Toistatuhatta viiniköynnöstä ja puoli miljoonaa mehiläistä

Fredrik Koivusalo viljelee kirsikoita ja viinirypäleitä Särkisalossa

Fredrik Koivusalo aloitti viiniköynnösten kasvattamisen kymmenen vuotta sitten.

Särkisalon Verkstrandissa sijaitsevassa puutarhassa Terra Vinealiksessa kasvatetaan muun muassa kirsikoita, viinirypäleitä, luumuja ja mustaherukoita. Fredrik Koivusalon mukaan ammattimainen kirsikkaviljelmä omalla jalostustoiminnallaan on Suomessa harvinaista.
-Muistan omasta lapsuudestani, miten äitini toi aikanaan Skånesta kirsikantaimia Vaasan seudulle, jossa asuimme. Hän yritti saada niitä onnistumaan, mutta eivät ne oikein lähteneet kasvamaan. Halusin lähteä itse kokeilemaan, miten viljely onnistuisi. Kaikki, mitä täällä puutarhalla tehdään, on tutkimusta ja kokeilua, Koivusalo kertoo.

Puutarhalla kasvava viiniköynnösviljelmä käsittää toistatuhatta avomaalle istutettua köynnöstä. Koivusalo aloitti viiniköynnösten kasvattamisen kymmenen vuotta sitten.
-Terra Vinealis on latinaa ja tarkoittaa viinimaata. Ensimmäiset istuttamani viiniköynnökset olivat keski- ja eteläeurooppalaisia lajikkeita. Ne eivät kestäneet avomaalla, mutta kasvihuoneissa ne saattavat menestyä. Tällä hetkellä minulla on idän, eli venäjän ja baltian lajikkeita. Olen saanut valmistettua niistä punaviiniä omaan tarpeeseen.

Koivusalo toteaa haastavan sään verottaneen tämän vuoden satoa, niin viinirypäleiden, kuin muidenkin kasvien osalta.
-Tänä keväänä ja alkukesänä oli puutarhalla kolmen kuukauden jakso, kun vettä ei satanut lainkaan ja sato on jäämässä pieneksi. Samoin kirsikkaa ja luumua ei ole paljoa tullut. Viime vuonna puolestaan sato oli niin runsas, että sitä oli yli oman tarpeen. Valmistamme kirsikoista, mustaherukoista ja luumuista hilloa myyntiin. Puutarhan kasvien ja puiden pölyttämisestä huolehtivat omissa pesissään asuvat puoli miljoonaa mehiläistä, joiden tuottama hunaja on myös yksi Terra Vineliksen tuotteista. Tänä vuonna tuli melko hyvä hunajasato johtuen rehevästä apilaviljelmästämme.

Koivusalo muutti Särkisaloon 15 vuotta sitten.
-Välillä muutama avustaja käy puutarhalla tekemässä hommia. Tilan työhevoset Pasi ja Nelli eivät tarvitse dieseliä toimiakseen. Saan hevosilta myös keskusteluterapiaa, sillä ne ovat hyviä kuuntelemaan.

Koivusalo kertoo olevansa huolissaan ympäristöstä. Hän haluaa ottaa kantaa paitsi luonnon suojelemiseen, myös maaseudun tulevaisuuteen ja ruoantuotantoon. Koivusalo kertoo mielipiteidensä herättäneen keskustelua, välillä melko kiivastakin.
-Yritän olla omalla toiminnallani esimerkillinen. Ruoantuotanto monivuotisilla kasveilla on ympäristöystävällisempää, sillä ne eivät vaadi niin paljoa maan muokkausta ja lannoitteita. Jokavuotinen muokkaus tekee maaperän köyhemmäksi ja ravinteita huuhtoutuu vesistöihin. Onhan Itämeren rehevöitymiseen johtavat ravinteet yli 50 prosenttisesti peräisin maanviljelyksestä. Maaseudun elävöittäminen olisi tärkeää, sillä muuten se köyhtyy. Ongelma on laajamittainen, ei pelkästään meillä täällä Suomessa. Maassamme yli puolet kansasta asuu asutuskeskuksissa.
-Se mihin tässä vaiheessa mielestäni kannattaisi panostaa, maaseudun elävöittämistä ajatellen, on suosia pienimuotoista ja erikoistunutta viljelyä. Esimerkkinä osa-aikainen viljely, johon on liitetty palkkatyö muualla tai etätyö kotona. Viljelyn ei tarvitse olla suurta ja kunnianhimoista, minkä nykyinen markkinatalouden ajattelutapa vaatii. Jo se, että viljelee osan ruoastaan omassa puutarhassaan on askel oikeaan suuntaan. Ainakin se näyttää lapsille mistä ruoka tulee, Koivusalo toteaa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: