Turun Kesärauha aloitti festivaalikesän vaihtelevassa säässä

Sara Peltonen oli tullut fiilistelemään Kesärauhan lauantaita spontaanisti. Kuva: Päivi Honkanen

Viidettä kertaa järjestetty, tunnelmastaan tunnettu Kesärauha-festivaali Turun linnan puistossa keräsi ennätykselliset 23 000 kävijää. Festivaaleilla saatiin aurinkoa ja sadetta, mutta vaihteleva sää ei festivaalitunnelmaa latistanut. Perjantaina päälavalle vetivät yleisöä muun muassa kotimainen Pariisin Kevät ja brittilistojen kärjessä oleva The Libertines. Lauantaina yleisöä villitsivät kotimaiset Kuumaa, Alma ja Darude, sekä taatusti suurimman kokoonpanon pienemmälle lavalle vyöryttänyt Saimaa. Sunnuntain yleisösuosikit tuntuivat olevan Arppa sekä Kingston Wallin musiikkia soittanut JJylli & Kuoppis – kokoonpano.

Sara Peltonen oli lähtenyt festivaaleille lauantaina spontaanisti

– Olin täällä jo viime vuonna ja tykkäsin tunnelmasta. Vaikka musiikillisesti sunnuntai olisi kiinnostanut enemmän, siihen ei ollut nyt mahdollisuutta, hän kertoo.

– Ihmiset todella panostavat vaatetukseen täällä, sitä on aina kiva seurata ja näkee uusimmat trendit, hän jatkaa.

Vaatetukseen olivat panostaneet ainakin Teppo ja Heli, jotka olivat perjantaina festivaaleissa vapaaehtoisina ”roskapartiossa” nappulaliigan kautta ja nauttivat lauantaina muun muassa Kuumaan keikasta. Tepon Matrix-henkinen asu oli vaimon Helin käsialaa ja se oli tehty 17 vuotta sitten heidän häihinsä. Kesärauhaan asu oli täydentynyt sopivalla hatulla ja kengillä. Molemmat olivat ensimmäistä kertaa Kesärauhassa ja pitivät festivaalin ilmapiiristä.

Teppo oli panostanut festivaalipukeutumiseen vaimonsa Helin avustuksella. Kuva: Virve Repo

– Todella hienosti järjestetty festivaali upeassa miljöössä. Voimme turkulaisina olla ylpeitä tästä, Heli kertoo.

Kesärauha-festivaaleilla musiikki yhdistyy taiteeseen ja tälläkin kertaa festivaaleilla oli nähtävissä aluetaidetta. Festivaalin arvot perustuvat muun muassa kestävään kehitykseen ja yhdenvertaisuuteen. Alueella oli mahdollisuus hennatatuointien, festarivaatteiden ja karaokevaunun lisäksi tutustua myös mielenterveyteen keskittyviin yhdistyksiin, joita edustivat Yeesi ja FinFami. 

40 vuotta täyttävällä FinFami ry:llä oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa oma piste Kesärauhassa. Varsinais-Suomen FinFami toimii sekä Turussa että Salossa.

– Yhdistyksen toiminta on tarkoitettu jokaiselle, jonka omaan hyvinvointiin vaikuttaa läheisen henkilön mielenterveys- tai päihdehaasteet, kertoo nuorisokoordinaattori Noora Tamminen

– Haluamme näkyä ihmisten parissa paikallisesti. Kesärauha valikoitui festivaaliksi, koska meidän arvomme kohtaavat festivaalin arvojen kanssa, Noora Tamminen jatkaa.

– Lisäksi olemme käyneet täällä siviileinä aiemmin, joten on jo koettu se hyvä tunnelma, joka täällä on, hän lisää.

FinFami ry jakoi festaritatuointeja ja tietoa ennakoivasta mielenterveystyöstä. Kuva: Päivi Honkanen

– Festivaaleilla on tullut kyllä tosi hyviä kohtaamisia, toiminnanjohtaja Milla Roos myöntelee.

– On oltu kiinnostuneita vapaaehtoistyöstä ja on tullut sellainen olo, että on ollut merkityksellistä olla täällä, Noora Tamminen lisää.

– Tämä on ollut rento tapa kohdata ihmisiä, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Ranja Jaatinenkin toteaa.

Salon ja Turun toiminta yhdistyi vuonna 2022 ja toiminta on lähtenyt käyntiin mukavasti.

– Salossa meillä on toimistolla 2-3 työntekijää, jotka tarjoavat keskustelutukea, sekä vertaistukiryhmiä Salon Sytyn tiloissa. Salosta löytyy myös vapaaehtoisia tukihenkilöitä, Milla Roos kertoo.

– Meidän toimintamme parhaat puolet ovat, että me olemme matalan kynnyksen paikka ja asioida voi täysin anonyymisti, Noora Tamminen kertoo.

