Verta tarvitaan ja luovutetaan Salossa joka viikko kesälläkin

Elina Koskinen

Sami on luovuttamassa verta 22. kerran. Kati Ollanketo muistuttaa, että verta tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden.

-Kesäaika ei tuo mitään erityisiä haasteita verenluovutukseen. Vakituiset luovuttajat saattavat toki lomailla ja matkustella, mutta toisaalta lomalla on myös aikaa, sanoo SPR:n verenluovutuksessa Salon VPK:n talolla vastaavana toimiva Kati Ollanketo.
-Verta tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden. Pitkät pyhät ovat aina haasteellisimpia. Voimme kutsua tekstiviesteillä sellaisia luovuttajia, jotka ovat antaneet siihen luvan. Myös sähköpostilla voidaan lähettää kutsuja ja myös tiedotteita.

Kaikki eivät sovellu verenluovuttajiksi esimerkiksi jonkin kroonisen sairauden vuoksi. Luovutusedellytyksiä tutkitaan kuitenkin vuosittain ja niissäkin tapahtuu muutoksia.
-Diabeetikotkin voivat nykyään luovuttaa, mikäli heillä ei ole insuliinilääkitystä. SPR:llä on maksuton infonumero 0800 0 5801, josta voi tarkistaa oman soveltuvuutensa. Suomessa yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta ei estä luovuttamista, kertoo Kati.
Yleisimmät veriryhmät Suomessa ovat A+ ja O+. B+ ja AB+ ovat harvinaisempia. Erityisen harvinaisia ovat reesustekijältään miinusmerkkiset veriryhmät, eli Rh D-negatiiviset, kaikkien niiden kohdalla puhutaan muutamista prosenteista. Pisto haastattelijan sydämessä vain kasvaa, kun tietää veriryhmänsä olevan A-.

Tunnelma VPK:n talolla on rauhoittava ja ammattimainen. Luovuttajalla tulee olla kuvallinen henkilöllisyystodistus ja hän täyttää joka kerta luovutuslomakkeen. Tarkistuspisteissä, joita salissa on useita, käydään läpi lomakkeen tiedot ja muutkin terveyteen mahdollisesti liittyvät seikat. Aulan puolella kahvia ja sämpylöitä tarjoavat hurmaavat rouvat ovat hoitaneet tointaan jo vuosia.
-Ilman heitä emme tulisi toimeen, hymyilee Kati.
Verenluovutuksen voi aloittaa vielä myöhemmälläkin iällä, kuitenkin alle 60-vuotiaana, ja jatkaa voi 71-vuotiaaksi asti.

Viereisellä lavitsalla on verta luovuttamassa Sami.
-Tämä on 22. luovutuskertani, ensimmäinen kerta oli armeijassa. Veriryhmäni on melko harvinainen AB+. Käyn sellaiset 2-4 kertaa vuodessa luovuttamassa, maksimissaanhan vuodessa voi käydä kuusi kertaa, koska luovutuskertojen välissä pitää olla kaksi kuukautta.
Sami ei erityisemmin pidä neuloista ja katsoo mielellään toiseen suuntaan siinä vaiheessa kun pistetään, mutta hänen perustelunsa luovutukselle antaa ajattelemisen aihetta:
-Koskaan ei tiedä, milloin joutuu itse saamapuolelle.

(Juttu julkaistu 6. kesäkuuta)

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: