
Pekka Mäenpää
Salon lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Annikka Viitaniemi on viettänyt ansaittua kesälomaansa monenlaisten askareiden parissa. Viitaniemen perheen kotitilalla Kiskossa on punamullattu hartaasti kookasta päärakennusta, johon myös Sepän tilan emäntä on saanut osallistua parhaan kykynsä mukaan.
Osan Viitaniemen kesästä vie myös luottamustoimi Turun arkkihiippakuntavaltuuston puheenjohtajana. Turun arkkihiippakunta on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kaikkien hiippakuntien äiti, jonka historia ulottuu 1100-luvulle.
Viitaniemi kertoo olevansa mukana kirkon luottamustoimissa, koska yhteisten asioiden hoitaminen on tärkeää.
-Koen luottamustehtävät mielekkääksi. Seurakuntien hallinnossa myös maallikoiden näkemykset ja osaaminen ovat tärkeitä. Arvostan kirkon tekemää työtä laajasti ja ymmärrän myös kulttuuriperinteen vaalimisen tärkeyden. Siinäkin kirkolla on ollut vuosisataiset perinteet ja tärkeä rooli, Viitaniemi sanoo.
Turun arkkihiippakunta toimii kahden piispan ja nyt siis myös salolaisen maallikkopäättäjän kaitsennassa. Pian eläkkeelle jäävä piispa Kaarlo Kalliala on Turun arkkihiippakunnan hengellinen johtaja sekä ylin hallinnollinen virkamies. Hiippakunnan toimintaa ja hallintoa hoitaa tuomiokapituli, jonka puheenjohtaja piispa on. Tuomiokapitulin lisäksi hiippakunnassa on hiippakuntavaltuusto, jota salolainen Viitaniemi johtaa.
Valtuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa.
Viitaniemi kertoo nauttivansa kesälomasta, mutta odottavansa jo pääsyä tekemään töitä opiskelijoiden kanssa ihan normaalisti luokassa kevään etäopetusjakson sijasta.
-Olen ollut Salon kaupungissa opettajana syksystä 1996 asti, Salon lukiossa sen alusta eli syksystä 2005 asti. Opetustyössä opiskelijan kohtaaminen on todella tärkeää, ja etäopetuksessa tuo yhteys jäi vajaaksi.
Kesäaikaan Annikka hoitaa ”kakkosvirkaansa” maatilan emäntänä Kiskossa Sepän tilalla. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi kolme nuorta aikuista, joista kaksi opiskelee jo muualla, nuorin aloittaa syksyllä abivuotensa.
-Täällä riittää kaikenlaista hommaa. Tänä kesänä uusimme 180-vuotiaan talomme ulkolaudoituksen ja minä sain maalata konehallissa rimoja ja ikkunoiden puitteita. Maalaaminen on mukavaa työtä – siinä samalla tuli juteltua nuorison kanssakin kaikenlaista kun yhdessä maalasimme. Lisäksi oman kättensä työn tuloksen näkee välittömästi maalatessa ja se on palkitsevaa.
Myös piha- ja puutarhatyöt tuottavat iloa ja työtä.
-Kuopsutettavaa ja siistittävää riittää isolla tontilla ihan niin paljon kuin jaksaa ja viitsii tehdä. Kevään aikana puuhailinkin pihalla normaalia enemmän.
Usein pihatöissä saattaa olla mukana Hanski, perheen 14-vuotias kollipoika, jolla on sen verran seurakoiran piirteitä, että se jaksaa olla mukana seuraamassa töiden edistymistä.
Hanskia tituleerataankin tilan työnjohtajaksi.
-Hanskin lisäksi meillä asustaa 12-vuotias Kössi ja perheen ”vauva” nelivuotias Albert eli Allu. Muita lemmikkejä eikä eläimiä meillä ei ole, mutta kissoista tykkäävät kaikki.
Hanskin elämää voi seurata sosiaalisessa mediassa, jossa Hanski ja pojat -facesivut ovat saaneet jo satoja seuraajia. Kissat ovat selvästi terapeuttisia otuksia.
Hyötyliikunnan lisäksi Annikka kertoo liikkuvansa kotimaisemissa niin kävellen kuin pyörällä.
Toisenlaista liikuntaa tehdään Hanhivaarassa, mikä sekin auttaa jaksamaan istumapainotteisessa koulutyössä.
-Mieli pysyy virkeänä ja minun ikäisen tosiaan kannattaa pitää huolta myös lihaskunnostaan. Haaveilen edelleen isojen painojen nostamisesta, Annikka naurahtaa.
Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajuus ei ole –yllätys yllätys – Viitaniemen ainoa luottamustehtävä. Työ jatkuu myös muu muassa Salon seurakunnan hallinnossa.
-Jossain vaiheessa olin paljonkin mukana kiskolaisyhdistyksissä, nykyään enää Kiskon maa- ja kotitalousnaisten johtokunnassa. Se oli muuten ensimmäinen yhdistys, johon liityin, kun muutin Kiskoon 25 vuotta sitten. Lasten myötä olin vuosikausia mukana MLL:n Kiskon paikallisyhdistyksen toiminnassa.
Nykyään Viitaniemi kirkkovaltuuston ja –neuvoston jäsen Salon seurakunnassa ja lisäksi Kiskon alueneuvoston puheenjohtaja.
-Aloitin Kiskon seurakunnan kirkkovaltuutettuna vuosituhannen alkupuolella ja olen ollut mukana Salon seurakunnassa erilaisissa luottamustoimissa sen alusta eli 2009 vuodesta alkaen. Erityisen läheiseksi koen aluetyön isossa Salon seurakunnassa ja olen aluetyön neuvottelukunnan puheenjohtaja.
Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana Viitaniemi kokee olevansa näköalapaikalla.
-Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana minulla on osallistumis- ja puheoikeus tuomiokapitulin istunnoissa. Se on erittäin mielenkiintoista. Tuomiokapitulin työskentely on osittain tuttua jo viime kaudelta, kun pääsin varapuheenjohtajana osallistumaan istuntoihin puheenjohtajan ollessa estyneenä.
Puheenjohtaja toivoo hiippakuntavaltuustolle aktiivista kautta, jonka aikana pystytään hyödyntämään valtuutettujen osaamista ja verkostoja.
-Seurakuntatyöhön liittyy haasteita, niin seurakunta- kuin hiippakuntatasolla. Jäsenmäärän vähetessä verotulot laskevat. Miten taataan seurakuntien toimintakyky ja miten pystytään huolehtimaan kiinteistöistä. Talouden resurssit ovat varmasti esillä koko valtuustokauden aikana, Viitaniemi miettii.