Vuonna 2020 suomalainen saunaperinne lisättiin osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa, ensimmäisenä suomalaisen kulttuurin ilmentymänä.
Salo-Uskela -seuran vihtatalkoissa ollaan siis todellisten perusasioiden äärellä. Haitarimusiikki ja grillimakkarantuoksu täydentävät suomalaisen suven tunnelmaa.
Koivunoksien kerääminen vihtaa varten ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Valppaat salolaiset tarttuivatkin tilaisuuteen ja saapuivat viime viikolla Salo-Uskela -seuran talkoisiin tekemään vihdat paikalle tuoduista oksista. Nakolinnan rakennuksen ympäristöineen omistaa Salon kaupunki, ja se on Salo-Uskela -seuran kesäkäytössä oleva toimitila ja arkisto.
-Nakolinnan vihtatalkoiden ajankohta ei ole sattumaa, kertoo seuran puheenjohtaja Eeva Kujanpää.
Yleisesti ottaen koivunoksat ovat parhaimmillaan vihdantekoa varten nimenomaan kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen. Kun vihtatalkooperinne aloitettiin Salossa 1968, pidettiin ne 6. heinäkuuta Eino Leinon päivänä, joka tunnetaan nykyisin myös runon ja suven päivänä. Sittemmin todettiin, että jos tuo päivä osuu torstaille, eli iltatoripäivälle niinkuin tänä vuonna olisi ollut, niin sen kanssa ei käydä kilpailemaan.
-Aiemmin meillä oli tuomaristokin valitsemassa parhaat vihdat, mutta siitä on luovuttu, koska voittajat tuppasivat olemaan yhdet ja samat konkarit joka vuosi, Eeva nauraa.
Tänä vuonna vihdansidonnan oppia aloittelijoille tarjosivat Hannu Virtomaa ja Eero Törmä.
Kolmessa polvessa vihtomaan
Liina Alho, Anu Aalto ja Helena Solsamaa harrastavat kädentaitoja kolmessa polvessa.
-Kiinnostus kädentaitoihin on meidän yhteinen juttu. Leivotaan, tehdään pajukoreja ja muuta sellaista. Yhdessä puuhatessa perinteet siirtyvät huomaamatta eteenpäin perheessä. Vihdantekotalkoisiinkin tulimme ihan tältä pohjalta, Anu kertoo.
Helena tekee yleensä vihdat ystävättären mökillä ja on joskus lisännyt joskus mesiangervoa vihtaan antamaan lempeää tuoksua. Säilöntämenetelmänä talven varalle Helena on käyttänyt kuivaamista.
-Jotkut lisäävät merisuolaa kosteuden sitomiseen, mutta itse en ole käyttänyt.
Anu tekee vihdat oman pihan vesakoista, ja on mieltynyt pakastamaan vihdat kelmuun käärittynä.
-Kyllä joulusaunaan kuuluu kesäinen vihdan tuoksu, niin se vaan on.
Uutta kokeilemassa
Nakolinnan pihalle vihtoja tekemään saapuivat myös tapahtuman ensikertalaiset Anna Laakkonen ja Kati Laakkonen. Heillä vihtojen teko on ollut mielessä ennenkin mutta nyt tulivat paikalle tehdäkseen vihdat tuleville saunakerroille.
-On sitä mietitty, mutta nyt vähän kuin puolivahingossa tänne päädyttiin, Anna Laakkonen naurahtaa koivun vihdaksia kootessaan. Vihdat ovat oikein mainio keino lisätä mielekkyyttä saunomiseen ja uutta puuhaa käsille ,jos sellaista kaipaa.
Nakolinnassa riittää digitoitavaa
Salo-Uskela -seuran Kati Haapala etsi tietoja ja kuvia historiasta kiinnostuneille Nakolinnan arkistohuoneessa.
-Usein kysellään kuvia muun muassa katuosoitteiden mukaan, ja sukulaisten kuvat tietysti kiinnostavat. Ja tässä juuri kysyttiin kuvia esimerkiksi Kärkän kartanosta.
Seuralla on digitoitavaa valtavasti ja sitä ovat yleensä tehneet kesätyöntekijät. Noin vuosi sitten arkistoon tuli mielenkiintoinen lisä, metreittäin edesmenneen salolaisen vaikuttajan Reino Breilinin tekemiä leikekirjoja odottamaan digitointia.
Seura kerää tuloja muun muassa seinäkalenterimyynnillä. Suosittu ja arvokkain myyntituote on Salon isännänviiri. Historiallisen materiaalin digitoinnin myötä on myös tehty valokuvasuurennoksia myyntinäyttelyyn, joka pidetään marras-joulukuun aikoihin Sinisessä talossa.
PS. Suhteet saunatonttuun kannattaa pitää kunnossa. Perimätiedon mukaan saunasta lähtiessä on kohteliasta jättää saunatontulle vihta seinänrakoon odottamaan. Sulje ovi jälkeesi. Tonttu haluaa viimeiset löylyt.
PPS. Jos vihtomisen tärkein juttu on kesäinen tuoksu, voi sen saada aikaan myös keräämällä hieskoivun lehtiä kahvisuodatinpusseihin, ja mukaan voi mieltymyksen mukaan sujauttaa esimerkiksi viinimarjan lehtiä, pieniä katajan oksia tai mesiangervoa. Pussit suljetaan nitojalla ja annetaan hautua lämpimässä löylyvedessä. Löylyhuone säilyy siistinä.
Eelis Loikkanen
Mirja-Maija Santala