon ei ole muuttunut. Suurin muutos on se, että vielä vuonna 1990, lähes kaikki oppilaat olivat syntyperäisiä teijolaisia muutamaa perhettä lukuun ottamatta.
-Tänä päivänä 80-85 prosenttia oppilaista on muilta paikkakunnilta Teijoon muuttaneita lapsia. Tähän suuntaukseen vaikuttaa osaltaan yhä enemmän yleistyvä vanhempien etätyön mahdollisuus. Koulussa opiskelee tällä hetkellä kolmekymmentäkolme oppilasta, itse 4-6-luokkalaisia opettava rehtori kertoo.
Jotain ihan uutta koulun historiaan kirjoitetaan tänä keväänä hallituksen määräämän etäopetuksen vuoksi.
-Opettajat heitettiin aika lyhyellä varoitusajalla tähän uuteen tilanteeseen. Jollei aikaisemmin ole huvikseen ja enemmän harrastuksena tietokonetta käyttänyt, oli tilanne varmasti haasteellinen monelle.
Opettajat saivat yhden päivän aikaa opettaa oppilaille ne taidot, joita etäopetus heiltä vaatii.
-Kaikki on kuitenkin lähtenyt hienosti käyntiin. Oppilaat ovat ottaneet uuden tilanteen hyvin haltuunsa ja olleet todella tunnollisia ja tehneet parhaansa, rehtori kiittelee.
Etäopiskelun etuna aremmat oppilaat, jotka eivät ehkä uskalla kysyä tunnilla neuvoa, voivat nyt kysellä ilman, että tarvitsee pelätä muiden reaktiota. Aikaisemmin tehtävät suorittaneet oppilaat saavat poistua niin kutsutusta kokouksesta eivätkä näe ketkä jäävät paikalle. Myös tukiopetus onnistuu etänä.
-Opiskelu sujuu suunnitellusti enkä näe, että tämä poikkeustilanne aiheuttaisi mitään komplikaatioita tulevalla syyslukukaudella.