Vanhan Turuntien varrella Hajalassa seisoo Trömperin kestikievari, kansallisaarre jossa jokaisen salolaisen kannattaisi käydä.
Trömperi-päivä järjestetään vuosittain heinäkuussa ja taloon tutustumisen voi aloittaa vaikkapa silloin. Ohjelmassa on paljon perinteisiä piirteitä eikä mikään moderni meininki paikkaan sopisikaan.
Jari J. Laiho pohdiskeli avajaispuheessaan, kuinka mones Trömperi-päivä on kyseessä ja tuli siihen tulokseen, että viisikymmentä ei ole vielä täynnä. Ennen Trömperi-päivää Hajalassa järjestettiin Heinärieha. Ohrapuuroa ja rusinasoppaa on ollut perinteisesti tarjolla, ja se tuntui tekevän kauppansa niin yleisölle kuin esiintyjillekin. Aina yhtä ihanaa harmonikkamusiikkia esittänyt Samu-Markus Pyykkökin pääsi soittamisen välillä nauttimaan puuroa.
Iloinen ja eloisa Samu-Markus soitti kaikille tuttuja kappaleita ja toi mukavan tunnelman aurinkoiseen iltapäivään.
Trömperi-päivän järjestelyistä vastaa Rikala-seura, jonka sihteeri Hanna Lehti kertoi olleensa talolla heinätalkoissa jo torstaina. Viereiseltä niityltä piti heinät niittää ja nostaa seipäille, jotta saatiin autoille parkkitilaa. Rikala-seuran puheenjohtaja Miika Rosendahlin kanssa keskusteltiin seuran toiminnasta ja aina ajankohtaisesta säätilasta.
-Rikala-seuralla on sopimus kaupungin kanssa, järjestämme opastukset ja huolehdimme kahvilan toiminnasta. Olemme palkanneet kesänuoria työskentelemään kestikievarissa ja nuoret ovat olleet hyvin aktiivisia työnhakijoita. Säätila kannattaa tarkistaa mieluummin Ilmatieteenlaitokselta kuin Forecasta: Hajala jää ilman sadetta, mikä tällaisena päivänä on tietysti hyvä juttu.
Päivään on järjestetty myös aktiviteetteja, joista tonkkumin heitto on selvästi suositumpaa kuin itsepalvelu-käpylehmäpaja. Tonkkumi eli nännikumi on lypsykoneen osa ja sen heittäminen ei olekaan mitään helppoa hommaa. Jouko Linnamaa tuomaroi heittopaikalla ja kertoo lajista.
-Heittomatka on neljä metriä, tonkkumeja on kahdeksan ja niitä heitetään 40 litran maitotonkkaan. Meillä saa yrittää niin monta kertaa kuin haluaa, mutta lajin SM-kisoissa heitetään 2 x 8 -sarjat. Tänään parhain tulos on ollut neljä.
Hajala valittiin 2020 Varsinais-Suomen vuoden kyläksi ja kyläyhdistys toimii aktiivisesti.
Hanna ja Pasi Lehti ovat omien sanojensa mukaan kokemusasiantuntijoita Hajalan suhteen, ovathan he asuneet kylässä vuosikymmeniä.
-Harras toiveemme on että kaksoisraiteen myötä saataisiin Hajalaan paikallisjunapysäkki. Hajalan rautatieasema lakkautettiin jo vuonna 1960, mutta viimeksi juna on pysähtynyt Hajalassa 1987, kun silloinen kylätoimikunta vuokrasi VR:ltä kokonaisen junavaunun.
Hajalassa ei ole juurikaan kiinteistöjä myynnissä. Tontteja on, mutta ne ovat yksityishenkilöitten mailla, ja se tekee niitten markkinoinnista hankalampaa.
Myllytyryn uimapaikkaa ruopataan ja tänne on rakenteilla myös frisbeegolfrata.
Trömperin 1800-luvun tunnelmallinen kestikievari ja pihapiiri tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa Kuninkaantien varrella sijainneen torpan elämään menneinä vuosisatoina. Rakennuksen vanhin osa on jo 1700-luvulta ja tunnelma talossa on kuin isäntä tai emäntä olisi vain hetkeksi pistäytynyt ulos.
Trömperin kestikievari on ollut alkuaan pappilan torppa. Nimensä Trömperi sai kauppias Fredrik Strömbergin mukaan, joka muutti torppaan 1830-luvulla ja alkoi kestitä siellä matkustavaisia. Rakennus sijaitsee vanhan Kuninkaantien varrella.
Tarinoiden mukaan kreivit ja kuninkaalliset kävivät aikoinaan kestikievarissa metsästys- ja ravustusretkillään. Tiedä häntä, mutta ainakin Halikon kestikievari mainitaan suomalaisen elokuvan merkkiteoksessa Rosvo-Roope. Talon viimeinen asukas neiti Suoma Saarinen (1899 -1971) testamenttasi rakennuksen irtaimistoineen Halikon kunnalle vuonna 1965.
Trömperissa esillä olevat esineet ovat alkuperäistä talon esineistöä ja olleet Suoma Saarisella käytössä arjen askareissa. Taloa on rakennettu ja korjattu useita kertoja vuosikymmenien aikana, uusin osa on entinen sali ja nykyinen kahvikamari, joka korjattiin jo Suoma-neidin elinaikana.
Elina Koskinen