Kevään kulttuuriloistoa Teijon Masuunissa

Teijon Masuunin näyttelykausi 2024 on avautunut. Kevään näyttelykokonaisuuteen kuuluu kattavat viisi taiteilijaa, viidessä eri näyttelyssä, viidessä eri tilassa.
Toukokuun loppuun 26.5. saakka esillä olevat työt edustavat montaa tyyliä ja tekniikkaa, sillä kulttuurinnälkään on tarjolla niin maalaustaidetta kuin valokuvia. Koko vuodelle on tulossa 25 eri taiteilijan töitä, jotka on valittu yli sadan hakijan laajasta joukosta. Teijon Masuunin historialliseen ruukkimiljööseen sijoittuvat galleriatilat ovatkin vuodesta 2012 lähtien isännöineet jo yli 150 taidenäyttelyä – ja tarjoaa tämän vuoden povauksista päätellen värikästä kulttuurivuotta jokaiselle Teijolle matkaavalle.
-Masuunissa nähdään tämän vuoden aikana niin valokuvataidetta, maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaa, eri materiaaleista tehtyjä veistoksia, piirroksia, runoja, installaatioita, multimediateoksia kuin sarjakuvataidettakin, Teijon Masuunin julkaisemassa tiedotteessa kuvaillaan.
Kauden aloittavassa näyttelykokonaisuudessa kävijä kohtaa ensimmäisenä aula- ja kahvilatilan sekä Gallerian öljyvärimaalaukset, jotka ovat kahden eri taidemaalarin käsialaa. Galleriassa nähdään turkulaisen taiteilijan Jaana Valtarin unenomaisia, luontoa ja ihmisiä kuvaavia töitä, aulassa ja kahvilassa puolestaan espoolaisen Anastasia Lobkovskin luontoaiheisia teoksia.
Samassa kerroksessa Galleriaa vastapäätä olevassa näyttelytila Studiossa on esillä unkarilaisen valokuvaajan Andi Baloghin otoksia pohjoisen karunkauniista luonnosta. Studion viereisessä Camerassa taas piikkiöläinen Hanna Saali esittelee kiviaiheisia akryylimaalauksiaan. Ja viidennessä näyttelytilassa Masuunin alakerrassa, Obscurassa, kevään näyttelykattaus päättyy salolaisen Pekka Innasen musiikista inspiroituneisiin valokuviin.
Jaana Valtarin ”Ilmansuunnissa” on näyttely, joka nimeensä sopien ulottaa kevyet, ilmavat värinsä ja muotonsa koko Gallerian laajaan tilaan. Taiteilijan mukaan näyttelyn teema syntyi sattumalta – hän vain yllättäen huomasi nimenneensä maalauksia eri ilmansuuntien mukaan.
-Teema näkyy teosten ripustuksessa. Esimerkiksi Länteen-niminen maalaus on sijoitettu Gallerian länsiseinälle. Moni näyttelyn maalauksista kuvaa niin ihmis- kuin eläinhahmoja vaeltamassa, matkalla jonnekin. Teokset kuvastavat tätä vaeltajien näkemää maisemaa, joka on joko todellista tai mielen sisäistä, Valtari kuvailee.

Gallerian viereisessä kahvilassa kuvataiteilija ja elokuvantekijä Anastasia Lobkovskin ”Ilon säkeitä” kuplii kirkkaissa väreissä ja tuo esiin tekijän ekspressionistista otetta. Lobkovski sanoo, että varsinkin vesi ja korallit ja vedenalainen elämä tuo hänelle innoitusta, ja häntä kiehtoo kylmien ja lämpimien värien yhdistäminen.
-Ympäristöongelmat, sodat ja konfliktit ovat kipeitä aiheita. Pyrin silti taiteeni kautta tuomaan esille kauneutta ja iloa, tähän maailmantilanteeseenkin, jossa nyt elämme. Maalausprosessini ovat usein melko spontaaneja, siksi tyylini kallistuu ekspressionismiin. Näyttelyssä on silti esillä myös yksityiskohtaisempia töitäni, hän kertoo.
Camerassa puolestaan Hanna Saalin näyttely ”Kiven muisti” soljuu värimaailmaltaan ja aiheeltaan yhtymäkohtia Lobkovskin ajatuksiin. Hänen töissään esiintyvät erilaiset kivet – voimakivet, taikakivet, ja tietysti tavallisetkin kivet. Ne tuovat kevään näyttelykattaukseen luonnon vakaampaa ja pysyvämpää luonnetta.
-Kivissä minua on aina kiehtonut niiden pitkä taival. Jos kivet voisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Saali esittää filosofisesti kysyen. Tätä taiteilija pohtii näyttelyssä esillä olevien maalauksiensa kautta, joissa toistuu kivissä nähtävä värien, kuvioiden ja muotojen loputon maailma.
Kevätnäyttelyjen valokuvaajaedustukseen kuuluvat Andi Balogh ja Pekka Innanen ovat kumpikin saaneet inspiraatioonsa musiikista, mutta kiehtovan erilaisin näkökulmin. Yläkerrassa Studiossa Baloghin ”Boreal and Beyond” on vaikuttavan kaunis kuvaelma Suomen, Norjan ja Islannin luonnosta. Unkarista kotoisin olevalle ja nykyään Kirkkonummella asuvalle taiteilijalle suuri innoitus kuva-aiheiden valintaan ja esitystapaan on ollut suomalainen metallimusiikki. Alakerrassa näyttelytila Obscurassa puolestaan nähtävä Pekka Innasen ”Inspired by music” on saanut vaikutteensa kahden muusikon, Edu Kettusen ja Innasen veljenpojan Mikko Innasen tuotannoista.
-Pidän vaeltamisesta. Otan valokuvia näillä matkoillani, useimmiten ilman avustajaa, ja toimin niissä itse mallina, Andi Balogh kertoo.
-Haluan tallettaa kuviini siinä hetkessä koetun tunteen, sen, mitä on olla ihmisenä osana ympäröivää luontoa ja kokea sen puhdistava vaikutus. En siksi useinkaan tule ottaneeksi valokuvia vain ajamalla autolla jonnekin ja pysähtymällä tienvarteen, hän kertoo hymyillen.

Myös Pekka Innanen on hyödyntänyt omaa kuvaa omassa musiikkiaiheisessa näyttelyssään, mikä niin ikään yhdistää kahden hyvin erilaisen valokuvaajan töitä. Innasen ”Inspired by music” on myös taiteilijan ensimmäinen oma valokuvanäyttely.
-Kuhunkin valokuvaan innoituksena ollut kappale on kerrottu teoksen yhteydessä ja merkitty qr-koodilla, siitä se löytyy helposti puhelimella kävijän kuultavaksi, Innanen kertoo.
Kevätnäyttelyn päätyttyä Masuunin kesäkuu avataan tamperelaisittain, kun kuvataiteilija, taidemaalari ja -graafikko Lars Holmströmin digitaaligrafioista, reliefimaalauksista ja teräskonstruktioista rakentuva näyttely tuodaan Galleriaan – ja heinäkuussa paikan perii helsinkiläisen suunnittelijan Sauli Suomelan lasi- ja maalaustaide.
Kevätnäyttelyt Teijon Masuunilla 26.5. saakka, avoinna viikonloppuisin klo 12–16. Vapaa pääsy.
Melissa Koponen
