
Reija Palttala
Saloon valittiin keväällä kaksi uutta kulttuurituottajaa, joista Suvi Aarnio aloitti tehtävänsä noin kuukausi sitten ja Sini Lundgrén tulee kollegaksi mukaan lokakuun alussa.
Heinäkuun lopussa Aarnion uudella työpaikalla Salon kaupungintalolla vaikuttaa hiljaiselta, kun kesälomat ovat monilla käynnissä. Uuden pestin vastaanottamiseen liittyvä perehdytys on kuitenkin Aarnion kohdalla vaatinut esityötä myös suosittuun loma-aikaan.
– On ollut huikea tilaisuus, että Jouko Kivirinta on ollut kanssani perehdyttämässä varsinaiseen työkenttään, alueen toimijoihin ja paikkoihin. Joukolla on niin valtava historia, tietämys ja verkostot. Tähän mennessä olen perehtynyt siihen, miten asioita on tehty ja mitä löytyy jo valmiiksi. Sieltä olen poiminut hyväksi todettuja toimintatapoja, ja samalla myös miettinyt uusia tuulia ja linjoja. Eli, mennyttä kunnioittaen ja sieltä parhaat palat poimien, Aarnio kiteyttää.
Raumalta kotoisin oleva ja nykyisin Liedossa asuva Aarnio pääsee tutustumaan nyt myös Saloon entistä paremmin jo työtehtäviensä myötä. Hänen vaikutelmansa mukaan Salon kulttuurikenttä on monipuolinen ja aktiivinen.
– Näen tärkeänä yhteistyön vapaan kentän kanssa. Toimijakenttähän on ihan valtavan rikas sekä aktiivinen, sen lisäksi tavoitteellista ja rohkeaa. Löytyy vahvoja teatterintekijöitä, kuvataidetta, ja erityisen ilahduttavaa on tämä kulttuuriasiainyksikön omaa tuotantoa oleva laatuelokuvien sarja sekä uskomattoman upea elokuvateatteri. Tanssitaide ei ehkä ole taas ihan niin paljon framilla. On myös aivan uniikkeja paikkoja, kuten kulttuuritalo Villi tai Vuohensaaren kesäteatteri, jotka toimivat alustoina todella monenlaiselle taiteelle, Aarnio kuvailee.
Uuden kulttuurituottajan aiemmat tehtävät liittyvät nekin monialaisiin projekteihin. Pohjakoulutukseltaan hän on kuvataiteilija ja valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta pääaineenaan ympäristötaide. Yhteisötaiteen kentällä hän on työskennellyt noin 20 vuoden ajan, etenkin Turussa, ja kaiken kaikkiaan useanlaisissa rooleissa, niin taiteilijana, tuottajana kuin koordinaattorinakin. Viimeisen 5 vuoden aikana hän toimi Taiteen edistämiskeskuksessa yhteisötaiteen läänintaiteilijana asiantuntijatehtävissä.
– Tavoitteena aiemmissa töissäni on ollut esimerkiksi kaupunginosien identiteetin kehittäminen, alueimagon rakentaminen ja yhteisöllisyyden lisääminen. Taide ja kulttuuri ovat olleet siinä ytimessä ja sydämessä, mutta toteutustavat ovat vaihdelleet.
Salon kulttuurituottajana hän toivoo edelleenkin yhteisöllisyyden, yhteistyön ja yhdessä tekemisen pysyvän tärkeässä osassa.
– Koen tärkeänä, että löydettäisiin vielä lisää yhteistyökumppaneita sekä taide- ja kulttuurikentän sisältä että sen ulkopuolelta. Kaikki Salon toimijat voisivat siten olla yhdessä luomassa taide- ja kulttuurielämää sekä kokonaisuutta, joka tekee siitä ainutlaatuisen. Asia ja yhteinen päämäärä ajaisi silloin ohi yksittäisten intohimojen, Suvi luonnehtii tavoitteitaan tehtävässä.
Kahden eri kulttuurituottajan tehtävien jaossa Suvi Aarnio keskittyy enemmän vapaaseen kenttään, yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa sekä avustusten käsittelyyn. Loppusyksystä aloittava Sini Lundgren puolestaan lasten ja nuorten kulttuuriin.
– En näe järkevänä, että kulttuurituottajat itse alkaisivat tuottaa isoja produktioita, vaan pyrkiä enemmänkin toimimaan yhteistyön kautta mahdollistajina ja tukijoina erilaisille toimijoille ja tahoille. Meidän tehtävämme on enemmänkin rakentaa sellaisia isompia kaaria ja konsepteja, kuten vaikkapa jo aloitettu elämänpituinen kulttuuripolku -konsepti, ja samalla tuoda yhteen eri toimijoita, Suvi sanoo.
Työympyröihin tutustumisessa ja syventymisessä uudessa paikassa riittää puuhaa, mutta vapaa-aikaakin sentään löytyy. Liedossa Suvi asuu puutalossa, joka on alkujaan vanha kyläkauppa. Remontointi ja puutarhanhoito kuuluvat harrastuksiin, myös paluusuunnitelma parikymmentä vuotta tauolla olleisiin taidehistorian yliopisto-opintoihin on harrastuksiin luettava projekti.
– Sitten mulla on myös maailman ihanin terrieripappa Maro, joka vie oman aikansa. Hän täytti juuri 12 vuotta. Ihanaa täällä Salossa on se, että täällä on hevosiakin ihan tässä keskustassa. Urheilupuisto on kaikkiaan mielettömän hieno.
Salo on hieno ympäristö, joka voi hyödyntää ja arvostaa omaa laatuaan.
– Salossa on toisaalta tämä eläväinen tori ja sitten tuo teollisuusalue, jossa on sekä toimintaa mutta myös jotakin surumielistä. Nämä yhdessä ovat tosi kiehtova kontrasti, joka tuo kokonaisuuteen sellaista sopivaa säröä. Globaalisuus ja lokaarisuus liittyvät yhteen. En kuitenkaan usko, että ulkomailla olisi aina jotenkin parempaa, kiinnostavampaa tai laadukkaampaa. Sieltä voi kuitenkin löytää hedelmällisiä uusia työtapoja, ajattelutapoja ja uudenlaisia energioita, joita yhdistää lokaaliin toimintaan, Aarnio kuvailee.
Tärkeistä arvoista puhuttaessa hän mainitsee heti muutaman olennaisen.
– Oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus, avoimuus ja läpinäkyvyys sekä yhteistyö. Yhdessä on aina enemmän kuin yksin. Myös luottamus omaan asiantuntijuuteen, siis aivan yleisesti, ja sille arvon antaminen on tärkeää. Ja toisaalta myös uskallus epäonnistua. Työ on tärkeä oman identiteettini peruskivistä, eli pyrin tekemään työni hyvin. Silti hyvällä tavalla hurlumhei ja ränttätänttä kuuluu siihen asenteeseen myös. Tekemällä ja kokeilemalla asiat selviävät, Suvi kiteyttää elämänasennettaan ja arvojaan.