Vartsalan työväentalolla keskusteltiin Meri-Halikon koulun säilyttämisestä

Lähes 70 Vartsalan ja Angelniemen asukasta kokoontui sunnuntai-iltana keskustelemaan mahdollisuuksista Meri-Halikon koulun säilyttämiseksi.

Kyläläisten pelkona on, että kaupungin virkamiesjohto esittää koulutoiminnan lakkautusta ja oppilaiden siirtoa Mustamäkeen.

Vartsalan työväentalolla virisi vahva ajatus uuden koulun rakentamisesta joko Kokkilaan tai Vartsalaan.

Angelniemen kyläyhdistyksen puheenjohtajan Paula Achrénin ja Wartsalan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Susanna Raimin johdolla todettiin nykytilanne, jossa osa luokista on siirretty väistötiloihin Mustamäen kouluun.
-Haluamme säilyttää koulun ja päiväkodin ja pitää kylät elinvoimaisina.

Kyläläisten enemmistön toiveena on saada Meri-Halikkoon kokonaan uusi koulurakennus, sillä nykyisiä tuskin kannattaa korjata.

Märynummen tapainen uusi monikäyttöinen hirsinen koulurakennus palvelisi monen mielestä parhaiten kylien elinvoimaa. Kaavoitusta tarvitaan myös ja ehdottomasti, että alueelle saadaan uusia asukkaita ja sitä kautta lisää lapsia.

Vaihtoehtoisia sijainteja voisivat olla niin Angelniemi kuin Vartsala – tai sitten sopiva paikka kyliä yhdistävän Vartsalantien varrelta.

Paula Achrén kertoo, että kaupunkia on lähestytty kevään ja syksyn aikana kirjelmillä, joista viimeisin on koululaisten vanhempien palaverissa tehty muistio parisen viikkoa sitten.

Sekä kylätoimikuntien yhteisessä vetoomuksessa että koti- ja koulutoimikunnan viestissä on ollut sama sisältö.
-Paras ratkaisu olisi suunnitella Meri-Halikon alueelle uusi monitoimirakennus, jossa voisi toimia myös varhaiskasvatuskeskus. Päiväkoti ja esikoulu voitaisiin sijoittaa koulun tiloihin, vaikka niitä hoitaakin eri organisaatio.

Kyläyhdistykset muistuttivat kirjelmässään Meri-Halikon alueen potentiaalia ja vetovoimaa uusille asukkaille ja erityisesti lapsiperheille.
-Alueemme on erittäin houkutteleva ja uusia asukkaita olisi tulossa. Kylien kaavoituksen vauhdittaminen ja suunnitelmissa olevan Lehtiniemen tonttien myyntiin saaminen, on äärettömän tärkeää alueiden kehittämiseksi ja uusien vakituisten asukkaiden saamiseksi.

Kyläyhdistykset kertovat olevansa valmiit tekemään kaikkensa pitääkseen kyläläisten puolia kouluasiassa.

Vartsalan iltaan osallistui useita kaupunginhallituksen ja opetuslautakunnan jäseniä.

Tämänhetkiset luvut ja ennusteet kertovat, että Meri-Halikon koulun oppilasmäärät ovat laskemassa nykyisestä reilusti. Tällä hetkellä oppilaita on 54, ensi lukuvuonna 45 ja syksyllä 2024 enää 36.

Selkeää kantaa Meri-Halikon koulun säilyttämiseen tai uuden koulun rakentamiseen ei päättäjiltä tullut. Useimmat puheenvuoron käyttäneet näkivät faktana merellisen Halikon vetovoiman ja samaan aikaan tonttipulan.

Simo Paassilta muistutti kuinka talotehtaan ja Kukkulinnan alueiden kaavoitus ja tontit toivat kylään uusia asukkaita.
-Vartsala on osoittautunut vetovoimaiseksi. Kaavoitus on tärkeää ja sitten pitää olla maata ja maanomistajien tahto.
-Mutta kaavoitus vie aikaa ja te tarvitsette lapsia tänään, Paassilta pohdiskeli.

Saku Nikkanen totesi, että elinvoimaisett kylät ovat Salolle vetovoimatekijä. Meri-Halikon koulun tulevaisuudesta ei hänkään luvannut mitään varmaa.
-Mitään poliittisia keskusteluja ei ole ollut ryhmien välillä. Sellaisia tullaan varmasti käymään.

Johanna Riskin mukaan eri puolilla Saloa on tehty suunnitelmia, mutta ne ovat jääneet pöytälaatikoihin. Näin on käynyt myös Lehtiniemen alueen kanssa.
-Kaupungin omat kaavoitusresurssit ovat heikot, onko vaihtoehto ostopalvelut.

Osmo Friberg sanoi kommentissaan, että kaavoitusasiaan haetaan merkittävää parannusta.

Antti Olkinuora totesi, että koulu on ollut aina kuntien perustoimintaa ja että kylät tarvitsevat koulunsa. Hän varoitti kuitenkin liiasta optimismista.
-Uuden koulun rakentaminen on miljoonien hanke ja realisti pitää olla. Siihen pitää varata rahaa.

Ismo Saari vertasi Meri-Halikon tilannetta Teijoon, jossa koulun tulevaisuus on myös epävarmalla pohjalla.
-Täällä on merenrantaa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Hyviä veronmaksajia olisi varmasti tulossa, jos olisi tontteja.

Marjaana Mänkäri piti tärkeänä kyläläisten panosta asukashankinnassa.
-Vain te tiedätte, mitä teillä täällä on.

Myös Laura Merivirta kannusti edelleen aktiivisuuteen.
-Olkaa myynti- ja markkinointihenkisiä kaupungin suuntaan. Se oli hyvä tie Märynummella.

Angelniemeläisten ja vartsalalaisten puheenvuoroissa korostui oman koulun tärkeys ja se, että muinainen vastakkainasettelu kylien välillä on mennyttä aikaa.
-Kyläyhdistykset puhaltavat nyt yhteen hiileen. Olemme suunnittelemassa perjantain nuokkarien aloittamista siten, että ne ovat avoinna vuoroviikoin perjantaisin Vartsalassa ja Kokkilassa, Paula Achren sanoo.

Asukkaiden toivelistalla on myös laituritilanteen parantaminen, merenpohjan ruoppaaminen ja kylien välisen Vartsalantien kehittäminen. Valaistus ja lisätila kevyelle liikenteelle tekisi liikkumisen turvallisemmaksi.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: