Pop Shop on palvellut pop-kulttuurin diggareita jo 40 vuotta
Turuntiellä sijaitsevalla Pop Shopilla, Salon ainoalla musiikin erikoisliikkeellä, on pitkä historia takanaan. Omistaja Mika Kankare on pitänyt kauppaa jo neljänkymmenen vuoden ajan.
Kankare kertoo, että kymmenisen vuotta sitten usko tämänkaltaiseen yrittäjyyteen koki jonkinlaisen notkahduksen, kun musiikin myynti siirtyi vauhdilla suoratoistopalveluihin. Nykyään musiikkia myydään fyysisinä kappaleina taas hyvin. Seitsemisen vuotta sitten, kun Kankare kävi Los Angelesissa, levykauppoja ei juuri löytynyt. Alkuvuodesta 2023 tilanne oli muuttunut, ihmisiä suorastaan tungeksi levykaupoissa. Pop Shopissa myydään tällä hetkellä kappalemääräisesti enemmän cd-levyjä, mutta vinyyleistä tulee isompaa liikevaihtoa, koska ne ovat kalliimpia.
-Ihmiset haluavat ostaa fyysisen esineen, koska he ovat keräilijäsieluja, Kankare sanoo.
-Jotkut keräävät autoja, jotkut muumimukeja, toiset vanhoja Leviksiä, jotkut toiset rahoja. Pop Shop ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn musiikkigenreen, kaikkea myydään, mikä menee kaupaksi: Suomi-rock, metalli ja ulkomainen rock.
Pop Shop myy tavaraa myös Huuto.netin kautta, ja siellä Kankare kertoo olevan myynnissä enemmän harvinaisuuksia, kuten nimikirjoituksella varustettuja Nightwishin tai Ville Valon vinyylejä. Netin kautta tulee myytyä kalliimpaa tavaraa, kun taas Turuntien liikkeessä on tarjolla normaalihintaisia levyjä. Kankareen mukaan ei ole olemassa tyypillistä vinyylien ostajaa. Ennakkoluuloisesti voisi ajatella, että diginatiivit nuoret ostavat kaiken suoratoistopalveluista, kun taas vanhemmat musiikkiharrastajat ostavat fyysisiä levyjä, koska ovat nuoruudessaan oppineet niitä kuuntelemaan. Vinyylien osto ei kuitenkaan ole enää pelkästään vanhemman väen harrastus.
-Nuoretkin ostavat muun muassa legendaaristen vanhojen bändien, kuten Pink Floydin ja Queenin, levyjä. Uudemmista suosiossa ovat esimerkiksi Lana del Rey ja Taylor Swift.
Niin vanhoja kuin nuoriakin kiinnostavat ”ikuisesti” arvostetut bändit, kuten Metallica ja Ramones. Pop Shopissa käy myös vinyyliharrastajia, joilla on tapana kotimaan matkoillaan käydä aina uudella paikkakunnalla katsomassa paikallisten levykauppojen tarjontaa. Näitä asiakkaita Kankare on saanut netin kautta ja he ovat hyviä asiakkaita: pidemmältä tullessa ostetaan yleensä kerralla enemmän levyjä.
Kun kysyn, mitä musiikkia Kankare suosittelisi sellaiselle henkilölle, joka ei ole viiteen vuoteen seurannut lainkaan uutta musiikkia, Kankare vastaa, että se on mahdotonta, koska musiikki on niin henkilökohtaista. Se, millaisissa yhteyksissä henkilö on musiikkia kuullut, vaikuttaa musiikkimakuun. Musiikki on kuin valokuva-albumi: tietystä musiikista tulee mieleen niin hyviä kuin huonojakin muistoja. Ulkopuolisen on vaikea suositella toiselle ihmiselle musiikkia, koska hän ei välttämättä tiedä hänen historiaansa, jossa elämänkokemukset ja musiikki kietoutuvat yhteen.
Pop Shop sijaitsi alun perin K-Citymarketia vastapäätä olevassa puutalossa 1980-luvun alkupuolella. Sen jälkeen kauppa muutti Hämeentie 35:een, jossa nykyään toimii Ekocenter. Hämeentiellä Pop Shop toimi parikymmentä vuotta. Turuntielle Pop Shop muutti noin kahdeksan vuotta sitten ja siten päästiin keskeisemmälle paikalle. Pop Shopissa myydään elokuvia, cd-levyjä, vinyylejä, pelejä ja pokkareita. Aluksi kaupassa myytiin vain kirjoja, sarjakuvat olivat alkuaikojen kysytyin myyntiartikkeli. Nykyisin pokkarivalikoimista voi ostaa mukaansa esimerkiksi sarjakuvia, romantiikkaa, dekkareita tai vaikkapa Knausgårdia. Muut myyntiartikkelit ovat tulleet mukaan tekniikan kehittyessä. VHS-nauhat tekivät vasta tuloaan kaupan aloitellessa, cd-levyt tulivat 1983-84. Sitten tulivat Blu-Rayt ja DVD:t. Elokuvien ostajat ovat keräilijöitä, pelkästään katsomisesta kiinnostuneet ovat suoratoistopalvelujen asiakkaita.
Kankare kerää itsekin levyjä ja elokuvia, mutta hänen varsinainen harrastuksensa on yrittäminen, kaupan pitäminen.
-Kun jonakin vuonna jää plussan puolelle, se on hieno saavutus.
Kirsi Uusitalo