Darude haki Turusta vauhtia Amerikan rundille

Darude soitti loppuunmyydyn lauantain päätöskeikan. Kuva: Päivi Honkanen

Kesärauhan loppuunmyydyn lauantain päätti nykyään itseään halikkolaiseksi kutsuva Darude, joka soitti puolentoista tunnin setin Elektrolinna-lavalla Turun linnan sisäpihalla. Ahkerasti sekä kotimaassa että ulkomailla keikkaileva artisti kertoo viime vuonna julkaistun uuden albumin saaneen hyvän vastaanoton. 

– Vaikkei albumi mikään järjetön kaupallinen menestys olekaan, jos vertaa maailman popstaroihin, ihan tosi kivasti se on mennyt. Albumikiertue tehtiin ensin Suomessa ja sen jälkeen olin soittamassa kolme viikkoa Australiassa ja viikon päästä menen Amerikkaan viidettä kertaa tänä vuonna, artisti kertoo.

– Näitä albumirundin keikkoja on ollut nyt viitisenkymmentä ja se on jo itsessään hyvä mittari, että niitä on pystytty myymään niin paljon.  Keikoilla olen pystynyt soittamaan koko albumin yhdessä setissä ja se on toiminut tosi hyvin. Albumista julkaistiin kolme sinkkua niin huomaa, että jonkun verran sitä on kuunneltu etukäteen, kun siellä vähän jengi lauleskelee keikoilla. Albumilla on mukana turkulaisen Nightradio-yhtyeen Oskari, joka laulaa parissa sinkussa ja näitä on selvästi etukäteen käyty kuuntelemassa. Jotenkin se on ollut todella palkitsevaa.

– Artistina on ollut todella hienoa saada se albumi aikaiseksi. Pandemian aika oli meille kaikille todella kökköä, mutta kun pääsin siitä paniikista yli, mikä meillä kaikilla varmaan oli, niin se oli vähän erilaista musiikintekoaikaa, kun ei ollut sitä seuraavan viikonlopun keikkaa, Darude kertoo. 

Miltä sitten Kesärauha-festivaali vaikuttaa maailmalla kiertäneen, mutta ensimmäistä kertaa Kesärauhassa soittavan artistin silmin?

– Tämä on todella siistiä, tämähän on vähän erilainen festari. Onhan täällä isojakin nimiä, mutta aika paljon myöskin vähän tuntemattomampia nimiä ja underground-nimiä ja se on tosi mageeta ja kiva kuulla että tapahtuma on tänäänkin loppuunmyyty. Olen kyllä ihan fiiliksissä tästä Elektrolinna-lavasta. Olen asunut Turussa aiemmin 13 vuotta, joten tämä on kuin toinen kotikaupunki ja täällä on aina hieno soittaa. Eikä kovin monessa paikassa soiteta melkein 800 vuotta vanhassa linnassa.

Maailmalla kiertäminen voi olla unelmatyö, mutta se voi toisinaan olla myös kuluttavaa.

– Onhan se kiertäminen raskasta ja hankaluus tulee siitä, että ei siitä oikein kehtaa tai saisi puhua, koska sitten sanotaan saman tien et mitäs läksit.  Mutta en haluakaan siitä valittaa, aika monet ei vaan ymmärrä sitä, että ei se ole mitään shampanjan poksauttelua ja juhlimista, vaan käyn soittamassa keikan ja koitan ladata energiat siihen ja sitten nukkumaan ja seuraavalle lennolle. Mutta kyllä se edelleen todella kivaa on, tykkään soittamisesta ja ajattelenkin niin, että mulle maksetaan siitä lentokoneen penkissä istumisesta ja sitten käyn soittamassa ilmaiseksi. Ihmisten kanssa yhdessä oleminen ja sen fiiliksen kokeminen ja näkeminen, se on kaikkein parasta ja olen kiitollinen, että voin tehdä tätä. Esiintyminen ei ole vain sitä, että soittaa vaan myös kontaktin ottamista yleisön kanssa. Ja se että yleisö reagoi positiivisesti omaan esiintymiseeni, se on se kaikkein suurin palkinto.

Daruden esiintyminen ei todellakaan jättänyt yleisöä kylmäksi. Turun linnan sisäpihan täyttänyt yleisö tanssi ja nautti pimentyvästä kesäillasta ja musiikista ja keikkaa muisteltiin seuraavana päivänäkin festariyleisön keskuudessa.

Miten artisti sitten rentoutuu vapaa-ajallaan?

– Mä skeittaan! Ja Salon skeittauksessa kaikki on muuten tosi hyvin, mutta meiltä puuttuu miniramppi. Salon skeittiparkki on oikeasti tosi kiva, todella mahtava, mutta siellä ei ole miniramppia, että sellaisen kun sinne vielä saisi, Darude toivoo. 

Virve Repo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: