
Tapaan salolaisen Toyotan Takavalot -yhtyeen heidän treenikämpällään eräänä sunnuntai-iltana kahdeksalta. Viisihenkiseen yhtyeeseen kuuluu Teemu Lavikkala, Jari Silokangas, Tommi Koivula, Ilkka Isotupa ja vuoden alusta rumpusetin taakse istahtanut Pepe Lindholm. Kymmenen vuoden aikana kokoonpano on muuttunut muutamaan otteeseen. Rumpalia lukuun ottamatta tällä kokoonpanolla on kuitenkin musisoitu noin kolme ja puoli vuotta.
Yhtyeen tarina juontaa juurensa kymmenen vuoden takaisiin juhliin, jossa Teemu ja Jari totesivat, että molemmat tykkäävät soittaa kitaraa.
– Soitimme varmaan neljä tuntia putkeen, kunnes kukaan ei jaksanut enää edes kuunnella, Teemu muistelee.
Jonkin aikaa Teemu ja Jari soittelivat cover-musiikkia duona, mutta melko pian bändi alkoi laajeta ja muun muassa basisti Tommi pyydettiin mukaan. Musiikki vaihtui myös Jarin tekemiin biiseihin. Bändin nimi Toyotan Takavalot syntyi ideariihessä, jonka tarkoituksena oli löytää nimi yhtyeelle.
– Joku ehkä näki ulkona Toyotan ja siitä se nimi syntyi. Se loksahti heti kohdalleen, siinä on jotain suomalaista ja melankolistakin, Jari sanoo.
Kokoonpano on kymmenen vuoden aikana vaihdellut ja jonkin aikaa Jari ja Teemu jatkoivat duona vuonna 2019, kunnes nykyinen kokoonpano alkoi löytyä. Nykyisen kokoonpanon musiikilliset esikuvat ovat kohtalaisen moninaiset. Jarin esikuvat löytyvät suomalaisesta 1980–90-lukujen pop/rock-musiikista. Teemu ja Tommi puolestaan ammentavat raskaammasta musiikista ja Pepen ja Ilkan musiikilliset juuret ovat rockissa ja punkissa.
– Tämä nykyinen kokoonpano on musiikillinen sulatusuuni ja siinä on myös sen suola, bändin jäsenet toteavat.
– Musiikilliset vaikutteet näkyvät myös siten, että jos halutaan tehdä jotain tietyn tyyppistä musiikkia, niin sitten tehdään, Teemu sanoo.
– Bändin musiikkia ei ole lokeroitu mihinkään vaan tehdään tosiaan sellaista kuin halutaan, Pepe jatkaa.
Musiikillinen vaihtelevuus näkyykin bändin uusissa biiseissä. Yhtyeen laulut syntyvät yleensä Jarin kynästä, mutta näistä kolmesta viimeisin on Ilkan käsialaa. Myös Teemu ja Tommi tekevät omia kappaleitaan, ja niistä aina jotakin saattaa päätyä myös Toyotan Takavalojen biiseihin.
– Meillä on aika demokraattinen kokoonpano, Jari tuo yleensä ensimmäisen demon ja sitten sitä aletaan yhdessä työstää, Ilkka kertoo.
– Tekstien suhteen olen tarkempi, jos on sellainen olo, että tarina muuttuu liikaa, niin silloin en halua, että siihen kajotaan, Jari sanoo.
Jarin tekstit saavatkin kiitosta muilta bändin jäseniltä.
– Jari kertoo tarinoita, yleensä en juurikaan kiinnitä huomiota lyriikoihin, mutta näihin kiinnitän, Pepe sanoo.
Myös yhtyeen kuuntelijoille laulujen sanat tuntuvat olevan tärkeitä, jopa niin tärkeitä, että eräästä laulusta on päätynyt lause tatuoituna yhtyeen kuuntelijan iholle.
– Lyriikat voivat syntyä melkein mistä tahansa, parikin kertaa on käynyt niin, että Tommi on sanonut jonkun lauseen, joka on herättänyt ajatuksia, ja sitten olen tehnyt biisin siihen ympärille, Jari sanoo.
Bändin keikoilla on kuulemma joskus toivottu: ”Soittakaa jotain menevämpää, niinkun Dingon Levoton Tuhkimo”. Jari kuitenkin toteaa, että jos cover-biisejä soitetaan, ne on tarkkaan harkittu ja ehkä vähän tuntemattomampaa tuotantoa.
– Parasta tässä bändissä onkin, että soitetaan oikeita, omia biisejä, Ilkka sanoo.
Tietynlainen aitous on ollut yhtyeelle tärkeää myös kappaleita äänitettäessä. Kaikki kappaleet äänitetään oikeilla instrumenteilla, eikä esimerkiksi rumpukoneita käytetä.
Bändin jäsenet ovat myös kiitollisia siitä, että heidän biisejään kuunnellaan. Yhtyeellä tuntuukin olevan vankka fanijoukko.
– On ihmeellistä, että ihmisiä saattaa tulla pitkänkin matkan takaa keikoille kuuntelemaan, Teemu sanoo.
– Vieläkin tuntuu välillä ihan uskomattomalta, että ihmiset oikeasti kuuntelee meidän musiikkia, Jari toteaa ja saa heti muut bändin jäsenet kommentoimaan turhasta vaatimattomuudesta.
Kaikille bändin jäsenille pääasia on soittaminen ja musiikki
– Kyllähän motivaation huomaa jo siitä, että ollaan täällä sunnuntai-iltana soittamassa, Pepe nauraa.
– Ihmiset eivät ehkä käsitä, miten paljon käytetään työtunteja siihen, että saadaan joku biisi omakustanteisesti suoratoistopalvelusta ulos, kyllä se vaatii motivaatiota, Tommi jatkaa.
Yhtyeen tuotanto on saanut jonkin verran myös radiosoittoa, esimerkiksi Massey Ferguson -kappale soi ilmestymisensä jälkeen tänä vuonna Radio Suomessa Jorma Hietamäen Tiskijorma-ohjelmassa.
– Joskus heitettiin vitsillä, että kun alkaa biisit soida radiossa, niin sitten lopetetaan, mutta ei nyt sitten kuitenkaan, Jari nauraa.
Kolmesta uudesta kappaleesta on siis jo julkaistu yksipuolisesta rakkaussuhteesta kertova ”Massey Ferguson”, 4. elokuuta ulos tulee folk-soundeista ammentava ”Vanha ja Katkera” ja kolmas, vielä salaisuutena pidettävä kappale tulee ulos myöhemmin syksyllä. Kaikki kappaleet ovat kuunneltavissa yleisimmistä suoratoistopalveluista. Ja ehkä tulevaisuudessa keikoillakin? Keikkataukoa bändi on pitänyt koko kesän tarkoituksella, mutta lokakuussa olisi tarkoitus tällä kokoonpanolla hypätä lavalle ensimmäistä kertaa, kotikaupungissa Salossa tietenkin.
Virve Repo