Tuomas Suomisen kotona porisee oma olut

Mäskääminen on leppoisaa puuhaa, vaikka siivoamiselta ei voi välttyä. Tuomas Suomista se ei haittaa, vaan työn lopputulos on se mikä palkitsee. Hyvä olut kelpaa aina.

Jotkut harrastavat urheilua, toiset kulttuuria tai auton korjaamista. Halikon asemalla asuva Tuomas Suominen harrastaa oluen valmistamista. Alkuvuonna aloitettu harrastus on lähtenyt niin sanotusti lapasesta, ainakin jos hänen lähipiiriinsä kuuluvilta kysytään.
-Olen aina pitänyt oluesta ja erilaiset pienpanimotuotteet ovat kiinnostaneet. Osallistuin ystäväni kanssa Piikkiössä Juomatarviketukku Lappo.fi:n järjestämään Kotioluen teon perusteet-kurssille. Heidän kauttaan olemme myös ostaneet paljon yhteisiä tarvikkeita harrastukseemme liittyen, Tuomas kertoo.

Mobiilisovellus kertoo Tuomakselle, koska seuraava vaihe voidaan aloittaa.

Siitä lapasesta lähtemisestä: aluksi oluen valmistaminen tehtiin muoviastioissa. Nyt Suomisen kodin kodinhoitohuoneesta löytyy ystävysten yhteisesti hankkima, Ruotsista tilattu Brewzillan mikropanimolaite, tuttavallisemmin mäskäin. Suomestakin löytyy laitteita, mutta Ruotsista löytyi omaan makuun hinta-laatu-suhteeltaan paras laite. Mäskäin on ollut tähän mennessä harrastustoiminnan arvokkain hankinta. Maksimissaan sillä tehdään valmista olutta 25 litraa.
-Laskin että tähän harrastukseen on nyt mennyt noin 3 000 euroa. Tästä summasta suurin osa on ollut kylläkin aloituskustannuksia: valmistusastiat, pullot ja muut tarvikkeet, Tuomas sanoo.

Aloituskustannuksien jälkeen taloudellinen puoli tasaantuu. Valmistukseen tarvittavat materiaalit, kuten humalat ja maltaat eivät ole kovin kalliita.
-Maltaat eivät maksa maltaita.

Vaikka harrastus on vienyt miehen mennessään, kotona ollaan vielä myötämielisiä oluen valmistusta kohtaan.
-Kunhan muistan siivota jälkeni, eikä tyhjät pullot ole vaimon tiellä, Suominen naurahtaa.

Oluen paneminen on tarkkaa puuhaa. Se vaatii tunnollista laitteiden putsaamista. Toisin sanoen vettä kuluu, jotta laitteet pysyvät puhtaana eri oluterien välissä. Samalla mäskäimellä tehdään kuitenkin eri makuisia ja laatuisia oluita. Tuomas on aloittanut IPA- ja APA-oluilla, mutta hiljattain hän pullotti ensimmäisen erä stoutia. Haastatteluhetkellä talon täyttäneen, lämpimän ruisleivän omaisen tuoksun taustalta löytyy tekeillä oleva oluterä, joka kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta.
-Nyt on tekeillä ns. Milk shake neipa, joka on juotavissa marraskuun lopulla. Se on pintahiivaolut, pehmeä ja nimensä mukaisesti siinä on hieman paksuhko, pirtelömäinen rakenne. Siihen tulee laktoosia ja luomukaurahiutaleita. On tarkkaa, että ohjeita noudatetaan prikulleen, esimerkiksi pika-kaurahiutaleet eivät käy koska ne soveltuvat vain puuroksi, Suominen selventää.

Niin sanottuja pintahiivaoluita on hieman helpompi valmistaa kotiolosuhteissa. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa tehdä myös hieman perinteikkäämpiä lager-oluita, jotka taas ovat pohjahiivaoluita. Omien mieltymysten mukaan oluita voi maistaa vaikka kuinka, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Tuomaksella on työnalla kermalikööri Bailey´s-tyyppinen olut, johon hän ei ole vielä onnistunut kehittämään toimivaa reseptiä.
-Myös erilaisten meksikolaistyyppisten oluiden valmistusta olen pohtinut, mutta sen aika näyttää. Reseptejä on lukematon määrä ja niitä löytyy eri internetsivuilta ja älypuhelinsovelluksien kautta. Nyt työn alla oleva neipa on viimeinen olutsatsi tänä vuonna, jonka jälkeen pidetään hieman taukoa, Suominen kertoo.
Kyllästymisestä ei ole kyse, vaan Suomisen perheeseen syntyy vuodenvaihteessa toinen lapsi kolmevuotiaan Meerin kaveriksi.

Ensimmäisten erien pullot saivat myös etiketin, mutta nyt Tuomas on luopunut niistä. Pulloja pestään ja käytetään myös tulevien oluiden kanssa ja etikettien poistaminen osoittautui liian haasteelliselta. Halikko T Brewingin epävirallisella nimellä liikkuneet oluet maistuvat kuitenkin ilman etikettiäkin, ja oluen laadun tunnistaa erilaisista korkeista.
-Ei minun isääni kiinnosta, onko pullossa etiketti vai ei. Hän pystyy nauttimaan oluensa ilmankin, Tuomas kertoo pilke silmäkulmassa.
Maistajia lähipiiristä löytyy ja palaute on ollut pääosin hyvää. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta valmistuserät ovat onnistuneet, vaikka outoja makuja on saattanut ilmetä joissakin erissä. Silloin ei auta, kuin putsata mäskäin ja aloittaa homma alusta.

Laki ei rajoita kotona oluen panemista, mutta myydä ei saa. Toiminta on tarkoitus pysyäkin kotikutoisena, eikä omaa pienpanimoa ole harkinnassa perustaa. Oluenvalmistus on tällä hetkellä kivaa, kun sitä tekee omaksi iloksi.
-Vaikka tähän liittyy paljon siivoamista ja sitä kautta hieman vaivaa, itse oluen paneminen on kuitenkin kivaa ja helppoa.

Kimmo Lehto

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: